Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-31 17:00:00

Róna: elég volt abból, hogy a demokrácia és a kapitalizmus kéz a kézben jár

Attól, hogy Görögország nem fizeti ki a hiteleit a három nemzetközi szervezet felé, nem lesz görög államcsőd – ezt Róna Péter mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A közgazdász szerint a görög államadósság 80 százaléka az IMF és az Európai Bizottság kezében van, ezt nem akarja fizetni a görög vezetés. A szakember kijelentette: ettől nem omlik össze a bankrendszer, mert ezeket az adósságokat megvásárolta már a három szervezet, ügyesen csinálták a görögök. Hozzátette: öt éve nyúzzák Görögországot teljesen irreális feltételekkel, nem az adós felel mindenért, a hitelező is felel a bedőlt hitelért. A gazdasági tényezőket a rendszer a nemzetek fölé helyezi, olyan intézmények kezébe adja, amelyek felett nincs ellenőrzés – fogalmazott.

Róna Péter elmondta: az elmúlt 30 évben a tőke a munkaerő és a demokrácia kárára sajátította ki a nyereséget, nem osztozott a társadalommal. A közgazdász szerint teljesen abszurd a jelenlegi helyzet, ezzel szállnak szembe a görögök. Elég volt abból a tévhitből, hogy a demokrácia és a kapitalizmus kéz a kézben jár – magyarázta.

A devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban azt mondta: ez egy elégtelen mentőcsomag. Róna Péter kijelentette: a devizahitelesek nem bonthatnak pezsgőt, a devizahitel alapból egy hibás termék volt, aminek megalkotásáért a bankok a felelősek. Hozzátette: a devizahitelesek jelentős része nem lett megmentve. A jegybank költekezésével kapcsolatban azt mondta: ezek a lépések indokolatlanok, ennek a tevékenységnek a jogi hátterét az MNB törvényben nem lehet felfedezni. A közgazdász elmondta: van egy jegybanktörvény, ami meghatározza, hogy mit tehet az MNB vezetése, de amit most csinálnak, azt nem tartalmazza. Az MNB függetlensége azt jelenti, hogy a monetáris politika kapcsán nem utasíthatja a kormány – vélekedett.    

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink