Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-11 08:58:00

Új állami egészségügyi központ nyeli le a kórházak adósságait

A kórházak adósságkonszolidációjának első lépéseként a kórházak tartozásait valószínűleg a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetből (GYEMSZI) létrejövő, az intézményekben a fenntartói és tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet, munkanevén Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) veszi át - írta a Világgazdaság kedden.

A lapnak Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára elmondta: az ÁEEK többek között olyan háttértevékenységeket fog ellátni, mint az ingatlanfenntartás, a karbantartás, az őrzés-védelem, a takarítás és a beszerzések bizonyos köre.

A kórházak tartozását központosítják, majd legkésőbb a jövő év első negyedévében rendezik - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ehhez a Miniszterelnökség fejezetében szereplő 60 milliárd forintos tartozásrendezési előirányzat mekkora része használható fel, úgy válaszolt: ez teljes egészében is szolgálhatja az egészségügyi intézmények konszolidációját.

Elmondta azt is, hogy az adósságok központosítása után tárgyalni szeretnének a beszállítókkal az adósságrendezésről. "Tisztességes, hosszú távon is mindkét fél céljait szolgáló megoldásra törekszünk" - mondta. Megemlítette, hogy a jelenleginél hosszabb távú keretmegállapodásokat, és bizonyos tevékenységekre koncessziókat is elképzelhetőnek tart.

275 ezer körüli minimálbér?

Zombor arról is beszélt, hogy az egészségügyben is életpálya-modellben gondolkodik a kormány. A béremelést első lépésben az alapellátásban szeretnék megvalósítani, „ahol még ebben az évben megszületnek a háziorvosi rendszer finanszírozásának átalakításához és ezen belül a jövedelmek rendezéséhez szükséges jogszabályváltozások”- magyarázta az államtitkár.

Zombor szerint nagyon komoly különbségek vannak az egészségügyben a fizetések között és „nem biztos, hogy azokat is érintenie kell a béremelésnek, akik a jelenlegi alkalmazotti bérek többszörösét kitévő közreműködői szerződéssel dolgoznak”. Az államtitkár bejelentette azt is, hogy a béremelés egy újabb ütemével kapcsolatban már megszületett a döntés. „Ennek lényege, hogy a szakorvos-jelölti ösztöndíjrendszerből kilépve ne csökkenjen a kezdő orvosok jövedelme, vagyis legyen egy garantált szakorvosi minimálbér”. Kérdésre válaszolva hozzátette: egyetért a Magyar Rezidens Szövetség 275 ezer forintos javaslatának nagyságrendjével.

atv.hu / MTI / Világgazdaság

Ajánlom

További belföldi híreink