Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-15 06:47:00

Kovács: Habony nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot

Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: Habony átesett a szükséges vizsgálatokon. A kormánynak nincs tudomása semmilyen szabályszegésről, amely megkérdőjelezné a tevékenységét.

Nincs ellentmondás az igazságügyi és a külügyminiszter nyilatkozatai között a magyar kitiltási listával kapcsolatosan – ezt mondta Kovács Zoltán a Szabad Szemmelben. A kormány nem végegesített álláspontot ebben a kérdésben, Trócsányi álláspontja helyes, hiszen vannak olyan jogszabályi előkészületek, melyek idegenrendészeti és egyéb szempontból folyamatosan vizsgálják ennek a lehetőségét. És Szijjártó Péter nyilatkozata is igaz: nem célja a kormánynak, hogy ilyen intézkedéseket hozzon, de mint bármely szuverén kormány, mi is megtesszük a szükséges lépéseket – fogalmazott.

A beutazási tilalom ügyében Mesterházy Attila, a külügyi bizottság tagja azt kérdezte, hogy készül-e a magyar kitiltási lista. Erre Trócsányi László igazságügyi miniszter igennel felelt. A kormány tárgyalt olyan kormányzati előterjesztést, amely a jelenleg hatályos jogszabályok módosításával korlátozná a külföldi állampolgárok Magyarországra történő beutazását - közölte Trócsányi.

Nem akarja hazaküldeni André Goodfriendet a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter a Hír Tv P8 című műsorában azt mondta, magyar részről sem kitiltással, az amerikaiak részéről pedig vádaskodással sem lehet rendezni a jelenlegi helyzetet.

 

Arról, hogy Habony Árpádnak nincs látható jövedelme a kormányszóvivő azt mondta: a tanácsadó átesett a szükséges vizsgálatokon és biztosan nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. A kormánynak nincs tudomása semmilyen szabályszegésről, amely az ő tevékenységét megkérdőjelezné – tette hozzá.

Magyarország annyival teljesít jobban, hogy az utolsó negyedéves adatok azt mutatják, hogy a pénz értéke nőtt, egyfajta deflációnak vagyunk a tanúi - fogalmazott. A magyar kormány az elmúlt 4 évben tudatos adópolitikát alakított ki, amely az adóterhelést a fogyasztáshoz illetve azokhoz a termékadókhoz próbálja átcsoportosítani, amely szétteríti az adózás terheit – mondta.

A bevezető utak fizetőssé tételéről a szóvivő azt mondta: a megyei matricák rendszere kimondottan jó lehetőséget nyújt azoknak, akik az ország egy-egy régiójában közlekednek, hiszen egy-két megyei matrica árával akár az éves matrica fél áráért tudnak közlekedni. Hozzátette: összeesküvés elmélet az a feltételezés, hogy a gyorsforgalmi illetve autópálya úthálózatra bevezetendő egységes tarifarendszernek célzott hatása lenne a nagykereskedelmi láncokra. A kormány jövő hét szerdán fog végleges döntést hozni az ügyben.

Nincs ellentmondás?

Orbán Viktor érdekes dolgokat mondott a mai Napi Gazdaságban az M0-s körgyűrű fizetőssé tételéről a Barcza György és G. Fodor Gábor által készített interjúban, többek között azt, hogy „az M0-s körgyűrű a magyar autópálya-rendszer része. Egyes részei uniós kötelezettség miatt válnak fizetőssé.” 

Csepreghy Nándor az ATV Startban péntek reggel viszont a következőket mondta: az uniós szabályozás valóban lehetővé teszi, hogy Magyarország útdíjat vezessen be az M0-s körgyűrűn (a déli, uniós pénzből épült szakaszt leszámítva, ahol a megtérülés érdekében csak később lehet útdíjat bevezetni), de Brüsszel nem is kötelezi Budapestet a lépés megtételére – Csepreghy Nándor vonatkozó mondatait a belinkelt videón 7.00-tól hallhatják.

A drogtesztről Kovács Zoltán azt mondta, a szintetikus drogok megjelenése a magyar piacon rendkívül nagy probléma. A Belügyminisztériumban egy olyan jogszabály előkészülete folyik, amely a készítés folyamatát próbálja megragadni – mondta. A kormánynak egy nagyon határozott álláspontja van a drogra nézve, ez a drogmaffia illetve a drogkereskedelem felszámolása – tette hozzá.

A szegénységi adatokról Kovács Zoltán azt mondta, az elmúlt hetekben az ellenzék azt próbálja bebizonyítani, hogy Magyarországon 3,5 millió ember él kezelhetetlen szegénységben. A politikus szerint ez nem tükrözi a valóságot. A rezsicsökkentés, a devizahitelek kapcsán hozott intézkedések éppen a legveszélyeztetettebb 2 milliós elszegényedett társadalmi réteget próbálja mentesíteni a nyomások alól - mondta.  A kormányszóvivő szerint 2013-as adatok azt mutatják, hogy 240-250 ezerre sikerült csökkenteni a súlyosan szegény emberek számát. Hozzátette, a kormány nem tekinti megoldottnak a problémát. Utolsó adatok szerint 150 ezer új piaci munkahely létesült az országban, 11,5 %-ról 7,1%-ra csökkent a munkanélküliek száma – fogalmazott. Hozzátette: a közmunka nem jelent megoldást, de perspektivikusabb, mint a segélyek. Kovács Zoltán elmondta: képzésre is többet fognak költeni, a kormány elképzelése szerint jövőre több mint 200 ezer ember vesz majd részt a közmunkaprogramokban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink