Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-23 19:52:00

Szijjártó: azokkal dolgozom együtt, akikben megbízom

A külgazdasági és külügyminiszter az ATV Szabad Szemmel című műsorában azt is elmondta: moszkvai útja során világossá tette Szergej Lavrov számára, hogy Magyarország elkötelezett híve Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának.

Sajtóinformációk szerint Szijjártó több futsalos csapattársa is állást kapott a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál. Erről a politikus azt mondta: már nem játszik, ezért csapattársai sincsenek. Hozzátette: a minisztériumnál soha nem szóltak bele, hogy ki mit csinál a szabadidejében, csak a teljesítményét nézték.

„Ha elvégzi tisztességesen a munkáját, akkor nem látom okát annak, hogy miért kellene az ő teljesítményét másként megítélni, mint annak a teljesítményét, aki például fest, kerékpározik, dzsúdózik DJ-skedik a szabadidejében” - mondta.

Nevetségesnek tartja a feltételezést, hogy a sajtó által is kiemelt munkatársa - itt valószínűleg Benkő Szilárdra gondolt, aki a "miniszteri kabinet működési koordinátora" lett a külügynél - azért dolgozna mellette, mert futsalos. „Jelenleg 800-an dolgoznak a külügyminisztériumban, és ebből ketten futsaloznak” - mondta.

Szijjártó kijelentette: jogi lépéseket fognak tenni azzal szemben, aki azt állítja, hogy ezek az emberek nem dolgoznak, csak el vannak itt-ott helyezve, hogy fizetést kapjanak.

A külügyminiszter hozzátette:

„Senki ne várja el tőlem, hogy ne olyan emberekkel dolgozzak együtt, akikben megbízok, akiket ismerek, akikről tudom, hogy nem vernek át, akikről tudom, hogy tisztességgel elvégzik a munkájukat.”

Kitiltási bortány

Szijjártó a kitiltási üggyel kapcsolatban elmondta: ő továbbra sem tudja, hogy az amerikai kormány döntése, és a Bunge étolajvállalattal kapcsolatos információk és vizsgálatok milyen összefüggésben vannak egymással.

Elmondta: éppen Japánban volt, amikor megjelent a Vida-interjú. Hozzátette: ő maga nem tudja, hogy pontosan kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból, csak sajtóinformációi vannak erre vonatkozóan. Ezek közül jót nevetett azon, amikor épp az egyik közvetlen munkatársát vádolta meg a sajtó, mivel egy amerikai út miatt ennek a kollégájának is kiállított vízumot az amerikai nagykövetség. Hozzátette: az egyik államtitkár fel is hívta az amerikai ügyvivőt, és ő is cáfolta, hogy lenne külügyi vezető a kitiltottak között.

Magyar-amerikai kapcsolatok

Szijjártó a magyar-amerikai kapcsolatokról elmondta: a két ország közötti gazdasági és a katonai együttműködést tizes skálán maximálisra értékelné, de a politikai együttműködést valóban terhelik nyitott kérdések. Hozzátette: ezeket a kérdéseket minél előbb le kell zárni. Szijjártónak továbbra is az a véleménye, ha valaki korrupcióval vádol meg valakit, annak mellé kell tenni a konkrétumokat.

A moszkvai út

A moszkvai látogatásával kapcsolatban elmondta: világossá tette Szergej Lavrov számára, hogy Magyarország elkötelezett híve Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának. Magyarország érdeke hogy Ukrajna egy erős, politikailag és gazdaságilag fenntartható ország legyen, mondta. Arról nem is beszélve, hogy 200 ezres magyar közösség él Ukrajnában, tette hozzá. Szerinte az egyetlen elfogadható megoldás az, ha a konfliktus minden szereplője tartja magát a minszki megállapodáshoz.

Déli Áramlat, Azerbajdzsán

A Fidesz annak idején bírálta a Déli Áramlat építését, ennek ellenére most mégis ennek megvalósítására törekszenek. Szijjártó szerint ezt komplexen kell nézni. „Ez a beszerzési útvonalak diverzifikációját jelenti, és ennél fogva hozzájárul az energiabiztonság javításához” – mondta a politikus. Véleménye szerint nekünk egy dolgot kell mérlegelnünk: ez a beruházás hozzájárul-e hazánk energiabiztonságának növeléséhez. A válasz egyértelműen igen – jelentette ki a miniszter.

Azerbajdzsán államalapító elnöke sírjának megkoszorúzásáról a külügyminiszter azt mondta: ez az azeri protokoll része. A baltás gyilkos átadásával kapcsolatban Szijjártó elmondta: a nemzetközi jogi eseteket és a kétoldalú együttműködést teljes mértékben külön kezelik egymástól.

Szóljon hozzá:

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink