Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-16 08:14:00

„Összebújva Putyinnal”

Az orosz elnök budapesti látogatása eleve szokatlan, mivel a vendéglátó állam az EU és a NATO tagja, és Ukrajna miatt a két szervezet kapcsolata feszült Moszkvával. A Krím elfoglalása, illetve a maláj gép lelövése óta Putyin először keresi fel az Észak-Atlanti Szövetség egyik tagországát. Nemzetközi lapszemle.

Sächsische Zeitung/DPA: Moszkva felé hajlik

A német hírügynökség szerint kétes fénybe kerül Vlagyimir Putyin keddi budapesti látogatása, mert Orbán Viktor Moszkva felé hajlik. Az út eleve szokatlan, mivel a vendéglátó állam az EU és a NATO tagja, és Ukrajna miatt a két szervezet kapcsolata feszült Moszkvával. Ám a magyar miniszterelnök ezen a területen is a saját politikáját folytatja. A tárgyalásokon főleg a gázszállításokról esik majd szó, de a párbeszédnek szimbolikus jelentősége is van, mert az orosz elnök a Krím elfoglalása, illetve a maláj gép lelövése óta először keresi fel az Észak-Atlanti Szövetség egyik tagországát. Sz. Bíró Zoltán szakértő úgy véli: tiszta szerencse, hogy nem fulladtak kudarcba a minszki egyeztetések és nem nőtt a feszültség. Ám szerinte a látogatás ezzel együtt komoly kételyeket, kérdéseket és bizonytalanságot gerjeszt a nyugati partnereknél.

Paks, MET

Orbán sajátos módon immár öt éve összebújik Putyinnal. Van ugyan lehetőség a földgázimport diverzifikálására, mégis úgy állítja be, hogy természetes az energiafüggőség Oroszországgal szemben. Hozzáértők kétségbe vonják a paksi bővítés ésszerűségét is. A szerződések persze szigorúan titkosak, de a bírálók abból indulnak ki, hogy a szaftos nyereséget hozó munkák a politikus üzletfeleinek jutnak majd. A gázimportot például egyre nagyobb mértékben egy olyan, Svájcban bejegyzett cég bonyolítja le, amely mögött a miniszterelnök strómanjait gyanítják. Orbán hatalma tudatában, populista ösztönnel irányítja az országot. A Moszkvával kialakuló szorosabb gazdasági együttműködés legalábbis részterületeken felmenti az EU szigorú előírásai és megkötései alól.

orbán viktor és vlagyimir putyinOrbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Demokráciák: irányított, illiberális

Orbán és Putyin politikai felfogása nem sokban különbözik egymástól. Az orosz elnök az irányított demokráciát hirdeti, magyar kollégája pedig felfedezte magának az illiberális demokráciát. Magyarországon a hatóságok bizonyosan visszafogottabbak az orosz társintézményekhez képest a kritikus sajtó és a civil szervezetek elnyomásában, de Budapesten is voltak már rendőri razziák és pikáns nyomozások olyan civil csoportok ellen, amelyek nem akartak úgy táncolni, ahogy Orbán fütyül. Az ellenzék gyenge és rosszul szervezett, miközben Magyarországon nem jó az Oroszország-kép. Orbán pénteken arról beszélt a közrádióban, hogy nem könnyű kooperálni Moszkvával, mert ez sok magyar érzelmeit érinti, de ezt a hatalomnak kell tudnia kezelni. (Forrás: Galamus)

Die Presse: Putyin lelkes utánzója  

Putyin budapesti útja kapcsán rossz nyelvek az autokraták csúcstalálkozójáról és arról beszélnek, hogy a megbeszélések a kapcsolatok elmélyítésének jegyében zajlanak Moszkva és uniós mintadiákja között. Orbánt a putyinizmus lelkes utánzójának tartják. Azaz az elnökhöz hasonlóan ő is kiüresíti a demokráciát és a jogállamot. Nem egyszerűen egypártrendszert vezetett be, hanem engedelmességre kényszerítette a közmédiát. Továbbá irányításával maffiaállam jött létre, amelyben a kormányfő bizalmasai ülnek a kulcsposztokon.

Főként energiáról tárgyalhatnak

Független elemzők a fenti elemzést részben a politikai folklór részének tekintik. Az ország mélyen megosztott, ennek következtében igencsak szélsőséges értékeléseket olvasni a valóságról. Orbán és Putyin szoros viszonya mögött sokkal inkább gyakorlati ok húzódik meg: Magyarország ki van szolgáltatva az orosz gázszállításoknak. Épp ezért a tárgyalásokon főként energiakérdésekről lesz szó. A miniszterelnök a múlt héten hangsúlyozta, hogy túl kell lépni a Moszkvával szembeni ellenérzéseken, mert a nyilvánvaló biztonsági, gazdasági és energiaérdekeket kell szem előtt tartani. A politikus ugyan többször is hangot adott annak, hogy nem ért egyet a szankciókkal, amelyek főként a magyar agrárkivitelnek ártanak, de idáig meghajolt az unió akarata előtt.

ATV, Szelestey Lajos

 

Ajánlom

További belföldi híreink