Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-16 09:59:00

Rogán tudja, ki akarja börtönbe juttatni

A Fidesz frakcióvezetője nem gondolja, hogy a pártján belülről próbálnák kinyírni: a belvárosi ingatlanügyek felpörgetése mögött Juhász Pétert, az Együtt politikusát és annak ex-újságíró tanácsadóját véli.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kommunikációs ellenoffenzívában kezd az V. kerületi ingatlanbotrányok kapcsán. Csütörtök este közel egy tucat újságírónak majdnem egy órán keresztül, részletekben menően magyarázta, hogy polgármestersége időszakában milyen törvényi háttérrel zajlott az önkormányzati ingatlanok értékesítése.     

Az elmúlt hetekben szinte nem telt úgy el egy nap, hogy az V. kerületi önkormányzat kapcsán ne jelentek volna meg cikkek visszásnak látszó ingatlaneladásokról. A sajtóban olyan bizalmas dokumentumok is nyilvánosságra kerültek, amelyek nyilvánosan nem elérhetőek. Éppen ezért az elmúlt időszakban számtalan találgatás is megjelent arról, miért sokasodtak meg hirtelen Rogán Antal bajai.    

A Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy kiket vél felfedezni az akció mögött, esetleg pártján belüli riválisok próbálják gyengíteni, azt válaszolta, hogy ő nem üldözési mániás, nem gondolja, hogy belső ember állna a cikkek mögött.

A kérdés azért helyénvaló, mert a parlamenti folyósokon két magyarázat is született arra, hogy mért sokasodtak meg a Rogán polgármesterségé idejére datált, kriminálisnak beállított ingatlan eladásokról szóló írások. Az egyik verzió szerint azért, mert a politikus az Orbán-Simicska háború áldozatává vált, a Fidesz holdudvarának megbillent viszonyai miatt nyomnak ki róla dokumentumokat a sajtónak.  A másik, hasonló összeesküvés jellegű elmélet, hogy a Fideszen belül egy másik, ugyancsak Orbán Viktor valamikori lehetséges utódjaként számon tartott fiatal politikus nyírja Rogánt, hogy mint lehetséges riválisát így vegye le a tábláról.

Juhász & Zutyu co.

Rogán magyarázatából az derült ki, hogy ő elsősorban Juhász Pétert, az Együtt belvárosi politikusát tartja az ellene elindult ingatlanos botránysorozat mozgatórugójának. A politikus szerint Juhász frusztrált, mert nagyon kikapott az választásokon a Fidesztől, és arra tette fel az életét, hogy előrehozott választásokat kényszerítsen ki az V. kerületben. Juhász Péter segítője pedig egy korábbi újságíró, Bogád Zoltán, alias Zutyu.  Rogán szerint az önkormányzat belső információs rendszeréből, olykor zárt ülésen beterjesztett, ezért nem nyilvános dokumentumokat szivárogtatnak ki, hamis interpretációt adva az ingatlanértékesítéseknek. A dokumentumokhoz ugyanis az októberi önkormányzati választásokon mandátumot szerzett Juhász Péter önkormányzati képviselőként visszamenőlegesen is hozzáfér.   

Rogán azt is elmondta, hogy pereket indít, elsősorban politikusok ellen. Eddig 12 ügyben adtak be keresetet, de ő arra noszogatja ügyvédeit, hogy kapcsoljanak még nagyobb tempóra. A Fidesz frakcióvezetője, aki részletesen kezdte magyarázni az ügyeket, igyekezett koherens, jogilag és logikailag összefüggő magyarázatot adni arra, hogy miért kaphattak lakók és bérlők kedvezményt az ingatlanok vásárlása során, és, hogy miért „óriási hazugság az, hogy visszaélések, nota bene maffiaműködés történt volna az V. kerületben”.  

Rogán előrebocsátotta, hogy a szocialista Steiner Pál időszakában az ő időszakához képest volumenében sokkal nagyobb kedvezményt érvényesítettek a vásárlók, mintegy 5,6 milliárd forint értékben. (Egyes számítások szerint a Rogán korszak szaldója három-négy milliárd forintra tehető.)  Másrészt az V. kerületen kívül további 15 kerületben működött és működik olyan szisztéma, hogy a bérlők kedvezményesen vásárolhatják meg az általuk lakott ingatlanokat.

A volt polgármester, jelenlegi Fidesz frakcióvezető azt hangsúlyozta, hogy nem egyedi, politikai vagy üzleti alapon adott kedvezményről van szó, hanem általános, minden bérlőre vonatkozó és rendeletben megszabott, azonos arányú kedvezményről. A kedvezmény indoka pedig egyebek mellett az, hogy kaotikus állapotban volt az önkormányzat ingatlanvagyon, a bérleti díjak alig fedezték az önkormányzat kiadásait.  Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítása sok pénzt emésztett volna fel, ha a bérlők teszik ezt, akkor vita alakulhatott volna ki a felújítás bérleti díjban való érvényesítésérőlA magyar jogszabályok, és a bírói gyakorlat miatt is a bérlőknek előjogaik vannak, másrészt lakottan jóval kevesebbet érnek az ingatlanok.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy olyan időszakot is felölelt az értékesítés, amikor válság volt az országban, ami lenyomta az ingatlanárakat. Rogán szerint tisztességesen, korrektül és törvényesen jártak el az értékesítések során. Sőt, a kerület vezetése időszakában jó gazdaként sáfárkodott. Az V. kerület fellendült, mert olyan tulajdonosai lettek az üzlethelyiségeknek, aki piaci módon kitalálták az ingatlanok funkcióját, jelentős befektetéseket eszközöltek, ami miatt a kerület számos része megújult, és „menő” lett.  A politikus egyenesen büszke rá, hogy a Belváros számos része ma már ezen fejlesztéseknek köszönhetően turistalátványosság.

Rogán azt is kijelentette, hogy nem találkozott az alvilág korábbi uraként számon tartott Portik Tamással. Az ő neve akkor merült fel, amikor kiderült, hogy egy ingatlanüzleten Pápa Marienne jelentős hasznot húzott, és korábban Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság volt tagja, a józsefvárosi polgármester azt mondta, hogy Portikot e hölgy mellől vitték el a rendőrök, amikor letartóztatták. Az erről az üzletről szóló cikkek azt sugallták, hogy valójában Portik biznisze volt az ingatlanüzlet.

„Máté butaságokat beszélt. Volt neki egy konfliktusa a józsefvárosi piac miatt Pápa Mariennel, ezért túlzott. Semmilyen információ nem támasztja alá, hogy Pápa Marienne Portik élettársa lett volna” – magyarázta Rogán, aki az ügy kapcsán azt is elmondta, hogy azért vált meg a jegyzőjétől közös megegyezéssel, mert egy évekig tartó, költséges pert kívánt megelőzni. Ebben az ügyben ugyanis Rogán szerint hibázott az önkormányzati hivatal.

Rogán egyébként megvédte az V. kerületi ingatlanvásárlások során sajtóban szereplő üzletembereket, így Rack Lászlót, Heim Pétert, a jordán üzletemberek körét és Hajas László mesterfodrászt, miszerint korrekt és tisztességes eljárások során vehettek részt a kerület ingatlanfejlesztésében.

Ajánlom

További belföldi híreink