Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-29 08:43:00

Megszólalt a NAV: a korrupciót tagadják, a kitiltásokat nem

Múlt héten küldtünk írásban kérdéseket a NAV-nak az amerikai beutazási tilalom kapcsán. Az adóhatóság most válaszolt.

A NAV-nál arról érdeklődtünk, hogy amennyiben a sajtóhírek igazak és tényleg megvonták a beutazási engedélyét az Egyesült Államokba NAV-os vezetőknek, akkor milyen tájékoztatási kötelezettsége van az érintett vezetőknek, amennyiben egy osztályvezető az érintett lenne, kit köteles tájékoztatni az őt ért efféle határozatról? A Vida Ildikó NAV-elnökkel kapcsolatban megjelent hírekről szintén megkérdeztük az adóhatóságot, arra voltunk kíváncsiak, ő kit lenne köteles tájékoztatni egy ilyen ügyben.

Azt is megkérdeztük, hogy az adóhatóság miért nem reagált az elmúlt hetekben napvilágot látott hírekre, miközben például a szintén hírbe hozott Habony Árpád és a Századvég szinte azonnal tagadták érintettségüket.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a nyilvánosság mikor értesülhet a NAV-ot esetlegesen érintő kitiltási ügy kérdéseiről, illetve feltettük azt a kérdést is, hogy a Miniszterelnökség kérdése megérkezett-e már az adóhatósághoz, ugyanis Lázár János korábban azt mondta, nem tudnak semmit Vida Ildikó, vagy más NAV-vezető érintettségéről a kitiltási ügyben, de meg fogják kérdezni.

Mindezekre a kérdésekre a NAV így válaszolt:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, elnökhelyettesei és vezető beosztású tisztviselői visszautasítják a velük kapcsolatban terjesztett korrupciós vádakat. A NAV nem kíván politikai csatározások részese lenni. Egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egyesek tényként kezelnek minden alapot nélkülöző kijelentéseket vagy sugalmazásokat, és ezt arra használják fel, hogy a NAV-ot ellehetetlenítsék, és az adómorált rombolják.

A  Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bűnüldözés és a korrupció elleni harc egyik legfontosabb intézménye. Nem felel meg a valóságnak, hogy ne lennének büntetőjogi következményei a költségvetést súlyosan megkárosító bűnszervezetek áfacsalásainak. Minden, a NAV látókörébe került áfacsalással kapcsolatban eredményes ellenőrzések, büntető eljárások indultak az elmúlt években, és ilyen jellegű felderítések jelenleg is folyamatban vannak. Az eredmények uniós összehasonlításban is megállják a helyüket. A NAV ahogy eddig, úgy a jövőben is nyilvánosságra hozza az államnak és a tisztességes adófizetőknek kárt okozó szervezetek leleplezéséről szóló híreket. A NAV bízik abban, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében a sajtó munkatársai az alaptalan vádak mellett a feketegazdaság elleni fellépés eredményeiről is beszámolnak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Szóljon hozzá:

Ajánlom

További belföldi híreink