Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-19 07:09:00

A vasárnapi lapokat is megüti a zárva tartás

Márciustól vasárnap zárva tartanak a 200 négyzetméternél nagyobb boltok. Az atv.hu megpróbálta felmérni, hogy milyen hatásokkal lehet az új jogszabály azokra a lapokra, melyek vasárnap jelennek meg, és hogyan készülnek a kiadók az újabb megszorításra.

Parádi Judit, a Mediaworks kommunikációs és B2B igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a kiadó lapjai közül a Nemzeti Sportot, és nyolc megyei napilap vasárnapi számát, illetve a Vasárnap Reggelt érinti a vasárnapi zárva tartás. „Vasárnap nagyon sokan választják a szórakozás és informálódás módjának a napilapok vasárnapi számát, sokak számára a televízión kívül ez az egyetlen elérhető információs és szórakozató média. Elsősorban egyébként pont a sportesemények beszámolói azok, amelyek más módon nem feltétlenül jutnak el az olvasókhoz, ráadásul a vasárnapi lapok általában több családcentrikus, fiataloknak és gyerekeknek szóló tartalommal készülnek.”  A tervezett intézkedések hatását azonban még nem tudják megbecsülni, mert még nem tudják, hogy milyen mértékben tevődik át a napilapvásárlás a vasárnap is nyitva tartó eladóhelyekre.

(fotó:pecsma.hu)(Fotó:pecsma.hu)

Hornyacsek Zoltán, a Blikk kiadóigazgatója lapunknak elmondta, hogy „több részletes hatástanulmányt is készítettek már” arra az esetre, ha valóban bevezetik a nagyobb üzletek vasárnapi zárva tartását. Ezek alapján úgy gondolják, hogy „kevesebb példányt tudnak majd értékesíteni a vasárnapi kiadványukból, de még nem tudják, hogy pontosan mekkora visszaesésre kell számítaniuk.” Attól függően, hogy a versenytársaik miként reagálnak az új jogszabályra, „olyan stratégiát választanak, amivel minél kisebb veszteség éri őket.”

Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője szerint a lapot, akárcsak az összes vasárnap megjelenő újságot, nagyon súlyosan érinti a korlátozás. „Jelen tudásunk szerint olvasóinknak valamivel több, mint a fele olyan helyen veszi a lapot, amit márciustól bezárásra ítéltek. Mivel a Posta vasárnap eddig sem dolgozott, ezért a Vasárnapi Hírekre előfizetni soha nem lehetett, a laphoz való hozzájutás a trafiktörvény, vagyis az újságárusok megtizedelése miatt sok olvasónknak már most is felér egy teljesítménytúrával.” Mindezek ellenére stabil olvasótáboruk van, de Gál J. szerint a vásárlás további megnehezítése, sőt helyenként ellehetetlenítése szinte „beláthatatlan következményekkel járhat.”  Hozzátette, hogy a Vasárnapi Hírek annak erősen kormánykritikus hangvétele miatt hosszabb ideje szerepel a reklámpiac 60 százalékát jelentő állami szféra informális hirdetési feketelistáján, ezért bevételeik meghatározó része a lapeladásokból származik. A vasárnapi zárva tartás akár megfelezheti a lap példányszámát, amire a kiadóval közösen reagálni fognak. „Az előre menekülést tervezzük, mit is tehetnénk mást? Elkullogni biztosan nem fogunk, fura, de éppen januárban lesz 30 éve, hogy létezik a Vasárnapi Hírek.” Konkrét döntéseket még nem hoztak, de Gál. J. hangsúlyozta, hogy „a Vasárnapi Hírek biztosan túl fogja élni ezt a kormányt és tudósítani fog ennek az oktrojált törvénynek a módosításáról is.”

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) november 10-én részletes levelet küldött a nemzetgazdasági miniszternek a vasárnapi nyitva tartási tilalomnak a sajtóiparágra gyakorolt rendkívül negatív gazdasági és humánpolitikai következményeiről. Ebben többek között kitértek arra, hogy a print terméket vásárolók 39 százaléka szokott vasárnap is valamilyen nyomtatott lapot venni.

Felmérésük szerint azonban a megkérdezettek 22 százaléka biztosan lemondana arról a lapról, amit vasárnap vesz meg az üzletek zárva tartása miatt (ez az összes lapvásároló 9 százalékát jeleni). Véleményük szerint az új jogszabály diszkriminatív, és igazságtalan, ezért emlékeztették a miniszterelnököt a 2010-es nyilatkozatára, miszerint, „amíg heti ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nincs lehetőség, hogy a boltok vasárnap zárva tartsanak.”   

(Nyitókép: faipar.hu)

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók