Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-18 19:51:00

Szájer: nem tetszik Kövér döntése

A Fidesz EP-képviselője nem ért egyet azzal, hogy az Országgyűlés ülésterméből kitiltották az Európai Unió zászlaját. A politikus arról is beszélt az ATV Szabad Szemmel című műsorában, hogy szerinte hazánk nem közeledik Oroszországhoz.

Szájer József Mészáros Antóniának az uniós zászló ülésteremből történt kitiltásáról feltett kérdésére azt válaszolta, hogy szerinte az Európai Unió óriási lehetőség Magyarország számára. „A házelnök úr nyilván alaposan megfontolta a döntését, de ez nekem nem különösebben tetszik” – kommentálta Kövér László döntését a Fidesz EP-képviselője.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e Kövérrel kijelentésével, amely szerint adott esetben a jövőben valamikor „lassan, óvatosan” ki kellene hátrálnia az Európai Unióból, Szájer azt válaszolta, hogy elkötelezett európainak tartja magát.

A közelmúltban szintén Kövér László volt az, aki azt mondta, hogy az Európai Unió bizonyos tekintetben a volt Szovjetunióra emlékezteti. Szájer erre reagálva elmondta: nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió lenne az új Szovjetunió.

Ha a 2008-as világgazdasági válság nem az Európai Unió tagjaként ér minket, Magyarországot padlóra küldte volna a válság – mondta Szájer, hozzátéve: „Európa védett meg minket” a válság jó néhány súlyos következményétől.

Magyarország nem közeledik Oroszországhoz

A Fideszes politikus szerint a német és a magyar álláspont betűre megegyezik az Oroszország elleni szankciók ügyében, de Budapest határozottabban tudja képviselni a szankciókkal szemben kritikus álláspontot, mint Berlin.

Magyarország nem közeledik Oroszországhoz, hanem normális viszonyt akar ápolni Moszkvával – mondta Szájer József. A képviselő szerint Magyarország energiaellátása sokkal jobban kiszolgáltatott az orosz gázszállításnak, mint a magyar kormány Oroszország-politikáját kritizáló uniós tagországok, például Lengyelország energiaellátása.

Szájer úgy látja: „Európa magára hagyta Magyarországot” az energiaellátási problémáival, ezért méltánytalanok a Magyarország Ukrajna- és Oroszország-politikáját érő bírálatok. Annál is inkább, mivel Budapest tartja magát a közös uniós állásponthoz annak ellenére, hogy Berlinhez hasonlóan a magyar kormány is úgy látja: az elmúlt hónapok szankciói és ellenszankciói nem vezettek sehova.

atv.hu

További belföldi híreink