Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-13 15:07:00

CÖF: lehet, hogy Goodfriend hamis infókat terít

A CÖF feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mivel a magyar törvények szerint nem csak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki nem él a feljelentési kötelezettségével, amikor korrupciós bűncselekményekről szerez tudomást.

A Civil Összefogás Fórum szerint az amerikaiak pedig ezt nem tették meg a kitiltási ügyben. Bár ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, mégis André Goodfriendet támadták, aki ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője szerint az elmúlt hetekben többször is elhagyta a budapesti amerikai nagykövetség területét, tehát Magyarország területére lépett (és ezt fényképekkel is tudják bizonyítani). Az amerikai ügyvivő ennek ellenére nem élt a feljelentési kötelezettségével. Az alkotmányjogász szerint a bűncselekmény gyanújába keveredő diplomatákat rendszerint kiutasítják az országból.


Az ATV kérdésére, hogyha ismeretlen tettes ellen teszik a feljelentést, miért az amerikai ügyvivővel példálózott Lomnici, a szóvivő elmondta: „ha van információja az érintett úrnak, feljelentési kötelezettsége van. Egyértelmű a büntető kódex”.

Hozzátette: „bárki, aki a nagykövetségen ilyen minőségében, mint külföldi hivatalos személy Magyarország területére lép, és ahogy a jogszabály fogalmaz, hitelt érdemlő dokumentációkkal, információkkal, adatokkal rendelkezik, ezt meg kell neki tenni”.

Lomnici ezután riporterünkhöz fordult, mondván, hogy „nyilván ön sem naív, értem a kérdése mögötti célzást, de talán némi büntetőjogi gyakorlattal, nem gondolja, hogy majd bele fogok csúszni ebbe a csapdába”. Ezután Lomnici elmondta: „példaként említettük ezt, hogy volt arra precedens, hogy egyébként információkat terítő személy járt Magyarország területén. Hát, meglátjuk, kiderül, a nyomozóhatóságnak kell eldönteni, mi nem vagyunk azok”.

Csizmadia László CÖF-alapító ezután azt mondta, hogy az sem tudható, hogy „valós információkat terít, vagy sem”. „Hát ez a kérdés”- tette hozzá Lomnici.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink