Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-17 17:00:00

Czibere: régóta anomáliák vannak a rendszerben

A szakmát nem lepte meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét, régóta tudott volt, hogy az otthoni gondozás rendszerében vannak anomáliák – ezt Czibere Károly mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint ez a döntés nagy nyilvánosság előtt született, hetente többször is egyeztettek szakemberekkel, szakmai konferenciák voltak ezzel kapcsolatban. A politikus elmondta: a legnagyobb probléma, hogy a jelenlegi rendszerben olyan feladatokat végeztetnek el a szociális gondozókkal, amelyek nem tartoznak a munkakörükbe. Példaként említette a nyúlketrec takarítást, a kutyasétáltatást vagy a szalmabála pakolást. Hozzátette: a közpénzt nem erre szánja a kormányzat, hanem, hogy az idős embereket gondozzák.

Czibere Károly hangsúlyozta: a jogszabályi változás után sem lesz kisebb a kasszája a házi gondozásnak, de innentől kezdve sokkal koncentráltabb munkát fognak végezni a dolgozók. A szociális gondozók azt csinálják ezután, amit tanultak - fogalmazott. A segélyekkel kapcsolatban azt mondta az államtitkár, hogy a kormány célja, hogy mindenki dolgozzon az elsődleges munkaerőpiacon, de ha erre nincs lehetősége, akkor se segélyen tengődjön, hanem közfoglalkoztatásban dolgozzon. A politikus hangsúlyozta: De mindig lesz olyan, hogy se munka, se közmunka nem lesz, akkor kell a segély. A segélyezés soha nem lesz megszüntetve, ez egy olyan védelmi vonal, amire mindig szükség lesz - magyarázta. Hozzátette: nem csökkentik a szociális támogatások mértékét sem.

A hajléktalanokkal kapcsolatban azt mondta: a legfontosabb az esélyteremtés, meg kell próbálni a hajléktalanokat visszavezetni a társadalomba. Czibere Károly szerint az elmúlt két évben 446 hajléktalant sikerült visszavezetni a társadalomba, többségüknek munkájuk is lett. A kormányzati munkával kapcsolatban azt mondta: a hibás döntéseknek mindig vannak következményei, személyi konzekvenciákkal is járhatnak a rossz döntések.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink