Itthon

Vida: már két hete szóltam a kormánynak

Polt Péter behívta az ellenzéket
november. 6. csütörtök 19:53

Az Együtt-PM szerint a legfőbb ügyész "bűnsegédként asszisztál" Orbán Viktor "korrupt kormányának" további működéséhez, a kitiltási ügyben. Polt Péter erre úgy reagált: minden törvényes és lehetséges lépést megtettek. Szerinte nincs olyan tényállás, ami alapján nyomozást rendelhetnének el Vida Ildikó NAV-elnök ügyében. Tovább...

Vida Ildikó kalandjai a világsajtóban
november. 6. csütörtök 18:35

Vida Ildikó beismeréséről ír a világsajtó. A New York Times szerkesztőségi vezércikkében sürgeti, hogy az Európai Bizottság elnöke mondassa le Navracsics Tibort. A Der Standard pedig azt írja: a szóban forgó magyar korrupciós ügyek valójában sok milliárd eurós ÁFA-csalások. Bővebben...

Figyelmeztetnek a civil szervezetek
november. 6. csütörtök 16:33

A Transparency International Magyarország (TI) és a K-Monitor „elszomorítónak és felháborítónak tartja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a kormány eddigi megnyilvánulásait az úgynevezett kitiltási botrányban”.

A két szervezet közös közleménye szerint „a hatóságok eddigi tétlensége lerombolja a hazai intézményrendszerbe vetett maradék közbizalmat is”. Felszólítják Vida Ildikó NAV-elnököt, hogy kezdeményezze az ügy NAV-tól független hatóságok általi kivizsgálását, „mert csak pártatlan eljárás eredményeként tisztázhatja magát és az adóhatóságot”. Tovább...

Jobbik: Polt szavai kimerítették a jogi kereteket
november. 6. csütörtök 14:54

A Jobbik azt sürgeti, hogy "bemondás" helyett tényekkel tisztázzák a felek az amerikai beutazási tilalom ügyét. Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az adózás rendjéről szóló törvény értelmében ha "egy adózó az adózásával összefüggő olyan valótlan tényt állít, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel, megtévesztő módon tesz közzé, amely alkalmas arra, hogy az államigazgatás munkáját vetett bizalmat megingassa, akkor az adóhatóság jogosult ennek nyilvánosság előtt történő cáfolatára". Úgy vélte: ezzel a jogi lehetőséggel élve az adóhatóság részletes tényeket, adatokat közzétéve cáfolhatná a vádakat.

A jobbikos képviselő reagált arra is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész szavai szerint kimerítették a jogi kereteket. Staudt Gábor ezt is "bemondásknak" értékelte és jelezte: kíváncsi annak részleteire, hogy mit, milyen módon vizsgáltak, mi alapján jutottak erre a következtetésre.

Harrach: ez a fő kérdés
november. 6. csütörtök 13:45

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint Vida Ildikó NAV-elnök ügyében nem az a fő kérdés, hogy kit és hogyan tájékoztatott, hanem az, hogy magyar embereket lehet-e bizonyítékok nélkül vádolni. Azzal kapcsolatban, hogy őt tájékoztatta-e Vida Ildikó, úgy fogalmazott: a NAV elnöke egyáltalán nem szokta őt tájékoztatni, miért tette volna most?

 

Szigetvári: "Polt bűnsegédként asszisztál"
november. 6. csütörtök 12:32

A legfőbb ügyész bűnsegédként asszisztál Orbán Viktor korrupt kormányának további működéséhez, mert a szövetség nem látja, hogy Polt Péter bármit tenne az amerikai beutazási botrány hátterének kivizsgálásáért - jelentette ki a szövetség társelnöke, Szigetvári Viktor csütörtökön sajtótájékoztatón. A Legfőbb Ügyészség fővárosi épülete előtt tartott eseményen Szigetvári Viktor felszólította a hatóságot, hogy forduljon adatkéréssel Vida Ildikóhoz, az adóhatóság vezetőjéhez, majd indítson nyomozást.
    
A sajtótájékoztatót követően Polt Péter a Legfőbb Ügyészség épületében fogadta a két politikust, és hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az ügyben minden törvényes és lehetséges lépést megtettek. Hozzátette: elkötelezettek a korrupció elleni küzdelemben és mindent megtesznek, amit a jogszabályok előírnak.

DK: valaki hazudik
november. 6. csütörtök 12:30

A DK szerint elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor ne ismerné az Egyesült Államokból kitiltott kormánytisztviselők nevét, ezért az ellenzéki párt a helyzet azonnali tisztázását követeli a kormányfőtől.

Molnár Csaba szerint a kitiltási ügyben mindenféleképpen hazudik vagy Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke, vagy a kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Vida Ildikó ugyanis azt állítja, hetekkel ezelőtt értesítette kitiltásáról a kabinetet, Varga Mihály azonban ezt az időpontot keddre teszi - fejtette ki Molnár, aki szerint az adóhatóság vezetőjének tisztségben maradása azt jelentené, hogy Orbán Viktor beismeri: hazudott.
    
A jelenlegi kormányzati rendszerben ugyanis elképzelhetetlen, hogy a "mindenható" miniszterelnök előtt rejtve maradjanak kormányzati értesülések, míg Varga Mihálynak közvetlen felettesként kellett tudnia a történtekről - tette hozzá.

KKM: a HVG közölje, mit tud!
november. 6. csütörtök 11:22

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem tudnak az Egyesült Államok kormánya által bevezetett beutazási tilalommal érintett emberről, ezért a tárca felszólítja az erről cikkező HVG-t: hozza nyilvánosságra a birtokában lévő információkat, hogy megtehessék a szükséges lépéseket.

A HVG friss számában arról írt: a KKM egyik vezető tisztségviselője is szerepel az Egyesült Államokból kitiltott kormányzati és kormányközeli személyek között. A hetilap információi szerint a kitiltott külügyér új ember a minisztériumban, nemrég került Szijjártó Péter miniszter stábjával a tárca kötelékébe.

Személyesen válaszol Vida vádjaira az amerikai ügyvivő
november. 6. csütörtök 11:07

"Közvetlenül az érintettekkel közöljük véleményünket, lehetőség szerint szemtől-szembe" - válaszolta André Goodfriend az atv.hu kérdésre, hogy kívánnak-e reagálni Vida Ildikó NAV-elnök tegnapi interjújában megfogalmazott vádjaira.

Az ideiglenes amerikai ügyvivő közölte: "nem kíván a sajtón keresztül" reagálni arra, hogy Vida Ildikó szerint "aljas támadás" zajlik ellene a kitiltási-ügyben és perrel fenyegeti azokat, akik korrupcióval vádolják.

Lakner: Simicska-Orbán vonal is lehet a történetben
november. 6. csütörtök 7:39

Lakner Zoltán szerint olyan presszió volt a NAV elnökén, amit már nem lehetett fenntartani, ezért egy egyéni védekezési stratégiába ment át. A politológus az Egyenes Beszédben elmondta: az lehet egy jó védekezési stratégia, hogy Vida Ildikó az interjúban azt állította, hogy ő már hetekkel ezelőtt közölte feletteseivel a tényeket, ezzel pedig a kormányra tolja a felelősséget. Hozzátette: egy esetleges jövőbeni jogi eljárás szempontjából ez egy fontos dolog, mert így részben a főnökeire hárítja a felelősséget. Lehet egy Simicska-Orbán vonal is ebben a történetben – fogalmazott.