Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-17 07:52:00

"Putyin nyet! Európa Igen!"

Az atv.hu tudósítója szerint körülbelül kétezer tüntető gyűlt össze hétfő este a Keleti pályaudvarnál, hogy a Nyugati pályaudvarig vonulva tiltakozzon Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása ellen.

A tüntetők között többen ukrán zászlókkal, illetve a Pride zászlóival voltak jelen. Putyin takarodj, vidd az Orbán haverod! Mocskos Fidesz! Európa! Putyin nyet! - ezeket skandálták a tüntetők, míg megérkeztek a Podmaniczky utca sarkán felállított színpadhoz.

Itt Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája arról beszélt, hogy 1989-ben még Orbán Viktor is tudta, mi a szabadság, de a miniszterelnöksége alatt az emberek már „a nemzeti együttműködés rendszerének csúfolt elnyomó diktatúrában élnek”.
Gulyás szerint Putyin a Fiumei úti sírkertben egy olyam emlékművet fog megkoszorúzni, amely az ’56-os forradalmat ellenforradalomnak nevezi.

Ámon Ada Paks alternatíváit sorolta fel, bár szerinte az atomerőmű politikai kérdés, arról szól, hogy kelethez vagy nyugathoz tartozunk-e.

A tüntetésen felszólalt Margarita Rimarenko is. A krími ukrán állampolgár Magyarországon tanul és arról beszélt, hogy az Oroszország által annektált Krímben nincsenek jogok, nincs jogrend és szabadság. Kijelentette: az erőszak törvénye uralkodik.

Arról is beszélt, hogy elfogadott gyakorlat lett, hogy fegyveres katonák látogathatnak meg aktivistákat, újságírókat és egyetemi tanárokat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink