Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-16 12:57:00

Márciustól bezárnak a boltok vasárnaponként

Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát - amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak - 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

a szavazás eredményeA szavazás eredménye

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem. A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

A törvényben lehetőséget adtak arra is, hogy kormányrendeletben - az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel - az e jogszabálytól eltérő szabályokat is megállapíthassanak.

Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, amely első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra, a második jogsértésnél 30, a harmadiknál pedig 90 napra záratja be a boltot. Bármelyik következő jogsértés esetén viszont már egy évre záratják be az adott üzletet.

Az elfogadott törvény 2015. március 15-én lép hatályba.

Az MSZP kompenzálná a kárt

Az MSZP januárban törvénymódosítást nyújt be a munka törvénykönyvéhez annak érdekében, hogy kompenzálja azt a kárt, amit a munkavállalóknak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvénnyel a kormánypártok okoznak - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten újságírókkal.

Lukács Zoltán módosító csomagjukról azt mondta, felülvizsgálják a kötelező pihenőnapok rendszerét, illetve azokat a részeket, amelyek a szabad- és pihenőnapokra vonatkozó többletbérezést szabályozzák. Mint mondta, megemeltetnék a szombati béreket, valamint azokat a többlettámogatásokat, amelyeket a munkavállalók kaphatnak.

A politikus hangsúlyozta, az MSZP baloldali pártként természetesnek tartja azt a törekvést, hogy legyen szabad a vasárnap, hogy minél több pihenőnapja legyen az embereknek, a vasárnap pedig legyen garantált pihenőnap. De ma sem szociálisan, sem társadalmilag nem áll készen a magyar munkavállalók legnagyobb része, hogy ez így legyen - mondta. Lukács Zoltán kifejtette: nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert ez a hobbijuk, vagy mert nem tiltja a törvény, hanem azért, mert kénytelenek vasárnap dolgozni ahhoz, hogy megéljenek. Értékelése szerint a parlament kormánypárti többség néhány nappal karácsony előtt arról döntött, hogy 15-20 ezer munkavállalónak szűnjön meg a munkahelye. Megjegyezte, a szakszervezetek is elmondták, hogy a törvény átgondolatlan, ebben a formájában nem támogatható.

Kérdésre Lukács Zoltán elmondta, támogatják, ha lesz a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban népszavazás. Ugyanakkor felhívta arra figyelmet, hogy a népszavazások kezdeményezését oly mértékben megnehezítette a kormány, hogy ahhoz nagyon sok aláírás szükséges.

DK: a kormány erőszakosan avatkozik be az emberek magánéletébe

A DK nemet mond a vasárnapi boltbezárásra és az autópályadíj kiterjesztésére - erről a független Vadai Ágnes beszélt keddi sajtótájékoztatóján. A DK alelnöke kijelentette: a kormány erőszakosan akar beavatkozni az emberek magánéletébe, amikor meg akarja mondani, hogy mikor és hol vásároljanak, illetve, hogy mit csináljanak vasárnaponként. A vasárnapi boltbezárás nem jó a vásárlóknak, a gazdaságnak, a cégeknek és kereskedelemben dolgozóknak - fogalmazott. "Egyedül a CBA-nak, mint kormányközeli vállalkozásnak" jó - tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy a kormány mintegy harmincezer ember munkahelyét kockáztatja a piactorzító intézkedésekkel. Ha a törvényt megszavazzák, a DK népszavazást kezdeményez az ügyben, miközben arra biztat minden civil és politikai mozgalmat, hogy gyűjtsenek aláírást az ügyben - hangsúlyozta újfent. Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot az ilyen referendumot kezdeményező szervezetekkel, hogy minden résztvevőnél azonos kérdések legyenek - közölte.

LMP: még rosszabb helyzetbe hozzák a kereskedelmet

Az LMP nem támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását célzó  javaslatot, az ugyanis szerintük az eddiginél is rosszabb helyzetbe hozza a kereskedelemben dolgozókat. Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő keddi, a szavazást megelőzően tartott sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a kormányoldal a javaslatot hatástanulmányok nélkül terjesztette be, így nem tudható, milyen elbocsátást vagy jövedelemkiesést eredményez.

A képviselő hiányolta az egyeztetéseket is a kereskedelemben dolgozók érdekképviseleteivel, de bírálta azt is, hogy a kormánytöbbség pártja javaslatait nem támogatta. Elmondta: a többi közt bérrendezést kezdeményeztek az ágazatban, és olyan változtatást is javasoltak, amely csökkentette volna az elbocsátandók számát.

PM: a KDNP a saját létezését akarja bizonyítani

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabállyal a "Fidesz oldalkocsija, a KDNP" saját létezését akarta bizonyítani- erről a párt társelnöke, Szabó Tímea beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett Mach Péter, a PM elnökségi tagja, aki azt mondta, nem szabad egyoldalúan rákényszeríteni az emberekre a vasárnapi zárva tartást, a kérdésben csak a munkavállalókkal és a munkaadókkal történő előzetes egyeztetés után lehetne előrébb lépni. Hangsúlyozta: a javaslatnak jelentős gazdasági kockázatai is vannak, mert fennáll annak a veszélye, hogy nagy arányban bocsátanak el dolgozókat a kereskedelemben.

Együtt: nőni fognak az árak

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja véleménye szerint a kiskereskedelmi láncokról, valamint a dohánykereskedelemről szóló törvények módosítása és a vasárnapi nyitva tartás korlátozása olyan nyílt és intenzív beavatkozás a gazdasági folyamatokba, ami ellentétes az emberek érdekeivel - erről a független Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kijelentette: az intézkedések nyomán nőni fognak az árak, legalább húszezer embert bocsátanak el, és azzal is számolni lehet, hogy számos kereskedelmi lánc rosszul,  a CBA és a "Lázár Jánoshoz kapcsolódó" Continental Dohányipari Zrt. viszont jól fog járni - tette hozzá. Szelényi Zsuzsanna a jogszabályi változások alapvető tanulságának nevezte, hogy a finom gazdasági szabályozás helyett az Orbán-kormány "tolvaj államot épít".

MLP: óriási politikai hiba

A Magyar Liberális Párt (MLP) véleménye szerint óriási politikai hiba, hogy a kormány erőlteti a vasárnapi zárva tartás kérdését, ugyanis semmi nem indokolja, hogy változtassanak egy, a rendszerváltozás óta kialakult szokáson - erről a független Fodor Gábor beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A pártelnök úgy fogalmazott: a döntéssel korlátozzák az embereket, miközben  kereskedelemben dolgozók közül sokan - a becslések szerint - húsz-, harminc ezren veszítik majd el a munkahelyüket "a rövidlátó, ostoba és felelőtlen" döntés miatt. A javaslat mögött egyfelől egy ideológiai ok áll - folytatta, miközben további lehetséges oknak nevezte, hogy a magánérdek felülírja a közérdeket. Úgy fogalmazott: lehet olyan, a Fideszhez közel álló cég vagy élelmiszerlánc, amelyiknek kedvezni akarnak a jogszabályi változással.

KDNP: a magyar emberek sikere a törvény elfogadása

A magyar emberek sikere és nem a KDNP-é a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása - értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón a parlamenti döntés után.

A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a most elfogadott jogszabály lényege, szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni. Kifejtette: a 200 négyzetméter alatti és családi vállalkozásban működtetett üzletek nyitva lehetnek. A törvényben rögzített kivételekkel biztosítani tudják azt is, hogy aki akar, vasárnap vásárolhasson. A dolgozó szülőknek ugyanakkor lehetőségük lesz a gyermekeikkel tölteni a vasárnapot, ezt szolgálja a családok érdeke is - mondta.
    
Cáfolta, hogy a javaslat a CBA-nak kedvező lenne, az érintett lánc üzleteinek 95 százaléka zárva lesz. Most a kereskedelemben dolgozókra érvényes a rendelkezés, azt szeretnék, hogy előbb-utóbb mindenkire érvényes legyen a szükséges kivételekkel - tette hozzá Harrach Péter.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink