Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-27 19:20:00

Ismét lehet majd állami pénzből családtagokat támogatni?

Döntéshozók családtagjai és pártközeli szervezetek is kaphatnak majd állami támogatásokat, ha a Parlament elfogadja Varga Mihály javaslatát, amely az állami támogatásokat egyszerűen kivonná az átláthatósági törvény hatálya alól. Több civil szervezet levelet írt az országgyűlési képviselőknek, hogy ne támogassák az indítványt.

Ismét lehet majd pártközeli szervezeteket és családtagokat támogatni állami pénzből. A nemzetgazdasági miniszter javaslata több pontot hatályon kívül helyezne az állami támogatások átláthatóságát biztosító törvényből. A 2007-ben elfogadott jogszabály komolyan megszigorította, hogy kiket, és hogyan lehet közpénzből támogatni. A most benyújtott javaslat ezeket a szabályokat akarja felpuhítani.

„Közpénzre nem pályázhatott olyan civil szervezet, olyan társadalmi szervezet, amely párttal együttműködött, vagy párttal valamelyik választáson együttesen indított jelöltet. Ez a törvény értelmében mostantól megengedetté válna”- magyarázta a Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós. A TI az elmúlt években többször is kritizálta a kormányt a korrupció, és az átláthatóság akadályozása miatt. A szervezet szerint a mostani javaslat jelentősen rontana a már amúgy sem túl jó helyzeten. „Az is törvényes lenne, ha mondjuk egy állami vezető, mondjuk egy államtitkár valamelyik családtagjának, vagy rokonának cége vagy személye érdekében támogatást engedélyezne”- tette hozzá Ligeti. 

A javaslat csupán a magyar közpénzeknél lazítana a szigoron, uniós, és nemzetközi támogatások esetében változatlanok maradnának a szabályok. Az Átlátszó.hu jogásza szerint ez azért érdekes, mert van, amikor a kormánynak is jól jönnek az átláthatóságot elősegítő törvények. „A norvég alap felhasználásával kapcsolatos vizsgálatokban a KEHI egyetlen igazán komolyan vehető jogi hivatkozása éppen ez a törvény”- vélekedett Sepsi Tibor.

A nemzetgazdasági minisztérium kérdéseinkre közölte, hogy a civil szervezetek rosszul értelmezik a törvényjavaslatot. Mint írják, vitán felül álló módon megállapítható, hogy a tervezet nem szünteti meg sem a nyilvánossági, sem az összeférhetetlenségi szabályokat.

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink