Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-24 10:58:00

MSZP: a választók megértették az utca hangulatát

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint bebizonyosodott, hogy demokratikus keretek között is legyőzhető a Fidesz. Tóbiás József vasárnap este, a választási eredmények ismeretében azt mondta, az újpesti választók tiltakozásukat fejezték ki, hogy nem mehet tovább a kormányzás ebben a formában.

A nem végleges összesítés szerint a vasárnapi újpesti időközi választáson valamivel több mint 26 ezren voksoltak. A szavazatok 98,79 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint az MSZP-s Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott, ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg.

Hollósi Antal Gáborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 30,67 százaléka (7975 szavazat), Urbán Flóriánra, a Jobbik jelöltjére 9,82 százaléka (2554), Kanász-Nagy Mátéra, az LMP jelöltjére 5,04 százaléka (1310) voksolt.

Tóbiás József, az MSZP elnöke gratulált az újpesti időközi országgyűlési választáson győztes jelöltjüknek, Horváth Imrének. Az ellenzéki politikus elmondta, az MSZP azon dolgozik, hogy erősítse a civil társadalom jogos felháborodását, azt "alkotó energiává" formálja a parlamentben. Véleménye szerint az újpesti választók megértették az utca hangulatát, ami az elmúlt másfél hónapban volt tapasztalható.

Közölte, az is bebizonyosodott, hogy lebontható a Fidesz kétharmada, ehhez az kellett, hogy a politika együttműködést ajánljon a választóknak. A szocialista párt élni kíván azzal az eséllyel, hogy formálója legyen a jövőnek - tette hozzá.

Horváth Imre arról beszélt, hogy elődjének, a nyáron elhunyt Kiss Péternek méltó utóda kíván lenni. Hangsúlyozta, hogy a szó szoros értelmében képviselő akar lenni, azoknak az embereknek az érdekeit szeretné képviselni, akik megválasztották. Ebben van tapasztalata - jegyezte meg.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke szerint ez a választási győzelem az első lépés a Fidesz kétharmadának lebontása felé, de nem lehet hátradőlni, a következő lépés a veszprémi időközi országgyűlési választás. Mint mondta, az újpesti választók most az egész ország elégedetlenségének adtak hangot.

Trippon Norbert, az MSZP újpesti elnöke szerint Horváth Imre megválasztásával mindenki nyert, azok, akik az MSZP-re szavaztak, de azok is, akik más pártokra szavaztak, sőt azok az újpestiek is nyertek, akik a Fideszre szavaztak, mert őket is képviselni fogja.

A fővárosi MSZP alelnöke közölte, Horváth Imre országgyűlési képviselőként ki fog állni a 3-as metró felújítása és Káposztásmegyerig történő meghosszabbítása mellett, tenni fog a Károlyi kórház megmentéséért, vagy az ingyenes újpesti bölcsődékért. Hozzátette: Horváth Imre minden kormányzati megszorítással, aljassággal és az emberek zsebének kiforgatásával szemben határozottan fel fog lépni. Mind a négy politikus köszönetet mondott a választópolgároknak, az aktivistáknak.

Az MSZP újpesti irodájában tartott sajtótájékoztató kezdetén a teremben felsorakozó aktivisták tapssal fogadták Horváth Imrét és azt skandálták, "megnyertük, megnyertük".

Fidesz: minden maradt a régiben 

A Fidesz rövid reakciójában közölte: a várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben az újpesti időközi országgyűlési választáson. Tuzson Bence azt írta: az MSZP meg tudta tartani azt a mandátumot, ami eddig is az övé volt, a tavaszi választáson ugyanis szintén az MSZP színeiben nyert mandátumot Kiss Péter.

DK: Megdönthető az Orbán-rezsim

A DK szerint az újpesti időközi választás eredménye azt mutatja, hogy „egyre többen ábrándulnak ki Orbán Viktorból és maffiakormányából”. A párt közleményében azt írják: „az eredményt minden demokrata tekintse biztatásnak: megdönthető az Orbán-rezsim”. Hozzáteszik: „ma a Fidesz ámokfutását utasították el az emberek, és ez akkor is igaz, ha alacsony volt a részvétel”.

A Demokratikus Koalíció gratulál Horváth Imrének, az MSZP jelöltjének. Köszönjük a választóknak - köztük a DK szavazóinak is - a baloldali jelölt támogatását, hogy az együttműködés meghiúsulása ellenére is biztosították a győzelmet. Egyelőre nincs kétharmada a Fidesznek az országgyűlésben, a februári veszprémi időközi választás pedig azt végképp eltörölheti. Ha így lesz, az felgyorsíthatja a rezsim bukását”- áll a párt közleményében.

A DK nem is támogatta Horváthot

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Demokratikus Koalíció nem támogatta Horváth Imrét.  Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az atv.-hu-nak november elején elmondta, mióta Tóbiás József az önkormányzati választás éjszakáján kijelentette, hogy vége az összefogásnak, azóta ez a kérdés nincsen napirenden. Hozzátette: az másodlagos a történetben, hogy a Magyar Nemzet arról írt, hogy az MSZP újpesti jelöltje, Horváth Imre a nyolcvanas években féléves kiképzést kapott a szovjet titkosszolgálattól.  A DK nem indít jelöltet, de nem is támogatja Horváth Imrét- jelentette ki Gréczy Zsolt.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani.

Szóljon hozzá:

 

atv.hu / MTI (nyitókép: Facebook)

További belföldi híreink