Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-14 07:16:00

Közbeszerzési óriáscég után érdeklődhet a csalás elleni hivatal

Egy kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cég után érdeklődhettek az Európai Csalás Elleni Hivatal munkatársai az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Az atv.hu értesülései szerint információkat kért az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) az európai szociális alap támogatásait menedzselő magyar állami hivataltól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Közreműködő Szervezeti Feladatokat Ellátó Főosztályától (az ESZA jogutódja), ahova ki is szálltak nyomozók.

Mint arról írtunk, az EMMI sajtóosztálya megerősítette lapunk értesüléseit: megkeresésünkre azt írták, európai uniós fejlesztési források felhasználása kapcsán évente több ellenőrzést folytatnak különböző szervezetek, így az Európai Bizottság, vagy annak intézményei. Az atv.hu által közölt vizsgálat ilyen vizsgálatnak számít, amely kapcsán az EMMI mint az ESZA jogutódja érintett az adatszolgáltatásban. Az OLAF adatbekérésnek az EMMI eleget tesz.

Bár az EMMI igyekezett azt sugallni, mintha rutineljárás lenne, hogy az ESZA jogutódjához (amely az uniós fejlesztési ügyekben kiemelt jelentőségű intézmény) kiszállt az OLAF, de az igazság az, hogy az elmúlt négy évben e hivatal nem járt ennél az intézménynél. A mostani ellenőrzés ennek megfelelően rendkívüli eseménynek számít.

Az atv.hu információi szerint a Provital Fejlesztési Tanácsadó Szolgáltató Zrt-vel kapcsolatos információkat kértek az OLAF munkatársai. A cég az OLAF-val kapcsolatban már szerepelt korábban is a sajtóban, 2012-ben a HVG írt arról, hogy a Közgép mellett ennél a cégnél is jártak az uniós nyomozók.

A Provital Zrt. akkor elismerte, hogy „előre egyeztetett időpontban, egy a Társaságunk által Megbízottként képviselt Megbízó Európai Uniós forrásból is támogatott projektjével kapcsolatban” az OLAF munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a cégnél. A nyilatkozat szerint az OLAF adatokat kért és kapott a Provitaltól az ellenőrzés során. Arra, hogy az OLAF munkatársai melyik projekttel kapcsolatban kértek adatokat, a Provital illetékese nem tért ki.

Az igazgatóság vezetőjét, Antal Kadosát is kerestük, egyebek mellett azt kérdeztük, hogy a 2012-es ügy folytatás-e a hét eseményei, levelünkre azt írta, hogy köszönettel vette hozzájuk intézett kérdéseinket, azonban sajnálattal azt kell mondania, hogy a kérdéseinkre nem tudnak választ adni, mivel a Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt.-hez hivatalos információ nem érkezett egyik vizsgálattal kapcsolatban sem. „Természetesen, amennyiben kapunk tájékoztatást, azt készséggel megosztjuk Önökkel+ - fogalmazott a igazgatóság elnöke.

Az ellenzék már támadta őket

Legutóbb a trafikmutyit kirobbantó szekszárdi ex-fideszes képviselő, LMP-s politikus Hadházy Ákos támadta az Öveges program kivitelezése mellett a céget is, mert feltételezései szerint egy, a Szekszárd önkormányzata által elnyert EU-s támogatást gyanús körülmények között használtak fel. A Tolna megyei város közbeszerzési tanácsadója a Provital Zrt.

A Provital egyébiránt nem kispályás cég, egyebek mellett az FTC stadion közbeszerzési dokumentációját ők írták, de számos vidéki, fideszes vezetésű önkormányzatnak és kormányzati szervezetnek is dolgoznak. A cég árbevétele 2009-ben 23 millió forint volt (igaz, ebben az évben csak egy hónapról szól ez az adat), ami 2010-ben, a kormányváltás évében felment 340 millióra, de azóta is növekszik a forgalmuk, a hivatalos cégadatok szerint 2013-ban már 1 milliárd 258 millió volt a bevételük.

A Provital elődje a vs.hu szerint a Pro-Vital 2000 Kft-t volt, amelynek olyan partnerei voltak, mint Kaposvár, Esztergom és Szekszárd, 2006 nyarától pedig Esztergom is. Ebben az időszakban (2008 márciusáig) a Pro-Vital 2000 Kft. egyik tulajdonosa az a Homolya Róbert volt, aki a 2010-es kormányváltás után a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végrehajtási elnökhelyettese, illetve a Közbeszerzések Tanácsának alelnöke lett, 2012-től pedig helyettes államtitkári rangban vezette a Miniszterelnökségen a Nemzeti Fejlesztési Irodát.

Homolya Róbertet augusztusban a közbeszerzési ügyekért felelős miniszterei biztosnak nevezte ki Lázár János, a Miniszterelnökség minisztere.

Potens ajánlók

A cég igazgatóságának elnöke Antal Kadosa, aki ugyancsak kiváló kormány közeli személynek számíthat, hiszen a Magyar Judo Szövetség elnöki posztjára írt pályázatának támogatói „nagy nevek” voltak: a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft., a Mészáros és Mészáros Kft., a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, Bánki Erik európai parlamenti képviselő. (A posztot ennek ellenére nem nyerte el.)

Ajánlom

További belföldi híreink