Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-21 15:29:00

Adókedvezményt kapnak a fiatal házasok, jön az internetadó

A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést, ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben. A távközlési adót kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is.

Hozzátette, hogy a családi adókedvezménnyel az idén és jövőre is 230 milliárd forint marad a családoknál. Megjegyezte azt is, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében 2016-19 között több lépcsőben kétszeresére emelkedik a gyermekenkénti adókedvezmény. Jövőre ennek megalapozása történik - tette hozzá.

Nem változik jövőre a vállalkozások adózása, de hosszú távon a kormány szándéka az egykulcsos társasági adókulcs elérése - ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormány jövő évi adócsomagjának részleteit.

Elmondta: nem változik a kkv-k 10 százalékos és a nagyvállalkozások 19 százalékos adókulcsa. A kormány hosszú távú elképzelése, hogy egykulcsos legyen a társasági adó kulcsa a gazdasági teljesítmény alapján - tette hozzá.
    
Az általános forgalmi adó kulcsa nem változik, de a sertéshez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok (szarvasmarha, juh, kecske) húsának áfája.
    
A miniszter közlése szerint a különadók - így a bankadó és a reklámadó - maradnak, a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is. Kurucz Éva kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy a kormány kedden terjeszti a parlament elé a jövő évi adótörvényeket.

A Fidesz üdvözli a kormány adóterveit

A Fidesz üdvözli a kormány pénzügyi stabilitást és a szociális biztonságot garantáló adóterveit. A párt szerint a kormány által bejelentett jövő évi adótervek garantálják a családi adórendszer és az igazságos közteherviselés érdekében a különadók fenntartását, illetve a kis- és közepes vállalkozások alacsony adózását.
    
"A baloldali kispártok politikusainak észjárásával ellentétben nem hiszünk a megszorításokban, mert azok elszegényítették és tönkretették Magyarországot" - fogalmaztak a közleményben.
    
A Fidesz célja továbbra is változatlan: a gyermeket nevelő családok, a munkavállalók és a vállalkozások adóterheinek alacsonyan tartsa és tovább csökkentése, valamint a gazdasági növekedés erősítése - ismertették.

DK: leszakadás és reménytelenség

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett jövő évi adócsomag Magyarország számára rövid távon a pangás, hosszú távon pedig a leszakadás és reménytelenség költségvetését ígéri - erről az ellenzéki párt szóvivője beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt azt mondta, a miniszter bejelentésétől nem lesznek új munkahelyek, nem érkeznek külföldi befektetők és nem fognak jobban élni az emberek. Hozzátette, a lakosság negyven százaléka szegénységben él, több tízezer gyermeknek nem jut főtt étel, miközben a kormány "mondvacsinált látszatgesztusokkal próbálkozik".
  
A szóvivő szerint Magyarországon válság van és a gazdaságot azok a beruházások tartják életben, amelyeket a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok hoztak. Megjegyezte, az ország versenyképessége várhatóan tovább csökkenni a netcégek adóztatása miatt.  A Demokratikus Koalíció úgy látja, hogy a kormány továbbra is viszi az országot a szakadékba - összegzett.

Együtt-PM: nem hozott érdemi változásokat

Az Együtt-PM szerint nem hoztak érdemi változást a kedden bejelentett adócsomag új elemei, marad a rossz adóstruktúra. Pápa Levente, az Együtt-PM gazdaságpolitikusa keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a kormány több, a vállalkozásoknak és a családoknak tett ígéretét nem kezdi el beváltani: nem lesz jövőre társasági adócsökkentés, nem nő a második gyerek után járó adókedvezmény, nem lesz egyszámjegyű személyi jövedelemadó sem.
    
Megjegyezte, hiú ábránd, hogy a kormány arra számít, a gazdasági növekedés megteremti ezek bevezetésére a mozgásteret. A politikus szerint a kormány továbbra sem lesz képes befektetőbarát légkört teremteni, emiatt a fenntartható gazdasági növekedés továbbra sem valósulhat meg. A mostani, mesterségesen, politikai célból "felturbózott" növekedés gyorsan esik majd vissza a következő években - írta.
    
Közölte továbbá, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó álláspontja szerint továbbra is "szétszakítja" a társadalmat: aki szegény, az többet adózik, és a diszkriminatív adózás marad érvényben a vállalkozóknál: az egyik szektorban tevékenykedő cégek több adót fizetnek, mint egy másik szektorban.

Az LMP kevesli az intézkedéseket

Nem tartja érdemi lépésnek a friss házasoknak nyújtott adókedvezményt az LMP, az áfacsökkentést pedig jó, de bátortalan lépésnek ítéli, amelyet a társasági adókedvezménnyel együtt szélesebb körben biztosítana. Ezt Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés költségvetési bizottságának LMP-s alelnöke mondta.
    
Az LMP politikusa közölte: nem tartja érdemi lépésnek a friss házasoknak nyújtandó havi ötezer forintos adókedvezményt. Szerinte az érintettek jövője attól függ, van-e munkahelyük, perspektíváik, milyen körülmények között laknak, milyen feltételeket tudnak teremteni gyermekeik felnevezéséhez.
    
A szarvasmarha, juh vagy kecske áfájának 5 százalékra csökkentését a képviselő jó, de bátortalan lépésnek ítélte. Az intézkedést szerinte a többi közt a zöldségre, a gyümölcsre és a helyben termelt élelmiszerekre is ki kellene terjeszteni.
    
Schmuck Erzsébet a társasági adókedvezményt is tágabb körre terjesztené ki. Míg a kormány a felsőoktatási intézményeket vonná be a körbe, az LMP például az egészségügyet vagy a kultúrát is támogatná ezzel. A távközlési adó kiterjesztését az internetszolgáltatásokra az LMP politikusa szimpla adóemelésnek tekinti.

A Jobbik radikálisabb megoldásokat sürget

A Jobbik azonnali, radikális lépéseket szorgalmaz az adóügyi tervekkel kapcsolatban. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adótörvényekkel összefüggő bejelentéseire reagálva - úgy fogalmazott: a Jobbik "három csapást mérne" a tervekre.
    
Kijelentette: a két gyermekesek kedvezményeit nem lépcsőzetesen, hanem azonnal meg kell adni, mert az csak így tud hatni a népesedére.
    
A távközlési és más ágazati különadókról szólva pedig azt mondta: fennáll a veszély, hogy a kormány az internetet kívánná megadóztatni. Ezt bírálva közölte azt is, hogy pártja ezzel ellentétben továbbra is ingyenes internetet sürget, ésszerű keretek között. Hozzátette: ez a távmunkát is fellendítené.
    
Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy az áfát nem elegendő néhány kivételezett terméket érintően csökkenteni, ehelyett az alapvető élelmiszerek és fogyasztási cikkekre kell vonatkoztatni az 5 százalékos áfakulcsot.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink