Itthon

"Magyarország aggodalomra ad okot" Percről percre a német miniszterrel

Nem érti az internetadót
október. 27. hétfő 18:13

"Nem értem, hogy a magyar kormány miért kezdeményezte az internetadót. Ez korlátozza az emberek nyilvános vélemény nyilvánítását, ami elfogadhatatlan” - mondta a miniszter az atv.hu újabb kérdésére. Hozzátette, nem ismeri a jogszabály részleteit, de neki nem szimpatikus a kezdeményezés.

Az utcán kell a kormányt kritizálni
október. 27. hétfő 18:09

"Szeretem, ha fiatalok és a civilek kifejezik a véleményüket. Az emberek ne a konyhában kritizáják a kormányukat, ennek a helye az utcán van - mondta a miniszter az atv.hu kérdésére a vasárnapi tüntetéssel kapcsolatban.  

A vita hiánya a szélsőjobbot erősíti
október. 27. hétfő 18:04

"A nyilvános vita tudja a legnagyobb nyomást gyakorolni a kormányra - ez a nyitott demokrácia alapja." A német Európa-ügyi miniszter szerint ha elnyomják a fiatal generáció hangját, azzal a szélsőjobb erősödhet meg, mint ahogy az Görögországban is történt.

 

Téved a kormány
október. 27. hétfő 17:57

"A magyar kormány téved amikor azt gondolja, hogy Berlinnel kell jóban lennie, mert onnan támogatásra számíthat, miközben Brüsszellel konfliktusban áll." A miniszter azt várja Magyarországtól, hogy ne csak a néppárti támogatásra számítson, hanem "beszéljen őszintén a problémáiról, mert Németország meg akarja érteni a budapesti aggodalmakat is." 

 

Előjön a kitiltási botrány
október. 27. hétfő 17:52

Kérdés: Mi a következménye az amerikai szankcióknak? A szankciók nem az EU megoldási módjai, ezek csak kétoldalú konfliktusok megoldására szolágának. De az EU-nak másfajta politikai választ kell találnia a problémákra. “Számunkra is elfogadhatatlana korrupció egy európai országban” - mondja a miniszter, aki nem akarja kommentálni az amerikai lépéseket.

 

Szeretnék elkerülni a szankciókat
október. 27. hétfő 17:40

Novemberben újabb vitát kezdeményeznek arról, hogyan valósulhatnak meg az alapvető értékekek az unió minden országában. Szeretnék elkerülni a szankciókat és a 7.cikkely alkalmazását. Kompromisszumra szeretnének jutni, és ehhez kéri a civil közösségek és szervezetek segítségét.

 

Jönnek a kérdések
október. 27. hétfő 17:33

A rövid bevezető után újságírói kérdésekre kezd válaszolni a miniszter: Mit akar Németország tenni a szabadságjogok védelmében Magyarszágon? 

 

Szavazati jog megvonva?
október. 27. hétfő 17:27

Magyaroszág sok aggodalomra adott okot az elmúlt időben: a demokrácia gyakorlati megvalósulását fenyegeti például a média korlátozása. A miniszrer megemlíti a 7. cikkelyt, amely a szavazi jog megvonását jelenti. “Ez egy tagálam elszigetelődését jelentené” - figyelmeztet. 

 

Sikertörténetként indult
október. 27. hétfő 17:22

1989-ben sikertöténetként kezdődött Magyország csatlakozása Európához. Azóta válságokon ment át Európa, de az alapvető értékeinket - köztük a szólászabadságot - nem adhatjuk fel a nehézségek között sem.

 

Demokrácia erősítés? Budapest!
október. 27. hétfő 17:21

Michael Roth felelős a német kormányban minden európai uniós kérdésért, és ő képviseli Németországot Brüsszel felé. Ma esti sajtóbeszélgetésének témája: Hogyan lehet a demokráciát erősíteni Európában? A miniszter szerint most Budapest a legaktuálisabb hely ennek a témának a megvitatására.