Itthon

"Azon a helyen állunk, ahol összedőlt a civilizációnk"

Nézze meg az ATV tudósítását a tegnapi megemlékezésről
január. 28. szerda 12:48

Spielberg filmjét is levetítették
január. 27. kedd 20:11

Az ünnepség résztvevői egy Auschwitz történetéről készített dokumentumfilmet is megnéztek, amelyet Steven Spielberg amerikai rendező forgatott, s amelynek narrátora Meryl Streep amerikai színész volt. A megemlékezés végén zsidó és keresztény halotti imák hangzottak el. A résztvevők ezután átvonultak az auschwitzi áldozatok emlékművéhez, ahol mécseseket gyújtottak.

Balog Zoltán minister az ünnepség után az MTI-nek elmondta, a megemlékezés legfőbb, több résztvevő részéről is megfogalmazott üzenete az, hogy a jövőben meg kell akadályozni, hogy az emberek egyes csoportjait akármilyen alapon megbélyegezzék - és ezt az erős családokban, színvonalas iskolákban történő neveléssel lehet csak elérni.

Összefoglaló a megemlékezésről
január. 27. kedd 20:00

Ők vesznek részt a megemékezésen - Galéria
január. 27. kedd 17:50

Auschwitzi megemlékezés

 

Lauder: a zsidókat Európában újból üldözik
január. 27. kedd 17:49

"A zsidókat Európában újból üldözik, csak azért, mert zsidók" - jelentette ki Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Ronald S. Lauder

Ronald S. Lauder hozzátette: a zsidó fiatalok megint félnek kipával a fejükön járni Párizs, Budapest, London, sőt Berlin utcáin. "Úgy fest a helyzet, mintha inkább 1933-ban, mintsem 2015-ben élnénk" - folytatta Lauder. "Auschwitzot a világ hallgatása okozta. Ne engedjük ezt újból" - hangsúlyozta.

"Szembe kell szállnunk a rasszizmus és az antiszemitizmus minden megnyilvánulásával"
január. 27. kedd 17:48

Nem akarjuk, hogy a gyerekeink jövője olyan legyen, mint a mi múltunk, szembe kell szállnunk a rasszizmus és az antiszemitizmus minden megnyilvánulásával - mondta Roman Kent, az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor egyik túlélője kedden, a láger felszabadításának 70. évfordulóján tartott helyszíni megemlékezésen. Felidézve auschwitzi emlékeit, Roman Kent elmondta, kezdetben mindnyájan idegenek voltak Auschwitzban, később többségük "a szürke füstben, a halálban egyesült". "Hogy felejtsem el az elégetett testek átható szagát?" - kérdezte.

Roman Kent

Az ünnepségen – amelyet a "Hallgasd meg a túlélők szavát" mottóval rendeztek meg - mintegy száz túlélő volt jelen, unokáik, dédunokáik kíséretében. Hárman közülük "tanúvallomást" tettek, hogy – amint azt Piotr Cywinski, az auschwitzi múzeum igazgatója megfogalmazta - figyelmeztessenek a történelmi katasztrófákat kiváltó, "megalázásra, megvetésre, emberirtásra való hajlamainkra".

A gyűlölet és az erőszak pokla
január. 27. kedd 17:32

Auschwitz tanulsága, hogy minden gyűlöletet el kell ítélni - jelentette ki a lengyel elnök a megemlékezést megnyitó beszédében. Bronislaw Komorowski a megemlékezésen részt vevő több mint háromszáz túlélő előtt a gyűlölet és erőszak poklának nevezte az egykori koncentrációs tábort, és hangsúlyozta, hogy a nemzetiszocializmus mindenfajta relativizálása ellen nagyon határozottan fel kell lépni.

"A német nemzetiszocialisták a zsidók hatalmas temetőjévé változtatták országomat" - fogalmazott, és leszögezte, hogy "Lengyelországnak éppen ezért kiemelt szerep jut az emlékezet megőrzésében". Komorowski hozzátette, hogy "hálával, tisztelettel gondolunk ma" az auschwitz-birkenaui tábort felszabadító Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonáira.

Komorowski: azon a helyen állunk, ahol összedőlt a civilizációnk
január. 27. kedd 16:23

Azon a helyen állunk, ahol összedőlt a civilizációnk - mondta Bronislaw Komorowski lengyel elnök kedden, a náci német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott helyszíni megemlékezést megnyitó beszédében. "Azon a helyen állunk, ahol bestiális módon meggyilkoltak több mint egymillió embert, túlnyomó többségében európai zsidót" - mondta Komorowski. "Azon a helyen állunk, amely arra a bűnös ideológiára emlékeztet, amely aláásta a világ pilléreit" - tette hozzá.

Bronislaw Komorowski

A megemlékezésen 49 állam küldöttsége vesz részt, köztük 12 államfő - jelen van Joachim Gauck német, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán elnök. A résztvevői között mintegy száz túlélő is jelen van, unokáik, dédunokáik kíséretében. 

Balog: mindig csírájában kell elfojtani a gyűlölelet
január. 27. kedd 14:52

Az auschwitzihoz hasonló emberirtásnak soha többé nem szabad megismétlődnie, mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a náci német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott helyszíni megemlékezés előtt az MTI-nek nyilatkozva.

A miniszter "soha többé" szavakkal foglalta össze az auschwitzi tragédia tanulságát, rámutatva arra, hogy újra és újra felélednek azok a gyilkos eszmék, melyek nevében embereket pusztítanak el csak azért, mert valamilyen népcsoporthoz vagy valláshoz tartoznak. "Mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait, mert nem tudjuk, hány lépcső kell ahhoz, hogy ez megint egy történelmi katasztrófához vezessen" - mondta a miniszter. Magyarországot Balog Zoltán képviseli a kedd délutáni központi ünnepségen. A népes magyar küldöttségben jelen vannak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), valamint az Élet Menete Alapítvány szervezésében Auschwitzba érkezett résztvevők is.

"Túl sokan hagyták nőni a gyűlöletet"
január. 27. kedd 12:11

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar tagja, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett üzenetben emlékezett. "Emlékezzünk, és soha ne feledjük az áldozatokat" - írta mikroblogján a magyar biztos.

Hasonló módját választotta a nyilvános emlékezésnek Cecilia Malmström kereskedelmi biztos. A svéd politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy azért is fontos az emlékezés, mert az antiszemitizmus ismét erősödik Európában. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mindössze négy szót tett közzé az interneten: "We must never forget", vagyis "sosem szabad felednünk".

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy az "emlékeket életben kell tartani". "Túl sokan hagyták nőni a gyűlöletet. Túl sokan fordították el a fejüket. Túl sokan hallgattak. Nem engedhetjük, hogy ez megismétlődjön" - szögezte le a német szociáldemokrata politikus. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke azt az üzenetet adta ki, hogy 70 évvel Auschwitz-Birkenau felszabadulása után ideje emlékezni az áldozatokra, s folytatni a nyitott, biztonságos és befogadó Európa építését.