Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-31 19:40:00

Válaszúton a netadó-ellenes mozgalom

Alig fél óra alatt véget ért a netadó visszavonását ünneplő / az igazából nem visszavont internetadó ellen tiltakozó József nádor téri tüntetés. A résztvevők joggal ünnepelték sikerüket, de riasztó jelek is mutatkoztak ezen a péntek estén a József nádor téren.

Az ATV és az atv.hu helyszíni tudósítói szerint több ezren vettek részt az egy héten belüli harmadik, internetadó-ügyben megszervezett tüntetésen. Ezen az estén kevesebben voltak, és a résztvevők átlagéletkora lényegesen magasabbnak tűnt, mint vasárnap és kedden. Az is tény, hogy ez volt a legrövidebb idő (konkrétan 9 óra) alatt megszervezett demonstráció a három közül, és a nap folyamán bizonytalannak tűnt az is, hogy a Százezren az internetadó ellen Facebook-oldal létrehozói miért is hirdették meg a mai eseményt.

1.    Talán azért, hogy az előző két demonstráció győzelmét megünnepeljék, hiszen Orbán Viktor végeredményben meghátrált a vasárnapi és keddi tüntetések nyomán?
2.    Vagy azért, mert egyetlen szavát se hiszik el a miniszterelnöknek, sőt, a reggeli Orbán-interjú után szilárd meggyőződésükké vált, hogy „valamilyen formában” biztosan lesz netadó?

A nap folyamán többször változott a szervezők narratívája az esti tüntetéssel kapcsolatban: a miniszterelnöki bejelentés után ünnepelni hívták a Százezren az internetadó ellen! Facebook-oldallájkolóit, de később – főleg Deutsch Tamás főnemzetikonzultálóvá történő előléptetése nyomán – a rendezvény ünneplés helyett újabb, immár a harmadik internetadó-ellenes tüntetéssé alakult át. A helyszínen azonban Gulyás Balázs és Füzessi Károly, a demonstráció szervezői mégis az ünneplésre helyezték a hangsúlyt.

A szervezők joggal lehettek elégedettek – békés utcai megmozdulás a taxisblokád óta először bírt ilyen gyorsan jobb belátásra magyar kormányt.

Annál rosszabb hír, hogy Gulyás, Várady Zsolt iwiw-alapító és Füzessi Károly a jelek szerint nem érik be az internetadós sikerrel, hanem egyfajta mozgalom csírájaként tekintenek a netadó által megmozdított tömegre. Az pedig különösen riasztó, hogy Füzessi Károly szerint a most összegyűltek hivatottak megmondani, mi lenne „a társadalom valódi érdeke”. Még nem dőlt el, hogy a netadó-ellenes tiltakozás elindul-e az elmillásodás útján, de az előjelek ez alapján a péntek este alapján borúsabbak, mint amilyennek vasárnap vagy kedden este tűntek.

Az eseményről készült percről percre tudósításunkat ide kattintva tekintheti meg.

További belföldi híreink