Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-05 06:59:00

Vida: már két hete szóltam a kormánynak

Folyamatosan frissülő hírek!

A NAV elnöke elmondta, már két hete, a szabadsága előtt tájékoztatta a kormányt, hogy kitiltották az Egyesült Államokból. Varga Mihály azt állítja, neki csak kedden szólt Vida.

 • Polt Péter behívta az ellenzéket

  november 06.csütörtök 19:53

  Az Együtt-PM szerint a legfőbb ügyész "bűnsegédként asszisztál" Orbán Viktor "korrupt kormányának" további működéséhez, a kitiltási ügyben. Polt Péter erre úgy reagált: minden törvényes és lehetséges lépést megtettek. Szerinte nincs olyan tényállás, ami alapján nyomozást rendelhetnének el Vida Ildikó NAV-elnök ügyében. Tovább...

 • Vida Ildikó kalandjai a világsajtóban

  november 06.csütörtök 18:35

  Vida Ildikó beismeréséről ír a világsajtó. A New York Times szerkesztőségi vezércikkében sürgeti, hogy az Európai Bizottság elnöke mondassa le Navracsics Tibort. A Der Standard pedig azt írja: a szóban forgó magyar korrupciós ügyek valójában sok milliárd eurós ÁFA-csalások. Bővebben...

 • Figyelmeztetnek a civil szervezetek

  november 06.csütörtök 16:33

  A Transparency International Magyarország (TI) és a K-Monitor „elszomorítónak és felháborítónak tartja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a kormány eddigi megnyilvánulásait az úgynevezett kitiltási botrányban”.

  A két szervezet közös közleménye szerint „a hatóságok eddigi tétlensége lerombolja a hazai intézményrendszerbe vetett maradék közbizalmat is”. Felszólítják Vida Ildikó NAV-elnököt, hogy kezdeményezze az ügy NAV-tól független hatóságok általi kivizsgálását, „mert csak pártatlan eljárás eredményeként tisztázhatja magát és az adóhatóságot”. Tovább...

 • Jobbik: Polt szavai kimerítették a jogi kereteket

  november 06.csütörtök 14:54

  A Jobbik azt sürgeti, hogy "bemondás" helyett tényekkel tisztázzák a felek az amerikai beutazási tilalom ügyét. Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az adózás rendjéről szóló törvény értelmében ha "egy adózó az adózásával összefüggő olyan valótlan tényt állít, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel, megtévesztő módon tesz közzé, amely alkalmas arra, hogy az államigazgatás munkáját vetett bizalmat megingassa, akkor az adóhatóság jogosult ennek nyilvánosság előtt történő cáfolatára". Úgy vélte: ezzel a jogi lehetőséggel élve az adóhatóság részletes tényeket, adatokat közzétéve cáfolhatná a vádakat.

  A jobbikos képviselő reagált arra is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész szavai szerint kimerítették a jogi kereteket. Staudt Gábor ezt is "bemondásknak" értékelte és jelezte: kíváncsi annak részleteire, hogy mit, milyen módon vizsgáltak, mi alapján jutottak erre a következtetésre.

 • Harrach: ez a fő kérdés

  november 06.csütörtök 13:45

  Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint Vida Ildikó NAV-elnök ügyében nem az a fő kérdés, hogy kit és hogyan tájékoztatott, hanem az, hogy magyar embereket lehet-e bizonyítékok nélkül vádolni. Azzal kapcsolatban, hogy őt tájékoztatta-e Vida Ildikó, úgy fogalmazott: a NAV elnöke egyáltalán nem szokta őt tájékoztatni, miért tette volna most?

   

 • Szigetvári: "Polt bűnsegédként asszisztál"

  november 06.csütörtök 12:32

  A legfőbb ügyész bűnsegédként asszisztál Orbán Viktor korrupt kormányának további működéséhez, mert a szövetség nem látja, hogy Polt Péter bármit tenne az amerikai beutazási botrány hátterének kivizsgálásáért - jelentette ki a szövetség társelnöke, Szigetvári Viktor csütörtökön sajtótájékoztatón. A Legfőbb Ügyészség fővárosi épülete előtt tartott eseményen Szigetvári Viktor felszólította a hatóságot, hogy forduljon adatkéréssel Vida Ildikóhoz, az adóhatóság vezetőjéhez, majd indítson nyomozást.
      
  A sajtótájékoztatót követően Polt Péter a Legfőbb Ügyészség épületében fogadta a két politikust, és hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az ügyben minden törvényes és lehetséges lépést megtettek. Hozzátette: elkötelezettek a korrupció elleni küzdelemben és mindent megtesznek, amit a jogszabályok előírnak.

 • DK: valaki hazudik

  november 06.csütörtök 12:30

  A DK szerint elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor ne ismerné az Egyesült Államokból kitiltott kormánytisztviselők nevét, ezért az ellenzéki párt a helyzet azonnali tisztázását követeli a kormányfőtől.

  Molnár Csaba szerint a kitiltási ügyben mindenféleképpen hazudik vagy Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke, vagy a kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Vida Ildikó ugyanis azt állítja, hetekkel ezelőtt értesítette kitiltásáról a kabinetet, Varga Mihály azonban ezt az időpontot keddre teszi - fejtette ki Molnár, aki szerint az adóhatóság vezetőjének tisztségben maradása azt jelentené, hogy Orbán Viktor beismeri: hazudott.
      
  A jelenlegi kormányzati rendszerben ugyanis elképzelhetetlen, hogy a "mindenható" miniszterelnök előtt rejtve maradjanak kormányzati értesülések, míg Varga Mihálynak közvetlen felettesként kellett tudnia a történtekről - tette hozzá.

 • KKM: a HVG közölje, mit tud!

  november 06.csütörtök 11:22

  A Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem tudnak az Egyesült Államok kormánya által bevezetett beutazási tilalommal érintett emberről, ezért a tárca felszólítja az erről cikkező HVG-t: hozza nyilvánosságra a birtokában lévő információkat, hogy megtehessék a szükséges lépéseket.

  A HVG friss számában arról írt: a KKM egyik vezető tisztségviselője is szerepel az Egyesült Államokból kitiltott kormányzati és kormányközeli személyek között. A hetilap információi szerint a kitiltott külügyér új ember a minisztériumban, nemrég került Szijjártó Péter miniszter stábjával a tárca kötelékébe.

 • Személyesen válaszol Vida vádjaira az amerikai ügyvivő

  november 06.csütörtök 11:07

  "Közvetlenül az érintettekkel közöljük véleményünket, lehetőség szerint szemtől-szembe" - válaszolta André Goodfriend az atv.hu kérdésre, hogy kívánnak-e reagálni Vida Ildikó NAV-elnök tegnapi interjújában megfogalmazott vádjaira.

  Az ideiglenes amerikai ügyvivő közölte: "nem kíván a sajtón keresztül" reagálni arra, hogy Vida Ildikó szerint "aljas támadás" zajlik ellene a kitiltási-ügyben és perrel fenyegeti azokat, akik korrupcióval vádolják.

 • Lakner: Simicska-Orbán vonal is lehet a történetben

  november 06.csütörtök 07:39

  Lakner Zoltán szerint olyan presszió volt a NAV elnökén, amit már nem lehetett fenntartani, ezért egy egyéni védekezési stratégiába ment át. A politológus az Egyenes Beszédben elmondta: az lehet egy jó védekezési stratégia, hogy Vida Ildikó az interjúban azt állította, hogy ő már hetekkel ezelőtt közölte feletteseivel a tényeket, ezzel pedig a kormányra tolja a felelősséget. Hozzátette: egy esetleges jövőbeni jogi eljárás szempontjából ez egy fontos dolog, mert így részben a főnökeire hárítja a felelősséget. Lehet egy Simicska-Orbán vonal is ebben a történetben – fogalmazott.

 • Vámosi-Nagy: Vida Ildikó tisztességes

  november 06.csütörtök 07:37

  A NAV elnökéről nem feltételezem, hogy bármilyen korrupciót elkövetett volna – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az APEH volt elnökhelyettese szerint ezek az emberek tisztességesek, ha ők tudnának arról, hogy a szervezeten belül korrupció van, akkor ők léptek volna. A szakember hozzátette: az nem szerencsés, hogy a saját személye elleni vizsgálatot Vida Ildikó akarja vezetni.

 • Tiltakozik az Amerikai-Magyar Szövetség

  november 06.csütörtök 07:34

  Az Egyesült Államok lépései miatt nőhet Magyarországon az Amerika- és NATO-ellenesség - hívja fel a figyelmet az Amerikai-Magyar Szövetség két vezetője a Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettesnek címzett levelükben.

  A Napi Gazdaság birtokába került dokumentum a kitiltási botrány kapcsán számon kéri, hogy máshol miért nem lép fel hasonló határozottsággal az USA, amikor nemzetközi kutatások szerint Magyarország közel sem tartozik a legkorruptabb országok közé a régióban.

 • Vida: két hete szóltam

  november 05.szerda 20:17

  Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek az mondta, közvetlenül az amerikai értesítés után, vagyis már két hete jelezte a kormánynak a kitiltását. Azt nem mondta el, hogy pontosan kit értesített.

 • Horváth: döbbenetes

  november 05.szerda 19:42

  Horváth András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszél, hogy számára döbbenetes, hogy Vida Ildikóék fogják lefolytatni a vizsgálatot a NAV-nál. Szerinte sem a belső, sem a külső kontroll nem működik az adóhatóságnál.

 • Ezt tanácsolta Varga Vidának

  november 05.szerda 18:22

  Varga Mihály egy budapesti rendezvényen azt mondta: a NAV elnöke előző nap tájékoztatta őt az ellene elrendelt amerikai beutazási tilalomról. Ez Vida Ildikó ügye - mondta a miniszter, hozzátéve: azt tanácsolta neki, hogy ebben az ügyben nem szabad a nyilvánosságot kerülnie.

 • Szél: meg kell hallgatni Orbánékat

  november 05.szerda 18:16

  Szél Bernadett a Facebookon azt kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg Orbán Viktort, Lázár Jánost, Varga Mihályt, Szijjártó Pétert és Pintér Sándort kapcsolatban, hogy tisztán lássanak, Vida Ildikó kit és mikor tájékoztatott kitiltásáról. Az ügy súlyára tekintettel azt kezdeményezi, hogy a meghallgatásra rendkívüli ülés keretében legkésőbb pénteken sor kerülhessen.

 • Szanyi: le kell váltani Vidát

  november 05.szerda 15:09

  Szanyi Tibor egy mai sajtótájékoztatón azt mondta, kiderült, hogy a kormányzaton belül egy valódi korrupciós hálózat működik, ennek egyik oka pedig a magasan tartott áfa. Szorgalmazta Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének leváltását.

 • Tüntetni fognak Vida lemondásáért

  november 05.szerda 14:03

  "Az internetadó elleni fellépés megmutatta, hogy ha sokan akarjuk, el tudunk érni dolgokat. Ha elegen kiállunk Vida Ildikó lemondásáért, megtisztulhat az Adóhatóság! Hívjátok meg ismerőseiteket, és találkozunk vasárnap"- közölte Facebookon az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért csoport.

 • NAV-elnökhelyettes: ki vagyok tiltva

  november 05.szerda 13:26

  Varga Árpád a Képviselői Irodaházból nem tudott kimenni, akkor mondta ezt a kamerák előtt. Azt is kijelentette, hogy ő nincs rajta az Amerikából kitiltottak listáján.

  A bizottsági ülésre Vida Ildikót, a NAV elnökét is meghívták, ő azonban nem jelent meg. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese a bizottsági ülésről távozva nem kívánt nyilatkozni.

 • 3-as alát kapott a NAV

  november 05.szerda 13:02
 • Vadai: Orbán, Varga, Szijjártó, vagy Lázár hazudott

  november 05.szerda 12:17

  "A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Orbán Viktor azonnal mentse fel állásából a korrupciós botrányban való érintettsége miatt az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikót"- közölte Vadai Ágnes. A DK-s politikus szerint "Vida beismerő vallomásával az első dominó kidőlt" és "Vida egyúttal lebuktatta a fél kormányt, amikor azt mondta, egyvalakit tájékoztatott a kitiltásáról".

  Vadai szerint "vagy Orbán Viktor vagy Varga Mihály vagy Szijjártó Péter vagy Lázár János hazudott, amikor azt mondta, semmilyen információja nincs a kitiltásról". A friss információk alapján a DK írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihályhoz, Szijjártó Péterhez, Lázár János és Orbán Viktorhoz, hogy melyiküknek árulta el kitiltását Vida Ildikó- áll a közleményben.

 • Vida és Varga: with or without you

  november 05.szerda 11:56

 • Horváth: elképesztő, hogy Vida maga akarja vezetni a NAV-vizsgálatot

  november 05.szerda 11:48

  Horváth András volt adóellenőr az atv-hunak elmondta, azért telt el két hét, mire megszólalt a kitiltási ügyben a NAV, mert "el kellett varrni a szálakat belül". Horváth szerint "nyilvánvaló, hogy a kormány tudta, hogy kik a kitiltottak és a helyükre kellett keresni embereket, ezért volt ez a két hét".

  A milliárdos áfacsalásra a közvélemény figyelmét felhívó egykori NAV-os azt mondta, elképesztőnek tartja, hogy a korrupciós vádakkal kapcsolatos vizsgálatot maga Vida Ildikó akarja lefolytatni a NAV-on belül. Hozzátette: tudomása van olyan, most is folyamatban lévő korrupciós ügyről, "ami legalább olyan nagyságrendű, mint a Bunge nevű céget ért ügy és ebben is érintett magas rangú NAV-vezető".

 • Szél: hazugságba keveredett a kormány

  november 05.szerda 11:44

  A nemzetbiztonsági bizottsági mai ülése előtt mind Vadai Ágnes, mind Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az elmúlt hetekben a kormány tagadta, hogy tudnák kik ellen rendelt el az Egyesült Államok beutazási tilalmat.

  Szél Bernadett szerint hazugságba keveredett a kormány. Vadai Ágnes pedig azt közölte, ha kell, írásbeli kérdéssel fordul a kormánytagokhoz, hogy kiderüljön ki hazudott. Vadai Ágnes és Szél Bernadett is úgy vélte, Orbán Viktor miniszterelnök magyarázattal tartozik az ügyben.

 • L. Simon: Vida nem szólt a kormánynak

  november 05.szerda 11:30

  A nemzetbiztonsági bizottság mai ülésére a kormány képviseletében érkező L. Simon László államtitkár cáfolta Vida Ildikó Magyar Nemzetes interjújában állítottakat: mint az ATV Híradó helyszínen tartózkodó munkatársa jelentette, L. Simon azt mondta, a kormány nem tudott a kitiltás érintettjeiről, ha pedig Vida mást állít, nevezze meg azt a kormányzati illetékest, akit saját kitiltásáról állítólag tájékoztatott. 

 • Szelényi meghallgattatná Vidát és Vargát is

  november 05.szerda 11:27

  Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM Szövetség országgyűlési képviselője, a költségvetési bizottság tagja levélben fordult Burány Sándorhoz, a bizottság elnökéhez annak érdekében, hogy a szakbizottság hallgassa meg Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert- közölte a pártszövetség. 

  Szelényi szerint erre azért van szükség, mert a költségvetési tervezet végrehajtását alapvetően befolyásolja a NAV működése, illetve az országban uralkodó adófizetési morál. "Képviselőnk arra kíváncsi, hogy az adóhivatal milyen döntéseket tett annak érdekében, hogy a magyarországi adómorált növelje, és a hatósági eljárások hitelességét megalapozza"- olvasható a közleményben. Hozzáteszik: Szelényi a levélben hangsúlyozza, a NAV elnökének azonnal le kellene mondania és arra kellene kérnie az őt kinevező kormányt, hogy vizsgálja ki eddigi vezetői tevékenységét és hivatalának működését.

 • DK: NAV-ra magyar!

  november 05.szerda 11:13

  Így fogadták DK-s fiatalok a Képviselői Irodaházba a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésére érkezőket.

 • A Vastagbőr mémje Vida Ildikóról:

  november 05.szerda 11:00

 • Átlátszó: titok Vida Ildikó szakmai önéletrajza

  november 05.szerda 10:57

  "Adatigényléssel fordultunk a NAV-hoz. Szerettük volna elkérni az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban érintettként említett Vida Ildikó NAV elnök szakmai önéletrajzát. Nem a bankszámlája forgalmi adatait, nem a lakásáról készült fényképeket kértük, és nem is azt kérdeztük, hogy a világ mely részére utazhat manapság, és mely részéből van esetleg kitiltva. Csak azt szerettük volna megtudni, amit egy szakmai önéletrajz tartalmazni szokott: hol tanult és hol dolgozott, mielőtt az adófizetők pénzét beszedő állami hivatal vezetője lett"- közölte az Átlátszó.hu.

  Az adatkérésre a következő választ kapták: "A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 179. §-a szerint közérdekből nyilvános adatnak minősül: a) a kormánytisztviselő neve, b) a kormánytisztviselő állampolgársága, c) a kormánytisztviselőt alkalmazó államigazgatási szerv neve, d) a c) pontban meghatározott szervnél a kormányzati szolgálati jogviszony kezdete, e) a kormánytisztviselő jelenlegi besorolása, besorolásának időpontja, f) a kormánytisztviselő munkakörének megnevezése és a betöltés időtartama, g) a kormánytisztviselő vezetői kinevezésének és megszűnésének időpontja, h) címadományozás adatai, i) a kormánytisztviselő illetménye. Mindezekre tekintettel tehát az önéletrajz másolata nem minősül közérdekű adatnak, sem pedig közérdekből nyilvános adatnak, így kérelmét nem tudjuk teljesíteni. Az életrajz teljes másolata azért sem adható ki, mivel az olyan személyes adatokat is tartalmaz, amelyek nem függnek össze közfeladata ellátásával (pl. lakcím) és azok nyilvánosságra hozatalát nem írja elő a törvény. Megjegyeznénk még, hogy a személyes adatok védelméről szintén az Info tv. rendelkezik".

 • Vadait "kitiltották" az ülésről

  november 05.szerda 10:54

  Vadai Ágnes független képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke - aki a bizottságnak nem tagja - röviddel az ülés kezdete után újságíróknak azt mondta, a testület fideszes tagjai "kitiltották" az ülésről, de kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra a tanácskozás  azon részének jegyzőkönyvét, amelyen a NAV-elnök és munkatarásainak kitiltási ügyét tárgyalták.

 • A PM már Lázár és Varga "fejét követeli"

  november 05.szerda 10:40

  "Vida Ildikó NAV elnök elismerte, hogy kitiltották az USA-ból. Köszönjük, ezt eddig is tudtuk. De most, hogy már hivatalosan is elismerte, tegye meg a jogállamban elvárható kötelező lépést, hogy azonnal lemond! És nem csak ö, hanem azok a felettesei is a kormányban, akik tudtak erről, és felügyelik a NAV-ot. Igen, Varga Mihály, Ön, és kollégája, Lázár János"- posztolta Facebook-üzenetében Szabó Tímea, a PM társelnöke.

 • LMP: Vida Ildikó nem maradhat a NAV élén

  november 05.szerda 10:37

  Az LMP szerint Vida Ildikó nem maradhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élén, a hivatalt pedig át kell világítani. Az ellenzéki párt társelnöke, Szél Bernadett az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy Vida Ildikó beismerése nem oldja meg a NAV egy éve tartó korrupciós botrányát. Érthetetlennek nevezte, hogy miért gondolta az adóhatóság vezetője, hogy "hetekig bujkálhat a kérdések elől, gyanúba sodorva az általa irányított intézményt".

  Szél Bernadett szerint Vida Ildikó nyilatkozata ugyanis több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol, többek között azt: kinek szólt Vida Ildikó a kormányból, és felszólítja-e Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter távozásra a NAV elnökét. "Ezek után nem egy újabb, két nap alatt lezavart belső vizsgálatra van szükség, hanem a NAV teljes átvilágítására, és a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására". Orbán Viktor miniszterelnöknek "pedig meg kell szólalnia azok után, hogy miniszterei folyamatosan hazudoztak a botrány kirobbanása óta" - áll az LMP közleményében.

 • A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatná Goodfriendet

  november 05.szerda 10:28

  Kurucz Éva kormányszóvivő ezekben a percekben Dr. Pálinkás József kormánybiztossal tartott közös sajtótájékoztatón, melynek végén a kutatással és innovációval kapcsolatosan senkinek nem volt kérdése, Vida Ildikóval kapcsolatosan annál több. A kormányszóvivő elmondta, a nemzetbiztonsági bizottság kezdeményezi az amerikai ügyvivő meghallgatását a kitiltási botrány kapcsán, hogy a bizottság előtt terjessze elő a bizonyítékokat.

  Kurucz azt is mondta, hogy Polt Péter szintén azért fordult az amerikai parlamenthez, hogy adják elő a bizonyítékokat a korrupciós vádak kapcsán. "Hiteles információkat, bizonyítékokat vár a kormány"- jelentette ki a kormányszóvivő, aki ezt követően minden kérdésre azt válaszolta, hogy "Vida Ildikó közvetlenül a Magyar Nemzetnek adott interjú előtt tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert" a kitiltásról.

 • Szóljon hozzá!

  november 05.szerda 10:26
 • Vida nem megy el a bizottsági meghallgatásra

  november 05.szerda 10:14

  Legalábbis ezt mondta az ATV Híradó stábjának a helyszínen tartózkodó Szél Bernadett.

  Egyelőre zárt ülést rendelt el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Az egyik napirendi pont lett volna Vida Ildikó NAV-elnök meghallgatása a kitiltási botrány kapcsán. A NAV elnökhelyettese, Varga Árpád viszont megérkezett, ám nem válaszolt semmilyen újságírói kérdésre, így arra sem, hogy esetleg ő is a kitiltottak között van-e. Varga mindössze annyit mondott, hogy "10 órára kellett jönnöm".

 • MSZP: mondjon le Vida Ildikó

  november 05.szerda 10:08

  Lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, miután a NAV-elnök elismerte, hogy az Egyesült Államokba való beutazását az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette.

  Tóbiás József szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, ha nem mond le az adóhivatal vezetője, akkor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie, hogy már ezen a napon se végezhessen munkát. Szólaljon meg az a kormánytag, aki az elmúlt két hétben tudott a NAV-elnök, illetve más köztisztviselők kitiltásáról, és közölje, kik érintettek még az ügyben - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint nem Vida Ildikónak kell vizsgálódnia, hanem őt kell vizsgálni.

 • NGM: az interjú előtt adott tájékoztatást Vida Vargának

  november 05.szerda 10:04

  "Az Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető miniszter a Magyar Nemzet interjújának mai megjelenése előtt tájékoztatást kapott Vida Ildikótól, a NAV elnökétől, az amerikai hatóságok – személyét érintő – intézkedéseiről"- közölte a tárca. "Mivel továbbra sem tudjuk, hogy az amerikai döntéshozók milyen konkrét ügy miatt korlátozták Vida Ildikó beutazását az USA-ba, az NGM várja azokat az amerikai információkat, ami alapján az adott ügyben is vizsgálatot tud indítani"- közölte Varga Mihály minisztériuma.

  Hozzáteszik: "az NGM utasítására a NAV tovább folytatja azt a már korábban megkezdett vizsgálatot, amelyet a Bunge Zrt. bejelentése alapján az adóhivatal az ÁFA-visszaélések ügyében indított. Mindent megteszünk az ügy alapos kivizsgálása érdekében"- olvasható a közleményben.

   

 • Együtt-PM: Orbán beavatkozása szükséges

  november 05.szerda 09:02

  "Az Együtt-PM Szövetség felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul váltsa le a beutazási botrányban érintett NAV-vezetőket! A kormány valljon színt: ha korábban tudtak Vida és társai kitiltásáról, miért hazudták azt, nem tudják, kik az érintettek? A legfőbb ügyész indítson eljárást az ügyben"- követeli a pártszövetség. Hozzáteszik: "Vida Ildikó mai nyilatkozata fontos, de korántsem elegendő lépés".

  "Az Együtt-PM úgy látja, a magyar társadalom bizalma jogosan rendült meg az állam intézményeiben, főként a NAV-ban. Szerintünk ez olyan szintre ért, hogy a kormányfő beavatkozása szükséges. A közbizalmat helyre kell állítani, hogy az adóhivatalra még csak a korrupció gyanúja se vetülhessen"- véli az Együtt-PM.

 • "Magyarországon nem hallunk felelősségre vonásról"

  november 05.szerda 08:52

  Az ideiglenes ügyvivő arról is beszélt, hogy az amerikai fél sosem kereste a konfliktus lehetőségét. „Az adott esetben az a közös érdekünk, hogy ne legyenek olyan köztisztviselők, akiknek közük van a korrupcióhoz. Magyarország azt állítja, hogy zéró toleranciát mutat a korrupcióval szemben, mi Amerikában ugyanezt valljuk. A mi érdekünk is az, hogy itt a vállalkozások stabil, nyílt, átlátható viszonyok között működhessenek”- magyarázta.

  Goodfriend szerint a magyar kormány kapott olyan információt a korrupciós ügyekben, amelyek alapján, ha akart volna, el tudott volna járni. „Minden országban akadnak korrupt tisztségviselők. Magyarország csak annyiban különbözik, hogy nem hallunk felelősségre vonásról, nem látjuk, hogy bíróság elé állítanák a vétkeseket. Elmaradnak a más országokban általában szokásos lépések, amikor konkrét ügyekre derül fény”- vélekedett az ideiglenes ügyvivő.

 • Goodfriend: változott a kitiltottak száma

  november 05.szerda 08:51

  Változhat a hat kitiltott személy száma- közölte a Népszabadsággal André Goodfriend, az amerikai nagykövetséget vezető ideiglenes ügyvivő. Arra a kérdésre, hogy a szám már változott-e, a diplomata úgy felelt: „nem a 7750-es elnöki proklamáció alapján”.

  andré goodfriendAndré Goodfriend

  Goodfriend szerint „mindenféle okai lehetnek, ha valakit nem engedünk be. Akár az érintett hivatalos személyek száma is változhat, de nem ugyanabból az okból, mint a „hatoknál".

 • Liberálisok: Orbán azonnal menessze Vida Ildikót

  november 05.szerda 08:29

  "Teljesen nyilvánvaló, milyen hatást gyakorol az adófizetési morálra, ha az adóhatóság elnökét vádolják gazdasági bűncselekményekkel. Magyarország elemi érdeke, hogy ilyen személy egyetlen percig se tölthesse be a NAV elnöki tisztséget, és más állami feladatot se láthasson el"- közölte a Magyar Liberális Párt. Fodor Gáborék felszólítják Vida Ildikót, hogy azonnal mondjon le tisztségéről, "amennyiben pedig ezt nem teszi, Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége meneszteni az adóhatóság korrupciógyanúba keveredett elnökét".

  "Távozniuk kell azoknak az érintetteknek is a NAV-tól, akiket Vida Ildikó egyelőre név nélkül, munkatársaiként emleget, s akik szintén a kitiltottak listáján szerepelnek"- áll a közleményben. Hozzáteszik: "a Liberálisok várják a kormánytól, különösen a nemzetgazdasági minisztertől a magyarázatot arra: miért tagadták, hogy tudják kik szerepelnek a listán, holott most Vida Ildikó elismerte, hogy tájékoztatást adott a kormánynak kitiltásáról".

 • Szóljon hozzá!

  november 05.szerda 08:23
 • Vida: nem nyilatkozom

  november 05.szerda 07:57

  Az RTL Klub még október 22-én, Ausztriában érte utol a NAV elnökét, aki azonban érdemi információval nem gazdagította az addig megszerezhető ismereteket az amerikai kitiltás ügyben. Nem erősített meg, nem cáfolt.

  Amit viszont megtudhattunk tőle:

  „Nem nyilatkozom, hagyjon békén, legyen szíves!”

  „Nem tudok senkiről, nem kérdeztem a kollégáimat és ezután sem fogom kérdezni.”

  „Szabadságra, semmi közük hozzá, ez az én magánügyem, hogy hová utazom”    

  „Továbbra is eldöntöttük, hogy nem nyilatkozunk az ügyben, mert nem akarunk ilyen politikai csatározások része lenni.”

 • Így kezdődött

  november 05.szerda 07:53

 • Lázár: a kormánynak nincs hiteles információja a kitiltottak személyéről

  november 05.szerda 07:51

  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október 22-én az ATV kérdésére elmondta, a magyar kormánynak nincs hiteles információja arra nézve, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból. Kérdésre válaszolva megerősítette, az ügyről nem beszéltek Vida Ildikóval, a NAV elnökével.

 • Szijjártó: konkrét neveket és hiteles információt nem kaptunk

  november 05.szerda 07:47

  A magyar külügyminiszter Washingtonban nyilatkozott az ATV-nek a kitiltási botrány kapcsán. Szijjártó október 22-én arról beszélt, hogy a kormány konkrét neveket és hiteles információt még nem kapott az amerikai féltől, ezt ő is jelezte amerikai tárgyalópartnere felé Washingtonban.

 • Lázár: a kormány nem tudja, kiket tiltottak ki

  november 05.szerda 07:39

  Vida Ildikó állításával némiképp szemben áll az, amiről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt még október 20-án, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

  Lázár azt mondta, a kormány nem tudja, kiket tiltottak ki.

 • Rogán: ha nincsenek bizonyítékok, provokáció a kitiltás

  november 05.szerda 07:33

  Október 19-én Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az ATV Szabad szemmel című műsorában a NAV esetleges érintettsége kapcsán magyarázatként kifejtette: a NAV vonta meg a norvég civil alap magyarországi lebonyolítója, az Ökotárs Alapítvány adószámát, márpedig Norvégia az Egyesült Államokban a Clinton-alapítvány fontos támogatója, a Clinton-alapítvány pedig fontos a demokratáknak, és most a demokraták vannak kormányon az Egyesült Államokban.

  Hangsúlyozta azonban, szeretné, ha nem ez lenne a magyarázat, de ez csak akkor derül ki, ha az Egyesült Államok előtárja információit.

 • Orbán nem válaszolt

  november 05.szerda 07:32

  Október 21-én megpróbáltuk Orbán Viktort is megkérdezni, tudja-e, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból. A miniszterelnök meghallgatta a kérdést, de nem válaszolt.

 • Nem árulja el a többiek nevét

  november 05.szerda 07:20

  A NAV elnökétől azt is megkérdezték, kik vannak még rajta a listán az adóhatóság munkatársai közül. "A többieket nem szeretném megnevezni. Én vagyok a NAV elnöke, s ha egy ilyen aljas támadás ér minket, akkor az én feladatom, hogy megvédjem a munkatársaimat és persze magamat is"- válaszolta.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók