Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-07 17:17:00

"Orbán számára is pusztító lehet" - A Simicska-Orbán háború a világsajtóban

A nemzetközi lapok is tudósítottak a Simicska-Orbán háború legújabb fejezetéről. A Reuters szerint a Fideszben ismét repedések mutatkoznak, a Die Presse pedig már azt találgatja: a miniszterelnök, vagy az oligarcha bírja tovább a háborút?

New York Times/Reuters: Súlyos csapást szenvedett Orbán

Súlyos csapást szenvedett el a magyar miniszterelnök, akinek pártján belül növekszik az elégedetlenség: nyilvánosan ellene fordult régi barátja és egyben az egyik fő oligarcha. A Fideszben újabban repedések mutatkoznak a kormány által elkövetett politikai hibák és diplomáciai melléfogások miatt, és mivel a hatalom népszerűsége egy évvel a választások után egyharmadával esett. Simicska azzal vádolta meg Orbánt, hogy az a reklámadóval független sajtóorgánumokat akar bezáratni. Úgy tűnik, a két régi szövetséges viszonya megromlott az újraválasztás óta. A nagyvállalkozó most azt nyilatkozta, hogy nem hagyja magát. Krekó Péter úgy látja, hogy ez a viszály a legsúlyosabb a Fideszen belül az elmúlt 20 évben. Próbálják ugyan tagadni, de a háború valóságos és folytatódik – mondta a Political Capital vezetője, hozzátéve: Orbán vagy gyorsan leszereli a konfliktust, vagy az számára is pusztító lehet - írja a Reuters.

Washington Post/AP: Váratlanul lemondott a menedzsment

Váratlanul lemondott a magyar kormányfő korábbi szövetségese által kézben tartott médiacsoport  6 vezetője, miután főnökük azt közölte, hogy szembeszáll a hatalommal a vitatott reklámadó ügyében. A kabinet szerint azért kell módosítani a közterhen, amelytől 6-10 milliárdos bevételt várnak, mert az EU arra figyelmeztetett, hogy az tisztességtelen és befolyásolja a verseny tisztaságát. Simicska az ország egyik leggazdagabb embere, akinek érdekeltsége van a nagy hirdetőtáblák piacán és ismeretlen nagyságú részt birtokol a Közgépben, amelynek jövedelme nagy mértékben megugrott – hála az állami megrendeléseknek -, amióta Orbán 5 éve visszatért a hatalomba. A lemondásokat egyébként néhány hónappal az után jelentették be, hogy az MTVA jelezte: új sport- és hírcsatornát indít - írja a The Washington Post.

Die Presse: totális háború a kormányfővel szembem

Az eddig kormányhű médiacár, Simicska Lajos szerint Orbán Viktor fel akarja számolni a független sajtót és meghirdette a kormányfővel szemben a totális háborút. Erre válaszul megváltak tisztségüktől az üzletember sajtóbirodalmának vezetői. A nagyvállalkozó vagyona javarészt közmegbízásokból származik, éspedig amióta a Fidesz van hatalmon. A miniszterelnök többször hangoztatta, hogy addigi szoros barátjának a befolyása túl nagyra nőtt, és tavaly Simicska jó néhány bizalmasát eltávolította a kormányzati pozíciókból. A magyar sajtó jelenleg arról találgat, melyikük bírja tovább. Ugyanis a milliárdost igencsak érzékenyen érintheti, ha a miniszterelnök törli a Simicska-féle médiának szánt állami hirdetéseket, illetve cégei nem kapnak több közmegrendelést - írja a Die Presse.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink