Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-26 06:20:00

Tíz magyar, akin 2014-ben átment az úthenger

Lecsukták, leváltották, leügynöközték, leverték, lekorruptozták. Mai összeállításunkban a kellemetlen helyzetbe került vagy hozott közéleti szereplőket mutatjuk be.

simon gábor, az mszp volt elnökhelyetteseSimon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese

Simon Gáborról február elején derült ki, hogy több százmillió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. Az ügy tragikus fordulatot vett, amikor márciusban a Simon-ügy érintettje, Welsz Tamás, akinek érdi házából egy házkutatás során előkerült a Simon Gábor fényképével ellátott, Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevél, amellyel – az ügyészségi gyanúsítás szerint – Simon kérésére egy ismerőse bankszámlát nyitott a hazai Magnet Bankban, öngyilkos lett, miközben kihallgatásra vitték a rendőrök.

A Központi Nyomozó Főügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét. A politikust március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került. Simon Gábor a közelmúltban százmillió forintnál több adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után. Ezután az ügyvéd kérte a házi őrizet megszüntetését is, de a bíróság az indítványt elutasította. Az ügyészség februárban indított nyomozását legutóbb március 14-éig hosszabbították meg.

A nemzetbiztonsági bizottság az év végén zárt ülésen kapott tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), a Belügyminisztérium és az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselőitől a Simon-ügy állásáról. Az ügyben a bizottság úgynevezett ténymegállapító vizsgálatot indított.

kovács béla, a jobbik ep-képviselőjeKovács Béla, a Jobbik EP-képviselője

Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő orosz származású feleségén keresztül került kapcsolatba az orosz titkosszolgálattal, a KGB-vel, állította az Index szeptember végén a májusban EU-ellenes kémkedéssel hírbe hozott politikusról.

A lap szerint Kovács Bélát nevelőszülők nevelték fel, miután vér szerinti anyja állami gondozásba adta, mert Kovács igazi apja egy orosz katonatiszt. Nevelőszüleivel 1976-ban Japánba került, ahol 1979-ben megismerkedett egy nála hét évvel idősebb orosz nővel, akit 1986-ben feleségül vett.

Az Index azt írta, hogy a nő 1975-ben hozzáment egy japán férfihoz, akitől papíron a mai napig nem vált el. Ráadásul 1983-ban feleségül ment egy osztrák bűnözőhöz is, hogy osztrák állampolgársághoz jusson. Az Index Kovács nevelőapja állítására hivatkozva azt írta, Kovács felesége orosz kém, és a KGB a feleségen keresztül hálózhatta be a Jobbik képviselőjét. A magyar ügyészség kérte az EP-től Kovács mentelmi jogának felfüggesztését, ám ez mindeddig nem történt meg.   

mesterházy attila, az mszp volt elnökeMesterházy Attila, az MSZP volt elnöke

Az MSZP jelentős vereséget szenvedett, amiért az MSZP elnökeként vállalom a teljes felelősséget – ezekkel a szavakkal távozott májusban, az EP-választáson elszenvedett vereség után Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Mesterházy bejelentésével az MSZP-ben a szocialisták szokásaihoz képest gyors tisztújítás kezdődött, ennek eredményeként Tóbiás József vette át a pártelnöki tisztséget. Mesterházy vezetésével az MSZP három választáson szenvedett vereséget: a 2010-es önkormányzati, valamint a 2014-es országgyűlési és EP-választáson, de miniszterelnök-jelöltként részese volt a 2010-es tavaszi vereségnek is.

bajnai gordon volt miniszterelnökBajnai Gordon volt miniszterelnök

Az elmúlt évek leglátványosabb bukásainak egyike kétségkívül Bajnai Gordoné, aki 2012 őszén a baloldal reménységeként tért vissza a politikába, ám nemhogy Orbán Viktorral, de még Mesterházy Attilával sem bírt el, végül idén szeptemberben derült ki a hvg.hu-nak köszönhetően, hogy ügyvezető igazgatóként folytatja pályafutását a Meridiam-csoportnál. A volt miniszterelnök 2012 óta a vállalat felügyelőbizottságában dolgozott.

rogán antal, a fidesz frakcióvezetőjeRogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője

Rogán Antalnak az idei évben meggyűlt a baja az ingatlanokkal. Dinamikusan növekvő ingatlanvagyon a Pasa Parkban és szintén lendületesen gyarapodó alapterületű nyaraló a Balatonon – már a tavasz is sűrű volt a Fidesz frakcióvezetője számára, akit a nyár eleji hírek szerint Orbán Viktor megpróbált kabinetjének élére emelni, de ebből eddig nem lett semmi.

Bár Rogán októberben távozott az V. kerület éléről, az ősz a számára ugyancsak az ingatlanokról szólt, legalábbis Juhász Péter belvárosi ellenzéki képviselő mindent megtett azért, hogy így legyen. Röpködtek a meglepően olcsón hihetetlen figurák kezébe került kerületi ingatlanokról és az eszkalálódó Rogán-Juhász háborúról, egymást hazugnak nevező Rogánról és Portik Tamásról szóló hírek, Rogán Antal pedig – ha hihetünk a hvg.hu idézett cikkének – egyelőre hiába várja, hogy a frakcióból a kormány döntéshozói közé kerüljön.

habony Árpád, informális stratégaHabony Árpád, informális stratéga

Habony Árpád felett sem múlt el nyomtalanul ez az év. A miniszterelnöknek és több Fidesz-vezetőnek egy fillér ellentételezés nélkül tanácsokat adó „jó politikai stratéga” több mint egy évtizede tűnt fel a 2002-es vereség sokkjából ocsúdó Fidesz vezérkarának környékén, és első országos akciói (a 2004-es kétigenes népszavazás, majd a 2006-os országgyűlési választás) kudarccal végződtek, de a Fidesz elnöki posztját 2003-ban visszavevő Orbán Viktor bizalma töretlen maradt, és Gyurcsány Ferenc hathatós segítségével 2006 őszétől jöttek a sikerek.

Habony szerepével a Fidesz környékén történt feltűnése óta alig foglalkozott  a mainstream média, de az idei év hihetetlen öltözködése és nyilvános helyeken tanúsított viselkedése, korábbi garázdasági ügyének (ennek során két idős embert bántalmazott), fogalmazzunk így, sajátos kezelése miatt a nem-kormánypárti tévék és online lapok hőse lett.

szijjártó péter külgazdasági és külügyminiszterSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Ön gondolta, hogy egyszer még ki kell ejtenie a száján a „Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere” szókapcsolatot? És azt, hogy lesz még idő, amikor – ha hihetünk az Index értesüléseinek – Martonyi János és Navracsics Tibor emberei „amerikai ügynöknek” fognak számítani a külügyben?

Az idei ősz különösen viharosra sikerült az új külügyminiszter számára. Szijjártó Péter ennyi pénzből, ráadásul ilyen ízléssel rendezte be „szülei szorgalmának” köszönhetően ölébe pottyant házát, miközben gyakorlatilag kizárt, hogy tisztségéhez méltó fogadtatásban részesüljön az Egyesült Államokban.

juhász oszkár, gyöngyöspata volt polgármestereJuhász Oszkár, Gyöngyöspata volt polgármestere

A Jobbik idén sem tavasszal, sem ősszel nem szerepelt rosszul a választási maratonon – a leggyengébb eredményük talán a Kovács Béla-ügy árnyékában lebonyolított EP-választás eredménye lett a párt számára, de az önkormányzati választás eredménye kifejezetten biztató Vona Gábor pártja számára.

Juhász Oszkár ennek fényében valamit nagyon rosszul csinálhatott Gyöngyöspatán. Az etnikai feszültség hullámán 2011-ben polgármesterré választott Juhászt a Fidesz-KDNP jelöltje, Hevér Lászlóné verte magabiztosan októberben, amit a bukott jobbikos polgármester meglehetősen nehezen vett tudomásul.

pintér attila, volt szövetségi kapitányPintér Attila, volt szövetségi kapitány

„Taktikailag az egyik legérettebb edző, a lelkesedése nem vitatható” – mondta Csányi Sándor MLSZ-elnök az MTI-nek tavaly decemberben, miután Egervári Sándor helyett a győri szakvezetőt nevezte ki a szövetség a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

A lelkes és taktikailag érett Pintér Attila idén szeptemberben távozott a válogatott éléről. Irányításával öt találkozót játszott a csapat, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Az egyetlen tétmérkőzésén, az északírek elleni szeptember 7-i, hazai Európa-bajnoki selejtezőn kikapott a válogatott (1-2), és így már az első forduló után nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően.

töröcskei istvánTöröcskei István

A Széchenyi Bank nem is olyan régen még a Raiffeisen magyarországi fiókjainak átvételét tervezte, ám januárban a Töröcskei István résztulajdonában álló Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet bukta a működési engedélyét, majd decemberben a Széchenyi Bank engedélyét vonta vissza az MNB.

Vicces adalék, hogy Töröcskei annak ellenére decemberig az Államadósság-kezelő Központ vezetője maradt, hogy az év eleje óta legalább egy, nevével összeköthető bank működési engedélyét bevonta a jegybank, és az Együtt-PM már januárban a távozását követelte.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink