Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-23 08:07:00

Norvég Alap: tájékoztatták a norvég nagykövetet a vizsgálat eredményéről

Tájékoztatta Tove Skarsteint, a Norvég Királyság nagykövetét a Kormányzati és Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Norvég Civil Támogatási Alap ügyében folytatott vizsgálat eredményéről szerdán Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, és egyben átnyújtotta a dokumentáció angol nyelvű leiratát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szabó László hangsúlyozta a magyar kormányzat párbeszédre való törekvését, és ennek jegyében átadta a norvég nagykövetnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Vidar Helgesen norvég EGT- és EU-ügyi miniszternek szóló meghívó levelét.
   
A tájékoztatás szerint ezzel párhuzamosan Altusz Kristóf helyettes államtitkár Jean-Francois Parozzal, a Svájci Államszövetség nagykövetével folytatott megbeszélést ugyanebben a tárgyban, ismertetve és átadva a Kehi-jelentést.

Móra: lehetetlen érdemben reagálni

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint lehetetlen érdemben reagálni a Kehi által készített jelentésben szerepelő tényekkel alá nem támasztott vádakra.

Móra Veronika azt mondta, "nagyon nehéz, sőt lehetetlen érdemben reagálni általánosságokban megfogalmazott, tényekkel alá nem támasztott vádakra". Ha úgy találták, hogy szabálytalanságok történtek, akkor le kellelett volna írni: ki, mit követett el milyen összegben - tette hozzá.
   
Móra Veronika a dokumentumot nem is nevezné jelentésnek. Egy érdemi vizsgálati jelentésben konkrétumok vannak és nem szerepelnek olyanok, hogy "előfordult az is", "megtörtént az is", illetve "volt olyan eset is" - jegyezte meg.
   
Közölte, az egész Kehi-eljárás jogszerűségét a kezdetektől fogva vitatták, "soha nem kaptak érdemi magyarázatott" arra, hogy milyen jogi alapon vizsgálódnak.
   
Móra Veronika arról is beszélt, ők is sajtóból értesültek, hogy lezárult a Kehi vizsgálata és a kormány honlapján közzétett anyagokból tudnak tájékozódni. Mint mondta, ezt eleve jogsértőnek találják, ugyanis a Kehi működésére vonatkozó jogszabály előírja, a vizsgálati jelentést az ellenőrzött szervvel meg kell osztani, hogy az észrevételeket tehessen. Ez nem történt meg - fűzte hozzá.
   
Arról, hogy terveznek-e jogi lépéseket, Móra Veronika egyelőre nem tudott nyilatkozni, azt mondta, hogy az ügyben egyeztetnek.

Lezárult a Kehi-vizsgálat, feljelentést tesznek

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, lezárult a Kehi vizsgálata a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében: a Kehi a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban felmerül a hűtlen kezelés, a költségvetési csalás, a magánokirat-hamisítás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja - közölte szerdán a hivatal, amely ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink