Itthon

Korrupció, jogállam, sajtószabadság, civilek: ezek aggasztják Amerikát

Csak a magyar katonákkal elégedett Amerika
október. 24. péntek 18:44

Az esemény után, a fenti címmel közölt teljes összefoglalónkat itt olvashatja.

Itt a vége...
október. 24. péntek 15:24

Véget ért a sajttáj.

A sajtó nem enged
október. 24. péntek 15:23

Az újságírók lassan másfél órája faggatják az ügyvivőt. Az utolsónak kérdező FPA után már ketten kérdeztek.

Az ügyvivő nem beszélhet a részletekről
október. 24. péntek 15:17

Az amerikai ügyvivő kijelentette: „A Külügyminisztériumot hat főről tájékoztattuk. Arról nem beszélhetek, hogy a kitiltott személyek közül fellebbezett-e valaki a döntés ellen”.

Nem mindenkivel tudtak személyesen beszélni
október. 24. péntek 15:13

Goodfriend: először a kormányt értesítették, utána telefonon az érintetteket. Nem mindenkivel tudtak személyesen beszélni.

A vízumtilalom csak a magánutakra vonatkozik
október. 24. péntek 15:12
Csalódást okozott a kormány
október. 24. péntek 15:11

Szerintük a korrupció környezete az érdekes, és hogy a már korábban is rendelkezésére álló információk alapján mit teszünk a korrupció üldözéséért és felszámolásáért, e téren pedig a kormány csalódást okozott.

Az ügyvivő megerősítette, hogy nem pusztán a korrupcióról van szó: a közügyek átláthatósága, a jogállam működése, a fenntarthatóság, a sajtószabadság, a civil társadalom ügye is aggodalomra ad okot. Magyarország 56-ban a szabadságvágyával tűnt ki, a szabadság élharcosából azonban mostanra visszacsúszott.

Elégedettek Magyarországgal
október. 24. péntek 15:10

Az atv.hu kérdésére az amerikai ügyvivő válaszolt: igen, a Pentagon is értékelte Magyarországot. Katonai téren elégedettek az országgal, mint szövetségessel. Az Egyesült Államok meg akarja tartani Magyarországot a NATO-ban, ezért figyelmeztet a közös értékekre.

Együttműködnének az országgal
október. 24. péntek 15:10

Az Egyesült Államok szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció visszaszorításában - mondta André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Az amerikai diplomata kiemelte: onnan, hogy megpróbálják kitalálni, kiket érint az amerikai beutazási tilalom, el kellene mozdulni a felé, miként tudna a két ország szövetségesként együttműködni a korrupció elleni harcban. André Goodfriend hangsúlyozta: a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései, hanem az érintettek tevékenysége miatt rendelték el, ezért a magyar kormánytól nem várnak semmilyen lépést az ügyben.

Szijjártónak lehet listája?
október. 24. péntek 15:08

Goodfriend: Ha Szijjartó Péter kapott feladat listát Washingtontól, akkor annak a tartalmát a külügyminiszter ismeri.