Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-03 11:01:00

Gyöngyösi Márton megfigyelő volt a szakadár választásokon, átvilágítanák

Az Együtt-PM Szövetség szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent Gyöngyösi Márton, a külügyi bizottság jobbikos alelnöke személye. A pártszövetség szerint Gyöngyösi orosz érdekeket képvisel, ezt bizonyítja a hétvégi donyecki útja.

Mint ismeretes, Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke megfigyelőként részt vett a délkelet-ukrajnai szakadár megyékben tartott választásokon. Ahogy beszámoltunk róla, Moszkva ugyan tiszteletben tartja a Donyeckben és Luhanszkban élők véleménynyilvánítását, Washington és Brüsszel közölte, hogy a szavazás alkotmányellenes volt.

„Az Együtt-PM Szövetség szerint a jobbikos politikusok nem a magyar, hanem az orosz nemzeti érdeket képviselik, ezzel pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A pártszövetség ezért ismét benyújtja korábbi törvényjavaslatát, mely a nemzetbiztonsági törvényt úgy módosítaná, hogy a külügyi bizottság minden tagjának kötelezően át kelljen esnie a legszigorúbb nemzetbiztonsági átvilágításon”- közölte a pártszövetség: Hozzáteszik: „derüljön végre ki: a Jobbik, miközben retorikájában kardcsörgetve magyarkodik, idegen érdekeket képvisel”. Internetes portálok szerint egyébként Gyöngyösivel tartott Szaniszló Adrienn jobbikos politikus is.

Nemkívánatos személyek

Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) nemkívánatos személynek nyilvánít minden olyan külföldi állampolgárt, aki a hét végén megfigyelőként részt vett a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságokban rendezett "parlamenti és elnökválasztáson" - közölte az SZBU hétfőn.

Az SZBU és az ukrán belügyminisztérium a nyilatkozatban - amelyről az APA osztrák hírügynökség számolt be - az ukrán állampolgárok ellen elkövetett "nagyszabású bűncselekménynek" nyilvánította a Donyeck és Luhanszk megyei választásokat. A dokumentum szerint a térségben a terror, megfélemlítés, nyomásgyakorlás, megvesztegetés, továbbá kényszermunka és emberrablások számos esetét dokumentálták. "Mindez a külföldi álmegfigyelők támogatásával zajlott, akiket vagy már nemkívánatos személynek nyilvánítottak, vagy azzá fognak nyilvánítani" - írta az SZBU. Tevékenységüket az ukrán hatóságok "felkelők és terroristák illegális támogatásának" minősítik.

Anton Sehovcov, a szélsőjobboldali szervezetek ukrán szakértője szombaton blogjában közzétett egy listát a választásokon részt vevő nemzetközi megfigyelőkről, amelyen 33 név szerepel. Köztük van az osztrák "reformkonzervatív" Ewald Stadler, korábbi európai parlamenti képviselő, a Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), majd az abból kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) volt tagja, továbbá Fabrizio Bertot, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő Hajrá Olaszország (Forza Italia) pártjának korábbi EP-képviselője, Frank Creyelman, a radikális jobboldali belgiumi Flamand Érdek (Vlaams Belang) képviselője és Mateusz Piskorski, az Önvédelem (Samoobrona) radikális lengyel parasztpárt tagja. Az utóbbi három politikus már eddig is rajta volt az ukrán tilalmi listán, minthogy márciusban megfigyelőként részt vettek a Krím félsziget orosz elcsatolását szentesítő népszavazáson is. Az Ukrajnából már kitiltott politikusokat a büntetőintézkedés nem akadályozta a választásokra való eljutásban. A külföldi választási megfigyelők általában Moszkván és a dél-oroszországi Rosztov-na-Donun keresztül jutottak el Donyeckbe.

Az Index szerint kitilthatják Gyöngyösit Ukrajnából

Az Index hírportál hétfőn arról írt, hogy Gyöngyösi Mártont kitiltják Ukrajnából, amiért a jobbikos képviselő az ukrán határellenőrzést "megkerülve", Moszkvából utazott Kelet-Ukrajnába, hogy ott megfigyelőként részt vegyen a szeparatisták választásán.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink