Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-22 07:09:00

A Fidesz békülne az RTL-lel?

A Fidesz-vezérkar több tagja is arról beszélt az elmúlt hetekben, hogy a kormány a közeljövőben rendezné viszonyát az RTL Klub tulajdonosával. Azt azonban elismerik, hogy ez nehéz folyamat lesz.

A Fidesz vezérkara azt reméli, hogy rövid időn belül tárgyalni kezdhetnek egymással a magyar kormány és az RTL Klub tulajdonosának képviselői az utóbbi hónapokban elmérgesedett viszony rendezéséről – erről beszélt a közelmúltban több Fidesz-vezető szűk körű beszélgetéseken.

Orbán Viktor környezetében azt sem tartják kizártnak, hogy Angela Merkel budapesti látogatásának idejére már érzékelhető enyhülés következhet be a kormány és a csatornát tulajdonló Bertelsmann csoport viszonyában.

A megegyezésre való fideszes szándékokról és annak RTL-es elutasításáról a Népszabadság írt december utolsó napjaiban; ám a jelek azt mutatják, hogy a kormánypárt vezérkarában nem tettek le a békülési szándékból.

Változott a hangnem

Rövid időn belül két magas rangú kormánypárti politikussal is tudtunk beszélni a RTL-ügyről a közelgő Merkel-látogatás apropóján. Arra voltunk kíváncsiak, befolyásolhatja-e a magyar kormány és a német tulajdonú cég reklámadó miatt megromlott kapcsolatát.

Mindkét Fidesz-vezető arról beszélt, hogy azt remélik: rendeződhet a Fidesz és a csatorna (tulajdonosa) közötti viszony, és a beszélgetések során az is kiderült: a Fidesz vezetői elkezdtek máshogy beszélni az RTL-lel kialakult konfliktusról, mint korábban.

Az új narratíva szerint a reklámadónak nem is az RTL Klub volt az elsődleges célpontja, a cél az volt, hogy a Fidesz és a kormány döntéshozó centrumából „kivontassák” Simicska Lajost, Orbán Viktor korábbi szövetségesét.

Az RTL elleni roham oka eszerint pusztán az volt, hogy a csatorna menedzsmentje és Simicska Lajos között a 2010 és 2014 közötti kormányzati ciklusban kitűnő kapcsolat alakult ki, amit Orbán azért sérelmezett, mert szerinte fontos médiapolitikai kérdésekben a háta mögött születettek döntések.

„Nehéz dosszié”, „komoly ellenfél”

Egy másik, a kormányzásban jelentős szerepet betöltő politikus azt elismerte, hogy az RTL Klub tulajdonosa nagyon komoly „ellenfél”, olyan szintű piaci szereplő, akinek a német kancellárián felveszik a telefont.

Európa legnagyobb TV-, rádió és filmvállalatának, az RTL Groupnak (amelynek része a Magyar RTL) tulajdonosa a Bertelsmann médiakonszern. A Bertelsmann felfutatása és világcéggé válása a 2009-ben elhunyt, a céget 60 éven át vezető Reinhard Mohn nevéhez köthető, akinek özvegye, Liz Mohn közismerten jó kapcsolatot ápol Angela Merkellel.

„Nem műsorpolitikai kérdés”

Kormányzati kulcsszereplő forrásunk szerint „a Bertelsmann dosszié nagyon nehéz dosszié”, tehát nagyon nehezen megoldható ügy, és akár Merkel budapesti útja során is téma lehet, ha nem is személyesen a kancellár, hanem delegációja részéről. Ezzel együtt a politikus meglepetésünkre azt magyarázta, hogy az RTL-ügy „nem műsorpolitikai kérdés”, a kormánynak „elvi okokból” fontos a reklámadó fenntartása.

Forrásunk magyarázata szerint a különadók rendszere jelenti a magyar kormány számára a gazdasági mozgásteret, hogy nem kell visszatérni az IMF által szorgalmazott klasszikus, külföldiek által állandóan javasolt, megszorító jellegű gazdaságpolitikához. Ez abból a szempontból érdekes, hogy korábban több fideszes politikus nyilvánosan beszélt arról, hogy az RTL a műsorai miatt kapott különadót.

Kolosi nem tud közeledésről, de nem is kell tudnia róla

„Nem tudok semmilyen kapcsolatfelvételről, de nem is kell tudnom róla” – mondta az atv.hu kérdésére Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. Kolosi arra utalt, hogy a reklámadó bevezetése miatt európai szintűvé vált konfliktus kirobbanása óta nem a magyar RTL kompetenciája a kormánnyal történő kapcsolattartás.

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók