Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-05 16:51:00

Nézőpont: csökkenő Fidesz-tábor, stagnáló ellenzék

Szignifikánsan csökkent a kormánypártokat támogatók köre a Nézőpont Intézet összegzése szerint. A távozók a bizonytalanok és a rejtőzködők táborát növelték.

Az intézet pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a közvélemény-kutató cégek teljes népességen belüli eredményeinek együttes vizsgálata után nagyságrendileg közölték a pártok szimpatizánsainak számát.    

Eszerint a kormánypártok mögött egy több mint 2 milliót meghaladó tömeg áll. A Jobbik-szimpatizánsok nagyjából 1 millióan vannak, náluk pár százezerrel kisebb az MSZP-vel szimpatizálók köre. A DK és az LMP egy nagyjából 300 ezres tábort tud maga mögött, az Együtt viszont egy nagyságrenddel kevesebbet, mintegy 100 ezer szimpatizánst.

A Nézőpont Intézet a közleményben megjegyezte: a pártok nem rendelkeznek feltétlenül ekkora szavazóbázissal, ez ugyanis azon is múlik, mennyire tudják aktivizálni szimpatizánsaikat.

Az intézet az Ipsos, a Tárki, a Századvég és a saját, az elmúlt hónapokban végzett felméréseinek adatait úgy összegezte: a kormánypártok győzelmét hozó önkormányzati választás utáni "győzteshez húzás" októberi tendenciája után a Fidesz-KDNP számára kevésbé pozitív ügyek kerültek napirendre.

Ennek hatása a kormánypártoktól - bár felmérésenként eltérő mértékű - de szignifikáns méretű csoport távozott.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink