Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-02 10:39:00

Internet-szabadság: Magyarország előzi Amerikát

Magyarországon tavaly egy fokozatot romlott az internet-szabadság helyzete. Ezt állapítja meg a Washington Post felmérése, amely összesen 65 államban vizsgálta, mennyire lehet szabadon hozzáférni a világhálón rendelkezésre álló információkhoz.

Az összkép meglehetősen vegyes, mivel a világban egyfelől ennyi emberhez még sohasem jutott el a net. Számuk egy év alatt 250 millióval nőtt. Másfelől viszont soha ekkora tömegre nem leselkedtek a hálón veszélyek, kezdve a hackerektől, a cenzorokon át, egészen a tekintélyelvű vezetőkig, akik ráébredtek az online-világ befolyására.

Utóbbi kategóriát érinti, hogy az internetes szabadság Oroszországban és Törökországban fordult a legrosszabbra, az összeállítás szerint 6 fokozatot esett. Rajtuk kívül még 21 másik ország lépett vissza ebben a tekintetben, így – mint említettük – Magyarország is, de a fejlett hatalmak közül szintén szerepel a sorban az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia. Mi több, az USA egy fokkal még rosszabb besorolást kapott, mint mi, mivel a Nemzetbiztonsági Ügynökség figyeli, hogy mi történik a hálón. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint globálisan skizofrén módon gyűjtik az adatokat, ami aggasztó.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink