Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-04 12:16:00

Nézőpont: már nem csökken a Fidesz támogatottsága

Megállt a Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése, a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2015. január 24-26. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése megállt, a kormánypártokat jelenleg a teljes népesség 26 százaléka támogatja. Ez a támogatottsági szint megegyezik a 2014. decemberi adattal- áll a Nézőpont közleményében. Az MSZP teljes népesség körében mért támogatottsága 10 százalékos (érdemben ez sem jelent növekedést a decemberi 7 százalékhoz képest), a Demokratikus Koalíció támogatottsága e körben 5, az Együtté 1 százalékos. Az LMP 6, a Jobbik pedig 17 százalékos szimpatizánsi bázist tud felmutatni a teljes népesség körében, ami összességében szintén megegyezik a december végi kutatási eredménnyel. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népesség körében együttesen 33 százalék, amin belül hatszázaléknyi rejtőzködő elégedetlen a kormány munkájával.

A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz-KDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos táborral rendelkezik.

Századvég: többen támogatják a kormányt

Közben a Századvég azt közölte, hogy felmérésük szerint a kormányt most többen támogatják, mint tavaly decemberben. A közvélemény-kutató januári felmérései azt mutatják, hogy a teljes népességen belül a Fidesz támogatottsága 30 százalék, ami azt jelenti, hogy a szavazókorú népességből hozzávetőleg 2,4 millió választópolgár szimpatizál a kormányzópárttal. A Századvég azt is közli, hogy a biztos szavazó pártválasztók közel fele szavazna a Fideszre, ha most vasárnap lennének a választások. A felmérés szerint a Jobbik változatlanul második, két százalékos pozitív elmozdulást könyvelve el az elmúlt egy hónapban.

forrás: századvégForrás: Századvég

„December és január hónaphoz képest a pártok támogatottságában nincs szignifikáns elmozdulás. A Fidesz egy százalékos „erősödése” elhanyagolható, úgy kell értelmeznünk, hogy a párt támogatottsága stabilizálódott. Ugyanez figyelhető meg az ellenzéki pártok esetében. A politikai piac tehát továbbra is fagyott állapotban van a 2014-es választások óta”- olvasható a Századvég elemzésében.

forrás: századvégForrás: Századvég

A Századvég kutatása szerint 2015 januárjában az emberek mintegy 43 százaléka ítéli jónak a kormány munkáját. A válaszadók negyede gondolja úgy, hogy kritikákkal ugyan, de elfogadható munkát végez a kabinet (25 százalék), és 30 százalék azok aránya, akik szerint gyengén teljesít a kormány. Mint írják, „ez jelentős elmozdulás 2011-hez képest. Akkor fordított volt az arány, a kormány teljesítményét akkor a válaszadók mindössze 30 százaléka ítélte meg pozitívan, 41 százalékuk viszont elégedetlen volt a kormány munkájával”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink