Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-01 16:04:00

A Fidesz módosításokkal támogatja a vasárnapi zárva tartást

A Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni, ennek első lépése a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt - tájékoztatva a frakcióülésükről -, hogy a Fidesz több gyermeknek biztosítana ingyenes étkeztetést.

A politikus közölte, a Fidesz parlamenti frakciójának ülésén megvitatták az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó KDNP-s előterjesztését, amelyet feltételekkel és módosításokkal támogatnak.

Rogán Antal azt mondta, terveik szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. A frakcióvezető emiatt leépítésekre nem számít.

Kivételek ugyanakkor kellenek - folytatta -, ilyen lesz a kereskedelmi szektor szempontjából legfontosabb adventi időszak, amikor engedélyezik majd a vasárnapi nyitva tartást és munkavégzést, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Hozzátette, nem tart kizártnak akár 50 százalékkal magasabb vasárnapi pótlékot sem.

Orbán: "az emberek nagyfiúk"

Orbán Viktor két hete még arról beszélt, hogy "egy nagy vita kellős közepén vagyunk", sok szempontot kell megfontolni, "nem alakítottunk ki még ebben álláspontot".

Az azonban biztos - mondta november közepén a Kossuth Rádióban-, nincs olyan terve, hogy befolyásolják az emberek viselkedését, "az emberek nagyfiúk", el tudják dönteni, mit csinálnak vasárnap. Ez inkább gazdasági kérdés szerinte: a kis- vagy a nagyboltokban költik-e a pénzüket az emberek.

Erős érvnek nevezte ugyanakkor, hogy Ausztriában és Németországban is alkalmazzák a korlátozott vasárnapi nyitva tartást. Azt az érvet viszont nem tartja megalapozottnak, amely szerint a zárva tartás miatt tömegesen kerülhetnének utcára dolgozók. Meglátása szerint ugyanis az eladott élelmiszer mennyisége és a vevők száma nem fog változni, vagyis ugyanannyi munkát kell elvégezni, ezért nem látja az okát, hogy miért csökkenne a munkaerőigény a kereskedelemben.

Belvárosi ingatlanügyek

A Fidesz frakcióülését a hétfői sajtótájékoztatón kérdezték az V. kerülti ingatlanügyekről is. Az egyik újságírói felvetés az volt, hogy a hírek szerint Portik Tamás élettársa áron alul vásárolt ingatlant az V. kerületben. A politikus erre azt felelte: e döntésnek voltak személyi következményei, amit egy vizsgálat előzött meg, a vizsgálat dokumentumait pedig átadja az önkormányzat pénzügyi bizottsága elnökének, a szocialista Steiner Pálnak. A másik felvetés az volt, hogy egy Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár résztulajdonában lévő Dorottya utcai ingatlan esetében offshore cég lehetett a vásárló. Erre a frakcióvezető azt válaszolta: ez egy európai uniós pályázat volt, amelyen uniós bejegyzésű cégek indulhattak. A győztes vállalat luxemburgi bejegyzésű, Luxemburg pedig az EU teljes jogú tagállama, így egy ilyen pályázatról nem lehet kizárni - mondta.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink