Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-08 19:28:00

Két franciát fogtak el a magyar rendőrök

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai decemberben Kelebiánál két fiatal francia férfit fogtak el, akik Magyarországon keresztül akartak eljutni a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz - hangzott el csütörtök este a TV2 Tények című hírműsorában.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a TV2 riporterének azt mondta, hogy információik voltak a fiatalokról, ezek alapján tartóztatták fel, majd adták át őket a francia hatóságoknak. A fiatalok a céljaikról keveset árultak el, de a TEK úgy tudta, hogy csatlakozni akarnak" a közel-keleti és az észak-afrikai cselekményekhez" - tette hozzá.

TEK: a rendőrség tartóztatta fel a két fiatalt

Hajdu János, a TEK vezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, a rendőrség emberei tartóztatták fel decemberben Kelebiánál a két francia fiatalt, akik a Közel-Keletre tartottak, hogy dzsihádistának álljanak. Hajdu szerint a két fiatal nem mondott el annyi mindent, mint a legutóbb elfogott holland lány, aki bevallotta, hogy hová tart és azt is közölte, hogy vissza fog menni. "Pestiesen szólva, a két fiú elvitte a balhét"- mondta a TEK vezetője, majd hozzátette: azért tudták elfogni a két fiatalt, mert a francia hatóságoktól olyan jelzést kaptak, hogy az Iszlám Államhoz köthető tervek miatt keresik őket.

A főigazgató szerint nem elszigetelt és nem egyedi az eset. Hozzátette, hogy olyan magyarról, aki hasonló céllal indult volna az említett térségbe, nem tud, "de nem állok mind a tízmillió magyar állampolgár mögött".

Tavaly novemberben Kelebiánál egy fiatalkorú holland lányt tartóztattak fel, aki az Iszlám Államhoz akart eljutni. A lányt egy rendőri ellenőrzés során azonosították, a TEK őrizte, majd november 4-én átadta a holland hatóságoknak.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink