Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-29 06:37:00

Füzet rejtheti a milliárdos áfacsalás részleteit

Februárban titokzatos körülmények között eltűnt egy szlovákiai magyar biokémikus. A férfi előzőleg azt írta feleségének, hogy milliárdos adócsalást leplezett le.

Dömény Zoltán Szlovákiában egy kereskedelmi cég tulajdonosaként gabonakereskedelemmel foglalkozott, éveken keresztül nagy mennyiségben kereskedett olajos magvakkal.  Az üzletember egyik munkatársa úgy informálta az atv.hu-t, hogy Dömény tavaly nyáron a szlovák és a magyar rendőrséghez is eljuttatott olyan iratokat, melyekben nagyméretű áfacsalásra figyelmeztette a hatóságokat. Ezt követően állítólag több vonalon is zsarolni kezdték. Dömény egykori kollégája szerint 18 milliárd forintos feltételezett kárról van szó, ami megoszlik Szlovákia és Magyarország között. (Összehasonlításképpen: Varga Mihály múlt szerdán egy 2 milliárdos csalásról tartott trendkívüli sajtótájékoztatót.)   

Furcsa eltűnés

Fél évvel a bejelentést követően, 2014. február 4-én Dömény Zoltán eltűnt. Gépkocsiját Komárom közelében találták meg. Az ügyről az Index írt bővebben, a lap szerint a férfi a Duna töltésnél hagyott autójában búcsúlevelet hagyott hátra. A levél létezését az Indexnek Dömény felesége is megerősítette. Arról is beszélt, hogy a rendőrség nem mond neki semmit, így nem tudja, mi lehet a férjével. Tény, hogy a férfi holttestét a mai napig nem találták meg. Egyes feltételezések szerint megjátszott eltűnésről is szó lehet.

dömény zoltán (fotó: ujszo.com)Dömény Zoltán (fotó: ujszo.com)

Dömény eltűnése azért is érdekes, mert a vállalkozót a portál szerint korábban – a rejtélyes körülmények között egy rendőrautóban elhunyt – Welsz Tamás is legalább háromszor felkereste. Az egyik találkozón Welsszel volt egy másik szlovákiai vállalkozó, B. Gyula is. Ez utóbbi férfit március 17-én fogta el a szlovák rendőrség egy 1,6 millió eurós – 480 millió forintos – áfa csalási ügy nyomozásakor. A rajtaütéskor bizonylatokat, iratokat, adathordozókat foglaltak le. B. Gyulát előzetes letartóztatásba helyezték, de néhány nappal később a vizsgálati fogságban elhunyt.

Titkokat rejtő füzet

Később az üzletember felesége talált egy füzetet, amelyben férje leírta az adócsalás körülményeit. A füzet cégneveket, átadási helyeket és az üzletek hátterében álló személyek neveit is tartalmazza. Dömény felesége szeptemberben feljelentést tett üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt a NAV Bűnügyi főigazgatóságán, illetve a Központi Nyomozó főügyészségen. A feljelentés mellékletében csatolták a füzet szlovák és magyar nyelvű írásainak fénymásolatát, mert szerintük a füzet tartalma miatt vélelmezhető, hogy több szlovák és magyar gazdasági társaság (a nevüket konkrétan közölték) „átverte” a magyar államot.

2012 karácsony írt füzetben a férj arra kéri az olvasót, hogy amennyiben vele, vagy a családjával történne valami, a dokumentumot küldjék el a bűnüldöző szerveknek. A férfi eltűnése után a felesége találta meg az iratot, és át is adta a rendőrségnek. A füzetben egyébként Dömény maga írja azt, hogy ő tulajdonképpen „egy bűnöző, aki egy élő ember”, akinek családja van, aki „bajt hozott és lehet, hogy még nagyobb bajt hoz rájuk”. Ezt követően részletesen leírja, milyen cégeken keresztül kötöttek különböző fiktív üzleteket. Az egyik részben azt is tudatja, hogy kriminálpszichológushoz küldték. A füzet első olvasásra komoly bizonyítéknak tűnik, más nézőpontból azonban egy paranoiás ember zaklatott magyarázkodásának is tűnhet. 

A leírtakat sokszor nehéz követni, de annyi kiderül, hogy a különféle takarmányokat, szójadarát, olajrepcét és napraforgómagot Magyarország és Szlovákia között utaztatták, volt, hogy a teherautóról leszedték a rendszámot, és úgy küldték vissza Magyarországra. Eközben hamis szállítóleveleket állítottak ki, a forgalmi adót pedig visszaigényeltek.    

Dömény Zoltán felesége arról tájékoztatta az atv.hu-t, hogy Budapesten tették a feljelentést, amiről mindössze annyi információja van, hogy azt a győriekhez továbbították. „Sem engem, sem az ügyvédemet ez idáig nem kerestek fel, és nem is érkezett részükről válasz” – fogalmazott Kovács Anita, az eltűnt üzletember felesége.   

Megkeresésünkre az asszony ügyvédje megerősítette a fenti információkat, vagyis hogy a feljelentés a magyar hatóságoknál van, ám további információval nem tudott szolgálni. „Én lennék a legboldogabb, ha tudnám”, felelte az ügyvéd arra a kérdésre, hogy szerinte életben van-e Dömény Zoltán.  

Szóljon hozzá:


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink