Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-10 17:09:00

Medián: 900 ezer szavazót vesztett a Fidesz, Vona befogta Orbánt

Soha nem látott visszaesést mért a Medián a Fidesz támogatottságában. A kormánypárt egy hónap alatt 900 ezer támogatót vesztett, Orbán Viktor támogatottsága is hatalmasat zuhant – Karácsony Gergely és Vona Gábor is felzárkózott mellé.

A Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében egyetlen hónap alatt 12 százalékponttal, az októberi 38-ról 26 százalékosra esett vissza – derül ki a Medián méréséből, amely az eheti HVG-ben olvasható. A fentiek azt jelentik, hogy a Fidesz egyetlen hónap alatt több mint 900 ezer potenciális szavazót vesztett.

Ilyen mértékű, egyik hónapról a másikra bekövetkező zuhanásra a Medián-felmérések rendszerváltás óta tartó történetében eddig egyszer sem volt példa – írja Hann Endre és Lakatos Zsuzsa az eredményekről, megjegyezve, hogy az eddigi legnagyobb, pontosan ugyanekkora pozitív változás is a Fidesz esetében következett be: 1992. márciusról áprilisra 12 százalékponttal, 26-ról 38 százalékosra bővült a párt szavazótábora.

A Fidesz gyengülése főként a pártpreferencia nélküliek és az MSZP támogatóinak arányát növelte, az előbbit 31-ről 36 százalékra, az utóbbit 8-ról 12 százalékra, de a Jobbik támogatottsága is visszaerősödött, a tavasszal mért 15 százalékra.

A kitiltási botrány, a folyamatos tüntetések a Fidesz-vezetők népszerűségét is kikezdték.

A legnagyobb negatív változás Orbán Viktor kedveltségében következett be, a miniszterelnök népszerűsége egy hónap alatt 48-ról 32 százalékra zuhant, de Tarlós István, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Kósa Lajos, Lázár János és Szijjártó Péter is 10 százalékpontnál nagyobb népszerűségvesztést kénytelen elkönyvelni. A miniszterelnököt Karácsony Gergellyel és Vona Gáborral is befogta, akik így Orbánnal holtversenyben a harmadik helyen állnak Áder János és Pokorni Zoltán mögött.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink