Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-30 11:53:00

Megállapodtak Lázárék Svájccal, az Ökotársat kizárják

Átmeneti megállapodás született a Miniszterelnökség és Svájc között még karácsony előtt a hazai civileknek szánt összegek kifizetéséről.

A megállapodás értelmében január közepétől a nyertes szervezetek megkaphatják az összegeket öt hónapnyi csúszás után – tudta meg a Napi Gazdaság az ügyre rálátó forrásoktól.

E szerint a kedvezményezetteknek járó összegeket a jövőben nem az Ökotárs Alapítvány által vezetett társulás kezeli majd, hanem a közreműködő szervezetként közbeiktatott Széchenyi Programiroda. A programiroda a Miniszterelnökség egyik háttérintézménye.

Csepreghy: hamarosan hozzájuthatnak pénzükhöz a szervezetek

Hamarosan hozzájuthatnak a pénzükhöz a svájci-magyar civil alapok pályázatain nyertes szervezetek, miután megállapodott erről a magyar és a svájci kormány - erősette meg a Napi Gazdaság értesülését a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI-nek. "Amíg az Ökotárs ellen zajlik a vizsgálat, addig Svájc a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján az Ökotárs kihagyásával, a magyar kormányon keresztül kifizeti a támogatást a nyertes projekteknek. Így az Ökotárs elleni vizsgálat miatt nem éri hátrány a támogatott civil szervezeteket" - közölte az MTI kérdésére Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Az egyezség szerint a változás a program érdemi működését nem befolyásolja, vagyis továbbra is a konzorciumi partnerek (Ökotárs Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) végzik az egyes projektek nyomon követését, a beszámolók ellenőrzését.

Az alapítványok azonban már nem rendelkezhetnek az odaítélt források felett, a svájci fél a pénzeket közvetlenül a Széchenyi Programiroda számlájára fogja folyósítani, ahonnan aztán továbbutalják az összegeket a nyerteseknek – írta a lap.

ökotárs: háromoldalú megállapodás született

"Sajtóhírekkel ellentétben koránt sincs szó arról, hogy az Ökotárs Alapítvány megkerülésével folytatódna a Svájci-Magyar Civil Alap működése. Épp ellenkezőleg: háromoldalú megállapodás született a program zökkenőmentes lebonyolítása érdekében"- közölte az Ökotárs Alapítvány. A civil szervezet közleményét ide kattintva olvashatja.

Ahogy beszámoltunk róla, december közepén írta meg a Napi Gazdaság, hogy a Norvég Alap után a Svájci Alapot is vizsgálja a Miniszterelnökség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy, amíg tart a Kehi felszólítása alapján elrendelt vizsgálat – legfeljebb 45 napig – az érintett szervezetek nem juthatnak hozzá pályázati pénzeikhez. A vizsgálat részben ugyanazokat a szervezeteket érinti, mint a Norvég Alap esetében, így például az Ökotárs Alapítványt.

atv.hu / Napi Gazdaság / Index

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók