Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-07 19:40:00

Urizálás: Hoffmann nem tudja, mire utalt Pokorni

Kocsis Máté drogtesztes javaslatával kapcsolatban viszont elmondta: ő is el tudna képzelni valamilyen vizsgálatot, amit a rendszeres fogorvosi szűréshez hasonlított.

Kocsis Máté rendszeres drogtesztre kötelezné a 12-18 éves gyerekeket, az újságírókat és a politikusokat. Hoffmann Rózsa, a  kulturális bizottság alelnöke az ATV Szabad Szemmel című műsorában elmondta: nem ismeri a pontosan a javaslatot, de el tudna képzelni valamilyen rendszeres vizsgálatot, mint ahogy van a rendszeres fogorvosi szűrés és orvosi vizsgálat. Hozzátette: még nem volt ideje végiggondolni a dolgot. "A drogproblémára megoldást kell keresni, találni, nyilvánvalóan sok tárgyalás fogja megelőzni azt, hogy milyen döntés születik"- vélekedett a politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy politikusokat és újságírókat is ellenőriznének, Hoffmann elmondta: elsőre egy kicsit furcsa a gondolat, de a politikusoknak és az újságíróknak példát kell mutatniuk, ezért nem tart kizártnak valamilyen kontrollt.

Urizálás

Pokorni Zoltán urizálással kapcsolatos kijelentésére reagálva elmondta: szerinte ez egy kicsit erős kifejezés, és nem tudja, mire utalt pontosan Pokorni. "Egy politikusnak, pláne egy kormányzó párt vezető politikusának úgy kell élnie, hogy az minden szempontból példát mutasson a társadalomnak, hogy erkölcsileg kifogásolhatatlan legyen az életvitele. Ha nem így él, az súlyos hiba"- mondta Hoffmann Rózsa, majd hozzátette: nem az ő dolga, hogy az említett példák (Rolling Stones-koncert Új-Zélandon, milliós órák, stb) gazdái honnan szerezték azt a vagyont, amiből például egy drága órát tudnak venni, "ez a megfelelő hatóságok feladata". A KDNP-s politikus szerint, amennyiben ezeknek a költéseknek a mértéke túlmegy azon, "ami az ő jövedelmükből várható, akkor az súlyos hiba és akkor büntetőjogi szankciókkal kell esetükben fellépni".

Szerinte önmagában egy drága óra még nem feltétlenül urizálás, de őt is megnyugtatná, ha nagyobb szerénységet mutatnának a politikusok. Hozzátette: úgy tudja, hogy az említett eseteket már vizsgálják.

Vagyonnyilatkozatok: jöhet a szigorítás

"Mi egy elszegényedő, vagy abból lassan kilábaló ország lakosait képviselőjük a parlamentben, itthon és a nagyvilágban és ezért súlyos hiba, ha óriásivá válik a szakadék"- tette hozzá a kulturális bizottság alelnöke.

Hoffmann Rózsa arról is beszélt, tudja, hogy a vagyonnyilatkozatok eléggé formálisak. "Tudom, hogy sok visszaélés van körülöttük, hiszen pont az MSZP-s Simon Gábor ügye világított erre rá. Mivel mi reflektorfényben élünk, ezért minden szigorítást el tudok fogadni és el tudok képzelni. Akinek ez nem tetszik, az nyilvánvalóan nem a politikusi pályán kell, hogy helytálljon"- vélekedett a kormánypárti képviselő.

Lassan a testtel

Erdő Péter bíboros károsnak nevezte azt a törekvést, hogy szociális intézményeket adjanak állami fenntartásba. Hoffmann Rózsa erről azt mondta: úgy tudja, hogy nincs még kormányzati előterjesztés ezzel kapcsolatban. "Minthogyha a bíboros úr nyilatkozata is mendemondákra utalna"- mondta a műsorban. Hoffmann szerint Erdő Péter úgy gondolta, hogy jobb megelőzni. "Egy ilyen ügyet megelőznek komoly egyezetések és tárgyalások. A kormány csak olyan döntést fog hozni, amivel a legfontosabb, legnagyobb egyházak egyetértenek"- magyarázta a politikus. Elmondta: lehet, hogy ez a szándék még csak szóbeszéd tárgya volt és a szavakban sok minden elferdül. A bíboros úr ezzel adott egy jelzést, hogy lassan a testtel- tette hozzá Hoffmann.

"Nem diktátornak engedelmeskedtem"

Gulyás Balázs az elmúlt hetekben qaz egyik tüntetésen azt mondta, Hoffmann Rózsa gondolkodás nélkül végrehajtja Orbán Viktor elképzeléseit. A KDNP-s politikus erre úgy reagált: "nem diktátornak engedelmeskedtem, hanem a megfelelő egyeztetés után terjesztettem elő azokat a közoktatással kapcsolatos javaslatokat". Elmondta: a köznevelés teljes átalakítása a kormányfő támogatását élvezte. "Teljes egyetértés volt közöttünk minden kérdésben, de a saját véleményemet tudtam mindig képviselni. Volt egy forgatókönyvünk, itt-ott módosult az elgondolás, mert demokráciában ez a normális"-mondta Hoffmann Rózsa. Szerinte az oktatásban nincs szó totális államosításról, állami fenntartásba helyezésről beszélünk.

Szakmunkásképzés

"Ez az iskolarendszer körülbelül 61 százalékát érinti, az óvodákat pedig érintetlenül hagyta" - fogalmazott. Én ezzel teljes mértékben egyet értek – mondta az egykori oktatási államtitkár. Hozzátette: azzal is egyetért, hogy erősíteni kell a szakmunkásképzést. A szakmunkásképzés azon ágát tartom erősítendőnek, amelyben az általános műveltség megvan- fogalmazott.

A szakközépiskolákat azért találta ki a magyar oktatási rendszer, hogy olyan elméletigényes szakmákra készítse fel a fiatalokat, ahol általános kompetenciák birtokában ki tud állni akár a nemzetközi porondra is. Ezt nem a 3 éves szakképzésben lehet megszerezni, ezért jó, ha szakközépiskolához kötjük ezeket - magyarázta a szakember. A közismereti tárgyak visszaszorításáról azt nyilatkozta: az is a dolgunk, hogy a jövőt készítsük elő. Jövőtől kezdve a gyerekek 3 éves kortól óvodába fognak járni. Ezért feltételezhetjük, hogy már nem olyan alacsony szinten lépnek be az általános iskolába. A hídprogramok a felzárkóztatás eszközei, a gyerekeket hozzásegítik ahhoz, hogy megszerezzék az alapvető kompetenciákat- vélekedett Hoffmann.

Ami a közneveléshez tartozik, azokban az Emberi erőforrások minisztériumának továbbra is meglesz a hatásköre - fogalmazott. Nem szabad minden szakképzést az NGM-hez rakni, a megfelelő tárca irányítása alatt kell, hogy maradjanak a művészeti, vagy egészségügyi szakiskolák. A döntő kérdés, hogy azok az irányító személyek, hatóságok jól együtt tudjanak működni az irányításban – tette hozzá.

A gyermekszegénységről

A gyermekszegénységgel kapcsolatban elmondta: a pedagógustüntetések indokai szerinte sokszor légből kapottak. Szerinte sok mindent lehet a kormányzat rovására írni, de a társadalom általános állapotára is, mert sokan nem ragadják meg azokat az alkalmakat, amelyek munkát kínálnak.

Szerinte meg kell nézni az ország fejlődését, a GDP fejlődését és a gazdasági mutatók javulását: szerinte ez mind-mind azt mutatja, hogy jó irányba tart az ország.

atv.hu

További belföldi híreink