Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-30 08:28:00

Molnár Zsolt: Magyarország műveleti terület

Magyarország műveleti terület, ám nem csak az amerikaiak mutatnak fokozott érdeklődést iránta - nyilatkozta a Népszabadságnak Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

A szocialista bizottsági elnök erősen eltúlzottnak tartja Kövér László házelnök Magyar Hírlapnak adott interjújának azt a részét, amelyben most zajló negyedik világháborúról beszélt - derült ki a Népszabadság írásából.

Molnár Zsolt azzal ugyanakkor egyetért, hogy az elmúlt egy-másfél évben a világ alaposan megváltozott körülöttünk, amire szerinte a magyar külpolitika késve és rosszul reagált.

Nem vették észre, vagy ha észlelték, nem vették komolyan, és nem számoltak a következményeivel, hogy az orosz-ukrán konfliktus új hidegháborúba sodorta a NATO-t, az Európai Uniót és Oroszországot, illetve, hogy alapjaiban megváltozott az együttműködésre törekvő orosz külpolitikai doktrína, feléledtek az orosz nagyhatalmi törekvések - mondta.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az Információs Hivatal az ukrán válság kezdete óta számos alkalommal bizonyította a nemzetbiztonsági bizottság előtt, hogy képben van, előrejelzéseik minden esetben pontosak voltak - mondta Molnár Zsolt.

A szocialista politikus szerint érzékelhetően megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt, bizonyos értelemben valóban műveleti terület lett. Ukrajna és Oroszország közelsége, a múltban gyökerező gazdasági, kereskedelmi és privát kapcsolatok a kialakult helyzetben felértékelték szerepét. Itt viszonylag gyorsan nyélbe üthetők titkos találkozók, megbeszélések - tette hozzá.

"Az elhárítás természetesen teszi a dolgát. Azt a szövetségeseinknek sem engedjük meg, hogy törvénytelen eszközökkel megszerezzék a titkainkat" - közölte. Molnár Zsolt szerint azonban eddig egyik szövetségesünk sem sértette meg az ország szuverenitását, az amerikaiak sem.

MTI / Népszabadság / hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók