Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-08 19:25:00

Magyarul köszönte meg a szolidaritást a francia nagykövet

Budapesten is mécsesekkel emlékeztek a párizsi terrortámadás áldozataira. A francia nagykövet magyar nyelven is megköszönte a magyarok együttérzését. Ellenzéki és kormánypárti politikusok, diplomaták és civilek is gyertyát gyújtottak a Francia Intézet falánál.

Fiatalok, idősebbek és politikusok - valamennyien a párizsi terrortámadásra emlékeztek a Francia Intézet előtt. Többen a világhálón is terjedő feliratot tartalmazó táblát tartottak maguk előtt: Charlie vagyok.  Ezzel fejezték ki szolidaritásukat.

A francia nagykövet hosszasan sorolta az áldozatok nevét. Azt mondta: Semmi sem kezdheti ki a franciák szabadságszeretetét, ragaszkodnak a szólás-, a sajtó- és a vallásszabadsághoz. A nagykövet úgy fogalmazott, hogy a szabadság halhatatlan, majd magyarul folytatta beszédét. "Teljes szívből köszönjük a mécseseket. A terrorizmussal szemben a legnagyobb erő a szolidaritás"- jelentette ki Roland Galharague.

A megemlékezők között kormánypárti és ellenzéki politikusok is voltak. A külügyminisztérium államtitkára ismét szolidaritását fejezte ki a terrortámadás áldozatainak. „Osztozunk abban a fájdalomban, amit ez a szörnyű terrorcselekmény okozott. Ez itt a gyász és a megilletődés helye és kívánjuk, hogy a jövőben senki se osztozzon az erőszakban”- mondta Íjgyártó István.

Ezután a résztvevők meggyújtották a mécseseket. Hosszú perceken át kígyózott a sor az intézet előtt. „Sokkoló, itt élek Budapesten, de mégis annyira hihetetlen, hogy embereket megölnek, mert szabadon kinyilatkoztatják a véleményüket és elmondják amit gondolnak”- nyilatkozta Híradónknak az egyik résztvevő.

„A terrorizmus irtózatos dolog. Elejét kell venni, hogy az életben ez előfordulhasson bárhol. Ezekkel a demonstrációkkal meg tudjuk előzni, hogy soha többé ne forduljon elő a világban”- tette hozzá egy másik gyászoló.

Nemcsak Magyarországon, de világszerte megemlékeztek a párizsi terrortámadás áldozatairól.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink