Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-08 08:30:00

Ellenzék: Polt jóval nagyobb arányban utasítja el a korrupciós feljelentéseket

Polt Péter legfőbb ügyész 2010-es kinevezése óta háromszáz százalékkal nagyobb arányban utasítja el a Legfőbb Ügyészség a hivatali korrupció miatt tett feljelentéseket 2006-2010-hez képest. És ha mégis elindult a nyomozás, akkor azokat kétszer gyakrabban szüntetik meg - írja az Átlátszó.hu. Az ellenzéki pártok szerint az ügyészség ezzel a Fideszes politikusokat védi. A Legfőbb Ügyészség szerint a portál és az ellenzék is rosszul értelmezte az adatokat.

Simon Gábor szocialista politikus ellen vádat emelt tavaly az ügyészség. Rogán Antal ellen azonban eddig sikertelenül tett feljelentést több ellenzéki párt a belvárosi ingatlanügyletek miatt. Az ügyészségtől az Átlátszó.hu kérte ki az adatokat a korrupciós feljelentések ügyében. A válasz szerint a feljelentések száma Polt 2010-es érkezése óta a felére, harmadára csökkent. Másrészt azóta háromszáz százalékkal nagyobb arányban utasítják el a hivatali korrupció miatt tett feljelentéseket 2006-2010-hez képest.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke szerint nem véletlenül: Polt Péter ezzel Fideszes politikusokat véd. Szigetvári magyarázatot kért a legfőbb ügyésztől és azt, hogy mutassa meg mit tesz a korrupció felszámolásáért.

Hasonlóan látja ezt Mirkóczki Ádám is. A Jobbik szóvivője szerint a párt több képviselője is több korrupciógyanús ügyben tett feljelentést, az ügyek azonban kevés esetben jutottak el még a nyomozati szakba is.

Szabó Tímea szerint nem meglepő a folyamatok alakulása. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint nem lehet sokat várni egy olyan legfőbb ügyésztől, aki együtt szotyizik a miniszterelnökkel a focipálya lelátóján. A párt képviselői már többször is tiltakoztak.

„Én ezeket az adatokat most hallom először és még nem hallottam összefoglaló szintjén sem ezt az állítást, nyilván utána kell nézni mik itt a valós számok, mik itt az adatok” - ezt már Tuzson Bence a Fidesz frakció szóvivője mondta sajtótájékoztatóján.

A Legfőbb Ügyészség elutasítja Szigetvári Viktor és az Átlátszó.hu vádjait- reagált a történtekre Fazekas Géza. A Legfőbb Ügyészég szóvivője szerint a hírportál egy olyan adatsort vizsgált, amiben nem csak az ügyészség, hanem a rendőrség adatai is benne vannak.

A szóvivő elmondta azt is, hogy az ügyészség kiemelten kezeli a korrupciós ügyeket. Ezt mutatja az is, hogy az ő adataik alapján az elmúlt két évben megháromszorozódott azoknak a száma, akik korrupcióban érintettek vagy hivatali korrupció gyanújával eljárások különböző szakaszaiban állnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink