Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-23 07:32:00

Busás jutalmat kaptak Tarlós tanácsadói

Csaknem 20 millió forintot osztott szét tavaly év végén tanácsadói között a főpolgármester. Tarlós István és helyettesei viszont nem kaptak év végi jutalmat. A kormány tagjai sem jutottak karácsonykor pluszpénzhez, ám az államtitkárok és helyetteseik jelentős része év közben akár 30 százalékos fizetésemelést is kaphatott. A 12 miniszterelnöki megbízott fejenként havi 1 millió forintot keres.

Tarlós István főpolgármesternek 34-en adnak tanácsot. Közülük 24-en kaptak fejenként átlagosan csaknem 800 ezer forint év végi jutalmat. Azt azonban nem árulták el a Városházán, hogy kik voltak szerencsések. A Transparency Magyarország jogi igazgatója szerint ez törvénysértő.

Budapest első embere 2010-es megválasztása óta egyszer sem jutalmazta magát év végén. Megélhetési gondjai azonban így sincsenek Tarlós Istvánnak, hiszen két éve a miniszterekkel megegyező, vagyis körülbelül 1,3 millió forint a fizetése. Ez persze csak az alapbér. Erre jön még a havi csaknem 200 ezer forint költségtérítés. A főpolgármester szerény 277 ezer forintos nyugdíjáról sem mondott le, így összesen havonta körülbelül 1,8 millió forintból él.

Tavaly és tavalyelőtt a főpolgármester-helyettesek sem kaptak év végi jutalmat. A három helyettes fizetése azonban így is meghaladja a havi 1 millió forintot.

A kormány tagjai sem vettek fel tavaly év végén jutalmat. A több mint 200 főből álló kormányzati vezetői apparátus fele azonban tavaly ősszel jelentős fizetésemelést kapott. A tárcavezetők ugyanis akár 30 százalékkal is megemelhették vezető munkatársaik járandóságát, ezt pedig meg sem kellett indokolniuk.

Így fordulhatott elő az a furcsa helyzet a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, hogy Szijjártó Péter miniszter 200 ezer forinttal kevesebb fizetést kapott, mint közigazgatási államtitkára. Az Orbán-kormány 9 miniszterének, 52 államtitkárának és 104 helyettes államtitkárának fizetése évente 1,7 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Ebben azonban még nincsenek benne a vezetőknek járó költségtérítések és egyéb juttatások.

A miniszterelnök stábja is megnőtt az elmúlt egy évben. A tavaly megalakult harmadik Orbán-kormány 8 miniszterelnöki megbízottal kezdte munkáját, a számuk azonban mára 12-re nőtt. Ők átlagosan havi egymillió forintot keresnek.

atv.hu

További belföldi híreink