Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-05 18:55:00

Németh Szilárd: biztonsági kockázatot jelent az MSZP újpesti jelöltje

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szerint komoly biztonsági kockázatot jelent, hogy Horváth Imre szocialista politikus részt vett a KGB képzésén, ezért felszólítják az MSZP-t, hogy vonják vissza jelölését az újpesti időközi választáson. Emellett az önkormányzati képviselői mandátumáról is lemondatnák Horváth Imrét.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke az MTI-nek szerda délután azt mondta: a testület délelőtti, zárt ülésén bebizonyosodott, hogy komoly biztonsági kockázatot jelentene Horváth Imre országgyűlési képviselővé választása. Arra utalva, hogy Horváth Imre 1984-ben a határőrség tisztjeként részt vett egy öthónapos KGB-tanfolyamon, megjegyezte: kiderült, hogy akik bármilyen KGB-s képzésen, tanfolyamon, iskolán részt vettek, azokról dosszié készült. Hozzátette: Kovács Béláról, a Jobbik kémügybe keveredett képviselőjéről, aki "hosszabb ideig volt velük kapcsolatban", vaskosabb dosszié van, mint Horváth Imréről.
   
Ezekben a dossziékban feltérképezték az érintett személyiségét, kapcsolatrendszerét - mondta a fideszes politikus, hozzátéve: nyilvánvalóan azért, hogy rajta keresztül hogyan tudnának információhoz jutni, illetve kiderüljön, miként lehetne beszervezni a KGB-hez. Ez komoly kockázat - szögezte le Németh Szilárd. Szerinte még nagyobb kockázatot jelent, hogy mivel az ott lévők nem beszéltek nyelveket, tolmács - szintén a KGB embere - fordított nekik, valamint igyekezett közelebb kerülni hozzájuk.
   
Németh Szilárd arra is kitért, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a határőrségtől csak a felderítők anyagai vannak meg. A többi iratot megsemmisítették a rendszerváltáskor, vagy nem tudni, mi lett velük, így Horváth Imréről sincsenek dokumentumok - jelezte.
   
Horváth Imre - aki az őszi önkormányzati választáson az MSZP-DK-Együtt-PM jelöltjeként lett az újpesti képviselő-testület tagja - a főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében a Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kiírt időközi választáson az MSZP jelöltje. A november 23-i választáson tizenhárom jelölt indul.
   
A Magyar Nemzet írt arról hétfőn, hogy értesülésük szerint a KGB-től kapott kiképzést Horváth Imre. A lap azt írta: a birtokukba került okiratmásolat tanúsága szerint Horváth Imre 1984-ben elvégzett egy öthónapos kurzust, amelyet a fegyveres szervek emelt szintű parancsnoki állományának tartott a KGB. Hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt is bejelentette, hogy nem támogatják Horváth Imrét.
   
Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a testület szerdai ülése után azt mondta: kormánypárti kezdeményezésre tárgyaltak az újpesti választás szocialista jelöltjével, Horváth Imrével kapcsolatban megfogalmazott vádakról. Akkoriban minden határrendészeti kérdés a KGB-hez tartozott - tette hozzá, leszögezve: Horváth Imre semmilyen kapcsolatban nem állt a KGB-vel.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink