Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-04 12:55:00

A norvég miniszter nem fogadja el Lázár meghívását

A Norvég Civil Támogatási Alap felhasználása ügyében indított norvég vizsgálat november végére zárulhat le. Az eredményeket nyilvánosságra hozzák, így azokhoz bárki hozzáférhet - mondta Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet újságíróknak kedden. A diplomata egy a norvég nagykövetségen rendezett sajtótájékoztató után beszélt erről.

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban közölte, meghívják a norvég kormány illetékeseit a helyzet rendezésére, a nagykövet kijelentette, az illetékes norvég miniszter nem fogadta el a meghívást.

A saját vizsgálatukat veszik figyelembe

Tove Skarstein azt mondta, bár ismerik az ügyben született Kehi-jelentést, a saját vizsgálatukat veszik majd figyelembe. Senki sem bűnös, amíg a bűnössége be nem bizonyosodik - tette hozzá.

A nagykövet úgy vélte, bár az ügy kedvezőtlen hatással van a magyar-norvég kapcsolatokra, mindkét ország tisztában van vele, hogy ez nem járhat hátrányos következményekkel a két ország közötti együttműködés minden más területére. A diplomata a kétoldalú kapcsolatok fontos területeiként nevezte meg az oktatást, a kultúrát és a turizmust, továbbá arra is kitért, hogy a két ország szövetséges a NATO-ban.

A norvég nagykövet október elején az ATV-ben azt mondta, ők továbbra is nyitottak a megegyezésre, de a labda a magyar fél oldalán pattog.

Tisztes munka és háromoldalú párbeszéd

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Tisztes munka és háromoldalú párbeszéd elnevezésű programról. Ez volt az első program a norvég alap jelenlegi támogatási időszakában, amely elindult, és az egyetlen, amely kiterjed mindegyik kedvezményezett államra.

A program munkaadói és munkavállalói szervezetek, valamint a Norvég Vállalkozások Szövetsége együttműködésében, a norvég alap támogatásával valósult meg.

Knut Ringstad, az Innovation Norway gazdaságfejlesztési szervezet munkatársa elmondta: a program célja a társadalmi párbeszéd norvég modelljének megismertetése. A hamarosan lezáruló kezdeményezés valódi sikertörténet, és a kétoldalú kapcsolatépítést is segíti - vélekedett.

Tove Skarstein közölte: ez a program is mutatja, hogy a norvég alap nem csak az Ökotársról szól. A projekt jó példa arra, hogy milyen fontos társadalmi hozzájárulást érhetnek el egy ilyen programmal - fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón Gál Rezső, a Liga Szakszervezetek társelnöke szintén eredményesnek ítélte a programot, és úgy látja, a projekt hozzájárult a magyarországi párbeszéd újraélesztéséhez.

Nem sok hitelt adnak a Kehi-jelentésnek

Ahogy beszámoltunk róla, pénteken Oslóban Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter a külföldi sajtó képviselőivel tartott találkozóján kijelentette: "ameddig csak lehet, folytatjuk a civil szervezetek támogatását", egyúttal kárhoztatta a jelenlegi magyarországi, szerinte "tekintélyelvű, mélyen aggasztó tendenciákat". Közölte, hogy országa "nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek". "Világossá tettük, hogy az ellenőrzés az adományozó feladata" - mondta, hozzátéve, hogy ez az ellenőrzés jelenleg folyamatban van.

"Azt gondoljuk, hogy ez kihívás az Európai Unió, az EU alapvető értékei és elvei felé, és az EU-nak válaszolnia kell erre" - jelentette ki a Kehi-jelentésről szólva a norvég miniszter, akinek országa nem tagja az EU-nak.

Feljelentések

A Kehi a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban a Kehi szerint felmerül a hűtlen kezelés és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja, ami miatt a hivatal ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

A vizsgált 55 kedvezményezett közül 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között. A jelentés szerint többször előfordult, hogy az Ökotárs Alapítvány olyan szervezeteket részesített támogatásban, amelyek vezetői valamelyik politikai párthoz köthetők.

Meghívás a norvég miniszternek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatta a budapesti norvég nagykövetet a vizsgálat eredményéről, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig Magyarországra hívta Norvégia illetékes miniszterét, hogy új megállapodás megkötéséről tárgyaljanak, miután a vizsgálat azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végző Ökotárs és más alapítványok "visszaéltek a norvég kormány bizalmával".

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink