Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-11 14:40:00

Már a jövő héten szavazhat a parlament a boltok vasárnapi bezárásáról

Harminc javaslatról, köztük a jövő évi költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról szavazhat jövő héten az Országgyűlés, amely a tervek szerint hétfőn és kedden ülésezik majd - az idén utoljára.

A parlamenti honlapon csütörtökön közzétett napirendi javaslat szerint hétfőn, az őszi rendes ülésszak utolsó napján a napirend előtti felszólalásokat és összegző módosító javaslatok vitáját követően kora délután kezdődhetnek a határozathozatalok az ügyészség, a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal beszámolóinak elfogadásával.

A törvényjavaslatok között a képviselők döntenek majd a jövő évi költségvetésről és az azt megalapozó törvényekről, továbbá a közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó törvények módosításáról, a központi címregiszter létrehozásával összefüggő javaslatról, valamint a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló indítványról.

Módosíthatják emellett a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges törvényeket, a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait, a honvédek jogállási törvényét, a szociális ellátásokról szóló törvényt, valamint pénzügyi tárgyú jogszabályokat is megváltoztathatnak a betétbiztosítással, valamint a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatosan.

A szavazások után újabb bizottsági jelentéseket és összegző módosító javaslatokat vitathat meg a Ház.

Másnapra, keddre a kormány rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte. Ezen a napon a napirend előtti felszólalások után kezdődhetnek a szavazások, köztük a vasárnapi pihenőnapról és a dohányipar jövő évi különadójáról, továbbá a köznevelési, a kulturálisörökség-védelmi és a trafiktörvény módosításáról, valamint pénzügyi és építésügyi szabályok változtatásáról. Agrár- és egészségügyi tárgyú törvényeket is átírhat a parlament.

Kedden változhat emellett a letelepedési kötvényről szóló jogszabály, továbbá törvény születhet a hűség falvairól, valamint határozat a magyar zászló és címer napjáról.

A szavazások után lesznek az interpellációk, majd az azonnali kérdések és a kérdések.

A téli rendkívüli ülésszak első - és vélhetően egyben utolsó - ülésnapjára egy javaslat általános vitáját tervezik: a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyezte előterjesztés alapján egységes kormányhivatali rendszer jöhet létre.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink