Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-23 10:33:00

Puccsot terveztek Orbán ellen? Megszólalt Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc szerint pontatlanok azok az információk, hogy ő, Paul Lendvai és André Goodfriend egy pénteki konferencián azt latolgatták, milyen lehetne egy Orbán Viktor nélküli kormányzás a Fidesz-KDNP részvételével. Minderről több jobboldali újságban és portálon jelentek meg információk, sőt Bencsik András Facebook-oldalán hívta fel a miniszterelnök elleni puccs veszélyére a figyelmet. A Demokrata főszerkesztője szerint Orbán Viktor gyengítése nem helyes, neki egyébként nincs alternatívája.

Vasárnap a Fullánk.com-on jelent meg, hogy a pénteki konferencia informális beszélgetésében azt latolgatták: Orbán helyett Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán esetleg Varga Mihály személye elfogadhatóbb lenne a kormányfői székben – és így elindulhatna valamiféle párbeszéd, ami már régóta hiányzik a magyar belpolitikában és a nemzetközi kapcsolatokban.

Ezzel szinte egyidőben Bencsik András Puccsot terveznek Orbán Viktor ellen címmel jelentetett meg bejegyzést. Ő úgy értesült: a konferenciát követő zártkörű háttérbeszélgetésen hangzott el, hogy Orbán Viktort kellene a miniszterelnöki székből eltávolítani, ami szerintük belső konspirációval kivitelezhető. A helyettesek nevei ebben azt írásban ugyanazok, a beszélgetőket a „globalizmus helyi rezidensei”-nek nevezi a szerző, aki úgy zárja:” ha szeretnéd megvédeni Orbán Viktort, akkor kérlek, add tovább!  „Orbán Viktor, mint felelős miniszterelnök a világon mindenért felel: minden jó húzásért és minden rossz húzásért. Teljesen jogos, hogy rajta kérnek számon minden olyat is, amiért nem ő felel”- magyarázta Bencsik.

A kormány melletti Békemenet főszervezője azt mondja, írása elejét veszi egy lejáratókampány sokkjának. Azt szeretné, ha az emberek tudnák: vannak szándékok a kormányfő gyengítésére. Hasonlónak érzi a sajtóbeli cikkek hangulatát a Fidesz belső viszonyairól, mint 2006-ban, mikor a választási vereség után szóba került az Orbán nélküli Fidesz.

„Akkor magasrangú fideszes körökben szintén teljesen jogosan felvetődött, hogy átadja a helyét. Akkor sem lett volna jó döntés, mint ahogy most sem helyeslem. Ha ilyen volt, belefér a demokratikus véleménynyilvánításba”- vélekedett Bencsik, majd hozzátette: „egyelőre nem látom, hogy van-e alternatívája Orbán Viktornak”.

„Mentesek vagyunk mindenféle konspiratív szándéktól, elképzeléstől,  összeesküvéstől”- mondta az ATV Híradó kérdésére Gyurcsány Ferenc. Azt mondta: a konferencia második része előtt egy ebédasztalnál ültek 10-14-en, amikor megjelent az ideiglenes amerikai ügyvivő. „Egyik oldalán Charles Gati, másik oldalán Eörsi Mátyás, én pedig pont vele szemben ültem. A menüről, a karácsonyi készülődésről, a konferencia délelőttjén elhangzott előadásokról beszélgettünk, ott, mindenki előtt nyilvánosan 10-15 percig”- emlékezett a DK elnöke, aki szerint nekik azzal a miniszterelnökkel kell együttműködniük, akit megszavaz a parlament többség. Hozzátette: „egyébként nem abban vagyunk érdekeltek, hogy Orbán Viktort egy másik fideszes vezető váltsa le. A DK inkább azt szeretné, hogy Orbán Viktorral együtt az orbáni rezsim is megbukjon” – magyarázta Gyurcsány Ferenc.

atv.hu
(nyitókép: Facebook)

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók