Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-04 06:45:00

Jeszenszky: Lázár úgy érezte, érdemes egy meccset vívni Norvégiával

A norvég nagyköveti posztról nem hívtak vissza, nem küldtek el, nem utasítottak ki, egyszerűen nem tudtam folytatni, amiért kiküldtek, hogy a viszony még jobb legyen a két ország között – ezt Jeszenszky Géza mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A volt oslói magyar nagykövet szerint ő úgy ment ki Norvégiába, hogy ez egy rokonszenves ország, amelyiktől sokat tanulhatunk. A volt külügyminiszter kijelentette: nem elege lett, hanem úgy látta, hogy nem tudja előmozdítani a norvég-magyar vita rendeződését. Hozzátette: a kormány döntése, hogy egy bizonyos ügyet elindít, és azt ki viszi véghez.

Én nem kaptam megbízást, hogy ezt az ügyet rendezzem - fogalmazott. Jeszenszky Géza elmondta: Lázár János úgy gondolta, érdemes egy meccset vívni a Norvég Alapok ügyében, ezzel kapcsolatban volt egy véleményem, amit meghallgatott a kormány és részben igazat is adott nekem.

A volt nagykövet közölte: amikor behívatták a norvégok, szívélyesen közölték, hogy továbbítsa a norvég álláspontot a magyar kormány felé. Hozzátette: a norvégok azt mondták, az Ökotárs elleni vizsgálat elindítása ellentétes a két ország által kötött szerződéssel. Én ezt továbbítottam, de ennek ellenére megindult a vizsgálat, a norvégok ezt vették nagyon rossz néven - magyarázta.

A volt külügyminiszter kijelentette: sajnálatosnak tartja, hogy a kormány nem kérte ki érdemben a véleményét a kérdésben. Jeszenszky Géza elmondta: azt tartotta volna szerencsésnek, ha egyeztetnek az eljárásról és diplomáciai csatornákra terelik a vitát. A volt oslói nagykövet szerint elbeszélt egymás mellett a két fél.

A magyar-amerikai kapcsolatok megromlásával kapcsolatban azt mondta: ezen is könnyű volna átlépni, ha nem csinálnánk ebből presztízskérdést. Jeszenszky Géza úgy véli, megoldás lehetne, ha a korrupcióval meggyanúsított magyar személyek Amerikában pert indítanának, mert így fény derülne arra, hogy kikről van szó. A volt külügyminiszter kijelentette: a kormánynak le kellene számolnia a holdudvarában lévő korrupcióval, hiszen korábban ez volt az egyik célkitűzése.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink