Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-03 12:28:00

Miért adott erre a filmre 55 milliót az OSZK, ha bajban van?

Bár az Országos Széchényi Könyvtár súlyos anyagi gondokkal küzd, arra azért van pénz, hogy 55 millió forintot adjon az idei világkiállításhoz kapcsolódó filmekre. A filmeket készítő cég tulajdonosa csak részinformációkkal rendelkezik, mivel valójában csak zenei szerkesztő a produkcióban. A könyvtár főigazgatója szerint nem támogatásról van szó.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 2014. szeptemberben 55 millió forintos szerződést kötött a CinemaStar Kft-vel „dokumentum és portréfilm készítés a Milánói Világkiáll. való részvételhez”. 

Mindez az intézmény honlapjáról elérhető Üvegzseb adatbázisból derül ki, ahol minden ötmilliónál nagyobb kiadást fel kell tüntetni.

A Milánói Világkiállításra május 1 és október 31 között kerül sor. A magyar programban nem található olyan elem, ami az OSZK feladatköréhez kapcsolódna, és az OSZK feladatai között sem található a világkiállításhoz kapcsolódó filmek készíttetése.

Ráadásul az intézmény súlyos anyagi gondokkal küzd, legalábbis erről beszélt tavaly augusztusban a főigazgató. Tüske László többek között azt mondta, hogy a katasztrofális informatikai háttér megújításához sürgősen 900 millió forintra van szükség. Éppen ezért meglepő, hogy tíz nappal később szerződést 55 milliós szerződést kötöttek a CinemaStar kft-vel a világkiállításon való részvételhez.

A céges adatbázis alapján a vállalkozás háromfős, a pest megyei Újlengyelben működik. Edőcs Tamás, az egyik cégtulajdonos az atv.hu megkeresésére elmondta: nem ismeri részletesen az OSZK-val kötött szerződés tartalmát, mivel ő csak zenei szerkesztőként vesz részt a produkcióban. Tudomása szerint 9 vagy 10 film készül, melyeket Kabay Barna rendez. Edőcs ezt követően megadta Kabay email címét, ám a rendező egy hete nem válaszol kérdéseinkre.

Megkerestük az ügyben Tüske Lászlót, az OSZK főigazgatóját is. Az alábbi kérdéseket küldtük el:      

Miért támogatja az OSZK a világkiállításhoz készülő filmeket? 

Valójában ki készíti a filmeket? Nem tartja furcsának, hogy a szerződött cég tulajdonosa ennyire tájékozatlan? 

Hány film készül, egyenként milyen hosszúságúak, és mi lesz a tartalmuk? 

Áttekintve az elmúlt évek kiadásait, 55 millió forint kirívóan magas összeg az intézményhez nem kapcsolódó projekt támogatására, ráadásul köztudott, hogy az OSZK súlyos pénzhiánnyal küzd: Ezek tükrében mivel magyarázható a filmek támogatása? 

Tüske László tömören válaszolt: Az Ön kérdésében szereplő filmek nem támogatási konstrukcióban készültek.

Ajánlom

További belföldi híreink