Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-04 08:08:00

Hadházy listája: tényleg „ezerszeres Zuschlag-ügyről” van szó?

Hadházy Ákos, korábbi fideszes önkormányzati képviselő, ma az LMP antikorrupciós szóvivője szerint több milliárd forintot csaltak el az EU-s pénzek lehívására specializálódott céghálózatok. Hadházy „ezerszeres Zuschlag-ügyről” beszél, és – legalábbis Öveges-ügyben – december óta a kormány támogatását is bírja.

A trafik-ügy „koronatanújaként” feltűnt volt fideszes Hadházy Ákos egy közel 300 közbeszerzés adataiból álló listát is készített az EU-s forrásokból kifizetett képzési és tanácsadói szerződésekről. A lista alapján három dolgot állít:

- Több esetben is egy-egy projektre mindig ugyanazt a három céget hívták meg

- Mindig ugyanazok nyertek

- A cégek között kapcsolat is kimutatható, például hogy az egyik cég tulajdonosa a „vetélytársánál” alkalmazott

Laborok és céghálók

A Hadházy vizsgálatai alapján tipikusnak tekinthető céghálóra példa a szekszárdi laborprojektben érdekelt cégek hálózata, amivel a Vs.hu tavaly júniusban, az Öveges-program körüli botrány kirobbanása után foglalkozott. Az Öveges-program ügyében Hadházy kifogásait az EMMI is alaposnak találhatta, decemberben ugyanis feljelentést tett.

Hadházy listájában további furcsaság, hogy a támogatásoknál a becsült és a megvalósult ár az esetek 99 százalékában megegyezik, a támogatások ráadásul általában 100 százalékosak, vagyis mindent az EU szociális alapjából fizetnek, önrész nincs benne. „A pályázatok jellemzően túl vannak árazva, 30-40-50 ezer forintos óradíjakért tartanak tanfolyamokat a nyertesek” – teszi hozzá.

A legtöbb szerződést (több mint kétszázat) a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázati pénzeinek elköltésére kötötték. Ezek főként olyan célok megvalósítását tűzték ki, melyek teljesítése nehezen számon kérhető, számokkal szinte egyáltalán nem kimutatható, például képzési és tanácsadói feladatok ellátása.

Egyen-cég, egyen-ellenfél, egyen-összeg

A pályázati tervek sokszor nagyon hasonlóak, szinte megegyeznek. Az egyik legfurcsább eset a miskolci Kerékgyártó és Társa temetkezési vállalkozás, mely munkavállalói készségfejlesztésre, valamint rugalmas munkaidő kialakítására kapott TÁMOP-pénzt. Ebből 9 millió 900 000 forint vándorolt két céghez – az esetet szintén a vs.hu dolgozta fel decemberben.

A nyertes cégek közösen tettek ajánlatot, ráadásul a két cég ugyanarra a címre van bejegyezve. Hadházy összesen tíz olyan pályázatot talált, amelyet ugyanez a két cég nyert. Minden esetben ugyanakkora összeghez, vagyis tízszer 9 millió 900 ezer forinthoz jutottak hozzá, sőt a versenytársaik is ugyanazok voltak.

Hadházy felfüggesztetné a kifizetéseket

Hadházy az ATV Egyenes beszéd című műsorában azzal magyarázta ezt a jelenséget, hogy még fideszes önkormányzati képviselőként azt hallotta, hogy vannak cégek, melyek pályázót keresnek a kiírásokhoz, aztán helyettük írják meg a pályázatot, és ők végzik a képzést is.

Vagyis Hadházy azt állítja, hogy bizonyítani is tudja azt az általa Ács Rezső szekszárdi polgármesternek tulajdonított korábbi kijelentést, mely szerint „az EU-s pályázatok ma úgy működnek Magyarországon: lejön a cég és azt mondja, hogy én kompletten beadom és megnyerem neked a pályázatot, de cserébe én csinálok majd mindent. Ha így nem kell, akkor megyek egy várossal odébb, mert van egy kvótám, amit eloszthatok.”

Hadházy szerint ez „az uniós pénzek módszeres és szervezett rablása”, ezért követelik a kormánytól a kifizetések felfüggesztését addig, „amíg nincs garancia az ellenőrzésre.”  

További belföldi híreink