Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-31 20:24:00

Norvégia folytatja a civilek támogatását

Norvégia pénteken kifejezte azt a szándékát, hogy tovább folytatja a magyar civil szervezetek támogatását, annak ellenére, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében az elmúlt napokban lezárult és nyilvánosságra hozott vizsgálata számos szabálytalanságot állapított meg a pályázati pénzek elosztásában.

Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter pénteken Oslóban a külföldi sajtó képviselőivel tartott találkozóján kijelentette: "ameddig csak lehet, folytatjuk a civil szervezetek támogatását", egyúttal kárhoztatta a jelenlegi magyarországi, szerinte "tekintélyelvű, mélyen aggasztó tendenciákat".

Közölte, hogy országa "nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek".

"Világossá tettük, hogy az ellenőrzés az adományozó feladata" - mondta, hozzátéve, hogy ez az ellenőrzés jelenleg folyamatban van.

"Azt gondoljuk, hogy ez kihívás az Európai Unió, az EU alapvető értékei és elvei felé, és az EU-nak válaszolnia kell erre" - jelentette ki a Kehi-jelentésről szólva a norvég miniszter, akinek országa nem tagja az EU-nak.

A Kehi a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban a Kehi szerint felmerül a hűtlen kezelés és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja, ami miatt a hivatal ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

A vizsgált 55 kedvezményezett közül 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között. A jelentés szerint többször előfordult, hogy az Ökotárs Alapítvány olyan szervezeteket részesített támogatásban, amelyek vezetői valamelyik politikai párthoz köthetők.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatta a budapesti norvég nagykövetet a vizsgálat eredményéről, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig Magyarországra hívta Norvégia illetékes miniszterét, hogy új megállapodás megkötéséről tárgyaljanak, miután a vizsgálat azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végző Ökotárs és más alapítványok "visszaéltek a norvég kormány bizalmával".

A norvég kormány a magyarországi nagykövetség honlapján azt közölte, hogy nem fogadja el a Kehi vizsgálatát, és független vizsgálatot követel. A közlemény szerint, miután Magyarország egyoldalúan megszegte a megállapodásokat, Norvégia májusban úgy döntött, hogy felfüggeszti a pénzek kifizetését, kivéve azoknak a programoknak a finanszírozását, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, vagyis a Norvég Civil Támogatási Alapét és az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz nevű programét.

A norvég kormány véleménye szerint a Kehi-vizsgálat önmagában is megszegi a megállapodásokat, mert nincs szó magyar költségvetési pénzekről, és az adományozók nem fogadnak el semmilyen tárgyalást ennek a jelentésnek alapján, hanem értékelésüket a civil alap és egy független vizsgálat eredményeire alapozva fogják megtenni.

A dokumentum szerint a magyar kormány intézkedései az Ökotárs Alapítvány ellen a civil társadalom függetlensége iránti tisztelet "aggasztó hiányát" tanúsítják. A norvég fél véleménye szerint a magyar kormány kihívást intézett az európai együttműködés alapját jelentő alapvető demokratikus értékek felé.

A norvég kormány szerint Magyarországnak ugyanúgy be kell tartania a megállapodásokat, mint a többi, támogatásban részesülő 15 országnak. A kifizetések felfüggesztését ezért csak akkor fogják feloldani, ha megoldódik az alapok kezelésének kérdése, és a civil alap kezelője a megállapodásokban rögzített szabályok szerint működhet.

Mihelyt a magyar kormány kifejezi készségét a nyitott kérdések megoldására, beleértve a civil alap kielégítő rendezését, Norvégia hajlandó felújítani a tárgyalásokat a megállapodások keretein belüli megoldás megtalálása érdekében - fejeződik meg a norvég kormány nyilatkozata.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink