Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-18 08:12:00

„Saját magát végzi ki” Lázár szerint Pokorni hátba támadta

A Figyelőnek adott interjújában üzent Lázár János az urizálást bíráló Pokorni Zoltánnak és más „politikai veteránoknak”: aki őt és a Fidesz élvonalát gyengíti, az saját magát gyengíti, vagy végzi ki.

Az Index szemlézi a Figyelő legújabb számát, amiben nagyinterjú olvasható Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Az interjúban Lázár szokatlanul éles hangnemben reagált Pokorni Zoltán Fidesz alelnök bírálatára, aki nemrég a fideszesek urizálását kifogásolta, és utalt Lázár Rolex órájára és a tízéves gyereke nevére vásárolt 60-70 milliós budai ingatlanra is.

Az Index kigyűjtötte Lázár legütősebb mondatait: 

- „Pokorni Zoltán nyilatkozatát hátbatámadásnak tekintem. Olyan támadásnak, amelyet egy politikai veterán intézett a csatasorban elöl állókkal szemben. Giró-Szász andrást, Rogán Antalt, Szijjártó Pétert és engem talált meg vele.” 
 
- „A legsúlyosabb hibák közé sorolom a politikában, ha valaki hátba támadja az első sorban harcolókat.”
 
- „A Fideszre nem a kormányzati döntések negatív társadalmi következményei jelentik a legnagyobb veszélyt (...). Az igazi bajt az jelenti, ha a törzsszavazóink, a saját politikai véleményformálóink vagy meghatározó politikusaink bizonytalanodnak el vagy fordulnak ellenünk.”
 
- „A megjegyzésben benne van az is, hogy a politikai veteránok elszánták magukat a harmincas-negyvenes generáció megrendszabályozására. Ami nem méltányos, sőt az a meggyőződésem, hogy helytelen.”

- „A Fidesz szempontjából életveszélyesnek tartom ezeket a belső vitákat: nincs valós tartalmuk, ugyanakkor álszentek, jópofizók, bűnbakkeresők.”
 
- „Rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul a saját pártjával, szövetségeseivel.”

- „Jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki.”

Pokorni Zoltán reagált Lázár János szavaira

A XII. kerületi polgármester azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy nem tekinti személyes ügynek az interjút. Hozzátette: Lázár János korosztályának egyik legdinamikusabb és legtehetségesebb tagja. A Hegyvidék polgármestere természetesnek tartja, hogy a Fideszen belüli fiatalabb generáció vezetőjeként bátran vállalja a konfliktusokat. „De mi, akik már lassan a párt veteránjainak számítunk, megtanultuk, hogy csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét” – mondta Pokorni.

A Figyelő interjújából a MTI a következőket tartotta fontosnak:

- A kormánynak nem célja, tulajdonú hitelintézeti rendszer jöjjön létre, szeretnék ha a magyar kézben levő bankok aránya 50 és 70 százalék között lenne.

- A miniszter szerint az MKB és a Budapest Bank átvétele nem jelenti, hogy állami tulajdonban maradnak, három éven belül transzparens módon értékesíteni kell őket.
    
- Jelenleg osztrák bankokkal tárgyalnak a stratégiai együttműködésről, illetve az állami hitelintézeti portfólió kibővítéséről, itt az Erste és a Raiffeisen bankokról van szó.
    
- Lázár János szerint az MKB tökéletes példa arra, hogy állami tulajdonos nélkül is "el lehet úsztatni egy pénzintézetet". Az MKB egy rosszul vezetett, szétlopott bank volt, most az a feladat, hogy talpra állítsák.

- A Budapest Bank viszont egy kiválóan működő, profitábilis pénzintézet - tette hozzá.
    
- 2015. június elsejével megtörténhet a devizahitelek kivezetése, áttérhetünk a forintalapú hitelekre. Tartós növekedés banki finanszírozás, olcsó jó hitelek nélkül elképzelhetetlen.
    
- Lázár János szerint a gazdasági növekedés fenntartása lesz a következő négy év kulcskérdése.
    
- A paksi atomerőmű bővítéséről Lázár János a Figyelőnek adott elmondta, hogy megvan a lehetőség a kihátrálásra, de ez nem cél, és ennek költségei is lennének.

Szóljon hozzá:

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink