Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-01 11:20:00

Így működik a milliárdos áfacsalás: vallott a vállalkozó

Februárban titokzatos körülmények között eltűnt egy szlovákiai magyar biokémikus. A férfi előzőleg azt írta feleségének, hogy milliárdos adócsalást leplezett le. Egészen novemberig nem lehetett tudni, hogy a vállalkozó életben van-e, de a napokban jelentkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóinál, és részletes vallomást tett.

Előbb hátrahagyott naplójában, majd részletes vallomásában fedett fel milliárdos áfacsalási ügyet egy nagymegyeri vállalkozó, aki maga is része volt az áfacsaló cégláncnak, és hónapokig bujkált a bűnszervezet elől - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint 2009 és 2012 között az áfacsalás-sorozat irányítói sok ezer tonna gabonát utaztattak egy több gazdasági társaságból álló szlovák-magyar cégláncolaton keresztül. A cégláncolat az áfa-visszaigénylés révén, forintban számolva, milliárdos kárt okozhatott a szlovák és a magyar állami költségvetésnek.
    
A nagymegyeri vállalkozó, D. Zoltán cége is érintett volt a Magyarország és Szlovákia közötti csalássorozatban, de a férfi idén elhatározta, hogy kilép az áfacsaló körből. A bűnszervezet irányítóitól való félelmében februárban eltűnt, és hátrahagyott naplójában beszámolt az ügy részleteiről. Felesége talált rá a két nyelven, kézzel írt füzetre, amelyet aztán eljuttatott a hatóságoknak. Ennek alapján a NAV pénzügyi nyomozói nyomozást indítottak költségvetési csalás gyanúja miatt.

A nagymegyeri vállalkozó ügyével októberben az atv.hu is foglalkozott. A füzetben a férj arra kéri az olvasót, hogy amennyiben vele, vagy a családjával történne valami, a dokumentumot küldjék el a bűnüldöző szerveknek. A füzetben egyébként a vállalkozó maga írja azt, hogy ő tulajdonképpen „egy bűnöző, aki egy élő ember”, akinek családja van, aki „bajt hozott és lehet, hogy még nagyobb bajt hoz rájuk”. Ezt követően részletesen leírja, milyen cégeken keresztül kötöttek különböző fiktív üzleteket. Az egyik részben azt is tudatja, hogy kriminálpszichológushoz küldték. A füzet első olvasásra komoly bizonyítéknak tűnik, más nézőpontból azonban egy paranoiás ember zaklatott magyarázkodásának is tűnhet. A leírtakat sokszor nehéz követni, de annyi kiderül, hogy a különféle takarmányokat, szójadarát, olajrepcét és napraforgómagot Magyarország és Szlovákia között utaztatták, volt, hogy a teherautóról leszedték a rendszámot, és úgy küldték vissza Magyarországra. Eközben hamis szállítóleveleket állítottak ki, a forgalmi adót pedig visszaigényeltek.


    
Egészen novemberig nem lehetett tudni, hogy a vállalkozó életben van-e, de a napokban jelentkezett a NAV pénzügyi nyomozóinál, és részletes vallomást tett, további érdemi információkkal szolgálva az általa leírtakkal kapcsolatban.
    
A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt folyik.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink